Παγκοσμίως γνωστή ως η πρώτη πόλη θερμαλισμού και ευεξίας στην Ελλάδα, η Αιδηψός και η Λουτρόπολη της παράλληλα με την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας επανασυστήνονται στο κοινό ως ιδανικός προορισμός για όλα τα βαλάντια αλλά και για όλες τις μορφές τουρισμού. «Είμαστε ένας οικονομικός προορισμός που απευθύνεται σε όλους, σε οικογένειες, παρέες, ζευγάρια» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Απέχουν σχεδόν δυόμισι (2,5) ώρες από τη Θεσσαλονίκη και με το καραβάκι από τη Γλύφα για τον Αγιόκαμπο επιπλέον ένα τέταρτο. Η Αιδηψός και τα Λουτρά της στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια είναι περιοχές πασίγνωστες για τα ιαματικά τους νερά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

«Επανασυστήνουμε την περιοχή μας, σκοπός μας είναι να μπει στο τουριστικό κάδρο και να προσελκύσουμε επισκέπτες προσφέροντας οικονομικές διακοπές και διαφορετικές μορφές τουρισμού» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού και η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ο ίδιος εξήγησε η περιοχή της Αιδηψού και γενικότερα της Βόρειας Εύβοιας, αφενός προσελκύει επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν τα ιαματικά τους λουτρά, «τα ιαματικά νερά είναι της ευεξίας και της χαλάρωσης, και δεν είναι μόνο το θεραπευτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές επιπλέον εναλλακτικές προτάσεις με το κλασσικό δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα», επισκέψεις σε οινοποιείο και τυροκομείο, διαδρομές σε γραφικά χωριά παραθαλάσσια και ορεινά, επισκέψεις σε μοναστήρια, συμμετοχή σε εκδηλώσεις όπως το Evia Film Project και ο κολυμβητικός μαραθώνιος Αρτεμισίου κτλ.

Η δυναμική της περιοχής

Παγκοσμίως γνωστή για τα ιαματικά της νερά, η Αιδηψός είναι το τουριστικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας και προσφέρει όλες τις μορφές τουρισμού, με σημαντικότερη αυτή του ιαματικού.

Η περιοχή της Αιδηψού όπως αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης διαθέτει 104 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με 10.000 κλίνες. Υπάρχει ένα δημόσιο υδροθεραπευτήριο, δυο ιδιωτικά ενώ και 17 ξενοδοχεία διαθέτουν πισίνες με ιαματικό νερό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παραμένουν ανοιχτά περίπου 12 ξενοδοχεία εκ των οποίων τα μισά διαθέτουν και ιαματικά λουτρά στις εγκαταστάσεις τους.

Οι εθνικότητες που επισκέπτονται την περιοχή είναι κατά βάση Ρουμάνοι, οι οποίοι όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού είναι καλοί πελάτες και ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία, αλλά και Σέρβοι, Σκοπιανοί, Ούγγροι και βεβαίως Έλληνες κτλ.

Για την περίοδο του Πάσχα, λειτούργησαν 19 ξενοδοχεία, τα οποία κατά μέσο όρο, κατέγραψαν πληρότητες της τάξεως του 50%-55%.

Εκτιμήσεις για σεζόν αντίστοιχη του 2019

Σχετικά με τη φετινή σεζόν, οι προκρατήσεις μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, όπως δηλώνει ο κ. Ρουμελιώτης, κυμαίνονται στο 30%-35%, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κινηθούν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019» δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αιδηψού λέγοντας πως το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά για την περιοχή, τα τελευταία 15 χρόνια.

Η φετινή χρονιά ενισχύεται παράλληλα και από τις σχολικές εκδρομές, όπου από τις αρχές Μαρτίου που δόθηκε το ‘πράσινο φως’ για την πραγματοποίησή τους, έχουν επισκεφτεί την περιοχή πάρα πολλά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

Η σεζόν, υπό κανονικές συνθήκες, στην περιοχή της Αιδηψού, διαρκεί από Απρίλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου. «Από τις 20 Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου οι πληρότητες, προ κορωνοϊού, ήταν στο 100%, μέσα στην Αιδηψό» επισήμανε ο κ. Ρουμελιώτης.

Η Λουτρόπολη

Η Αιδηψός απλόχερα προικισμένη από τη φύση, φημισμένη για τις ιαματικές της πηγές, θεωρείται ως ο αρχαιότερος θερμαλιστικός και τουριστικός προορισμός της Ευρώπης με σχεδόν 3.000 χρόνια τουριστικής ιστορίας.

Εκτός από τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνες με ιαματικά λουτρά και τα δυο ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, λειτουργεί και το δημόσιο υδροθεραπευτήριο το οποίο βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το λιμάνι της Αιδηψού και καταλαμβάνει μία έκταση 23,5 στρεμμάτων.

Το υδροθεραπευτήριο το οποίο διαχειρίζεται η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) λειτουργεί από 1η Ιουνίου έως 30 Οκτωβρίου. «Επιθυμία μας είναι να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης.

Ο φυσικός ιαματικός πόρος των λουτρών προέρχεται από πέντε πηγές ενώ το νερό των πηγών ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού συστήματος, νευρικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις, ενδοκρινολογικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, αγγειοπάθειες.

Τοπική κουζίνα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού

«Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού διαθέτει ένα μοναδικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο και ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο για κάθε ταξιδιώτη που θα θελήσει να τον επισκεφθεί» σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς προσθέτοντας «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ήταν πάντα για εμάς ένας τόπος με τον οποίο είχαμε και έχουμε άμεση σχέση και συνεχή επαφή».

Στη Βόρεια Εύβοια, όπως μας ενημέρωσαν η Λεμονιά Μουλά αρμόδια για θέματα τουρισμού & πολιτισμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και ο Λεωνίδας Κούτσικας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, προσφέρονται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς υπάρχουν πολύ γνωστά μοναστήρια (Αγ. Ιωάννης Ρώσσος, Όσιος Δαυίδ κ.α.), επισκέψιμα οινοποιία, τυροκομεία, τα παγκοσμίως γνωστά σύκα Ταξιάρχη, χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία, κέντρο ιππασίας, αρχαιολογικοί χώροι, κέντρο θαλάσσιων σπορ και βεβαίως αμέτρητες οργανωμένες και μη παραλίες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα Λιχαδονήσια – οι «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» όπως τα αποκαλούν, με τα εξωτικά νερά τους ενώ πλήθος παραθαλάσσιων οικισμών αποτελούν ιδανικό προορισμό για οικογένειες, παρέες, ζευγάρια κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Εύβοια, υπέστη σοβαρές περιβαλλοντικές και κατ’ επέκταση οικονομικές ζημίες, το καλοκαίρι του 2021, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τουρισμός – Β. Εύβοια: Τα πρακτορεία δεν μας πουλάνε – Διπλό το χτύπημα

Αιδηψός – Τουρισμός: «Πανωλεθρία, καταστροφή – Ζητάμε άμεσα βοήθεια»

Αιδηψός – Φωτιές: Ζημία από ακυρώσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top