«Βούλιαξαν» από κόσμο τα χιονοδρομικά κέντρα

«Βούλιαξαν» από κόσμο τα χιονοδρομικά κέντρα

Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις από την κακοκαιρία Διομήδης, τις οποίες διαδέχθηκαν ηλιόλουστες μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και άριστη ποιότητα χιονιού οδήγησαν χιλιάδες κόσμο, σκιέρ και μη, στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Η συνεχόμενη πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και τα πρωτόκολλα λειτουργίας δεν πτόησαν τον κόσμο να ανέβει στο βουνό και να απολαύσει το τοπίο. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, οι εγκαταστάσεις των χιονοδρομικών και πέριξ αυτών, δεν μπορούν να διαχειριστούν τόσους πολλούς επισκέπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και προβλήματα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Την τιμητική τους είχαν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας λόγω κορωνοϊού. Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να αποδράσουν για ημερήσια εκδρομή στη φύση, και βρέθηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα. Εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατες χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία Διομήδης, με τα πανέμορφα χιονισμένα τοπία αλλά και τις πίστες με φρέσκο πατημένο χιόνι άριστης ποιότητας, άνθρωποι όλων των ηλικιών πήραν τα βουνά και τα χιονοδρομικά «βούλιαξαν».

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως φάνηκε, ήταν αρκετά δύσκολη η διαχείριση τόσο πολλών επισκεπτών, και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας. Οι αποστάσεις ήταν αδύνατον να τηρηθούν, οι δε ουρές στα λιφτ, στις κάρτες έκδοσης εισιτηρίων, στις ενοικιάσεις εξοπλισμού είχαν αναμονή και μία και μιάμιση ώρα. Οι δε οδηγοί αναγκάζονταν να παρκάρουν το όχημά τους και 2 και 3 και 4 χλμ. μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο. Πολλοί ήταν εκείνοι που ευχαριστήθηκαν την απόδρασή τους στο βουνό, έστω και αν ‘βούλιαζε’ από κόσμο, υπήρξε όμως και ένα ποσοστό επισκεπτών που έμεινε δυσαρεστημένο από την πολυκοσμία και την μη εξυπηρέτησή του.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού, ένας θεσμός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι Χιονοδρομίας (FIS-Federation International de Ski) που ξεκίνησε το 2007 με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τα χειμερινά αθλήματα και τον δραστήριο τρόπο ζωής στο βουνό και να παροτρύνει τα παιδιά και τους νέους να αγαπήσουν το βουνό και το χιόνι.

Πάνω από 4.000 κόσμο στο Ελατοχώρι

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι Πιερίας επέλεξε να επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πάνω από 4.000 κόσμος. «Στα 20 χρόνια λειτουργίας του χιονοδρομικού, δεν έχουμε δει τόσο πολύ κόσμο» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου Κώστας Γκλάρας προσθέτοντας πως «το χιονοδρομικό είναι στην καλύτερη φάση του’ έχουμε τουλάχιστον ένα μέτρο χιόνι, ποιοτικό, πατημένο ιδανικό για σκι».

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr σχετικά με τη διαχείριση λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιανουαρίου, ο κ. Γκλάρας δηλώνει «δεν είναι για τόσο πολύ κόσμο’ μπορούμε να διαχειριστούμε 2.500 – 3.000». Τα δε αυτοκίνητα, εκτός από τα πάρκινγκ που τα συντόνιζαν δυο παρκαδόροι, αναγκάζονταν να παρκάρουν σε μια απόσταση έως και 4 χλμ. μακριά από το χιονοδρομικό.

Και σαν να μην έφτανε η κοσμοπλημμύρα, ήρθε και η βλάβη στο συρόμενο αναβατήρα «Ερμής» το τελευταίο λιφτ που φτάνει στην κορυφή του χιονοδρομικού, στα 1.900 μ. Όπως εξηγεί ο κ. Γκλάρας έφυγε το ‘πιατάκι’, μπλέχτηκε στα ράουλα και έκοψε τα συρματόσχοινα. «Κατηγορηθήκαμε ότι έπαθε βλάβη λόγω έλλειψης συντήρησης’ από το Σεπτέμβριο ήταν συντηρημένα όλα τα λιφτ» δηλώνει ο πρόεδρος του Χ.Κ. Ελατοχωρίου προσθέτοντας ότι η ζημία του συρόμενου αποκαταστάθηκε.

Επιμήκυνση της σεζόν

Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, εκτός από τη χειμερινή σεζόν, προτίθεται να παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος Κώστας Γκλάρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα λειτουργεί η εναέρια καρέκλα, ούτως ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν ποδηλάτες και να κατεβαίνουν στη συνέχεια την πίστα με τα ποδήλατά τους. «Θα υπάρξει και κάποια συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία, ώστε να ανεβάζουν γκρουπ» προσθέτει ο ίδιος.

Γεμάτο και το χιονοδρομικό στο Πήλιο

Άλλο ένα χιονοδρομικό κέντρο που υποδέχθηκε πλήθος κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν στα Χάνια Πηλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr τα οχήματα πάρκαραν έως και 2 χλμ. μακριά από το χιονοδρομικό. Υπενθυμίζεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου ξεκίνησε τη λειτουργία του την περασμένη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου.

2.000 κόσμος στο Πισοδέρι

Η ίδια εικόνα επικράτησε και στο χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι της Φλώρινας. Ο κόσμος που επέλεξε να ανέβει στο βουνό, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξεπέρασε τις 2.000, ωστόσο όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Τάσος Τόττης διαχειριστής του χιονοδρομικού «δεν μπλόκαρε κάτι, είμαστε συνηθισμένοι και το βουνό είναι απλωμένο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι που ανέβηκαν στο χιονοδρομικό ήταν σκιέρ και μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας το χιόνι ξεπερνάει το ένα μέτρο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για την εκμίσθωση της χρήσης και εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου, ύστερα από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ως μισθώτρια εταιρεία του χιονοδρομικού αναδείχθηκε η εταιρεία Τόττης Δημήτριος & ΣΙΑ Ο.Ε. με τη μίσθωση να κλειδώνει για δυο χρόνια, και δικαίωμα παράτασης για άλλα δυο έτη.

Πλήθος κόσμου  και στη Βασιλίτσα

Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, οι οποίοι με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό απόλαυσαν την εκδρομή τους, σκι αλλά και το πανέμορφο χιονισμένο τοπίο.

Όπως επισημαίνεται, το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και καθαρό και με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Γρεβενών να βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή, προκειμένου η πρόσβαση στη Βασιλίτσα να παραμένει συνεχώς άνετη και ασφαλής.

Το Σέλι φράκαρε

Πάνω από 5.000 κόσμος ανέβηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου Ημαθίας, με αποτέλεσμα τόσο το χιονοδρομικό όσο και η γύρω περιοχή να ‘βουλιάξει’ από κόσμο και αυτοκίνητα.

Όπως ανέδειξε στο ρεπορτάζ το GRTimes.gr οι άριστες καιρικές συνθήκες οδήγησαν τον κόσμο στο βουνό, το οποίο ωστόσο, δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσους πολλούς επισκέπτες ταυτόχρονα.

«Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τόσο κόσμο’ είχε πάνω από 5.000 κόσμο σήμερα (σ.σ. Κυριακή 16/01)» είχε δηλώσει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρο Σελίου Γιώργος Μιχαλιάς.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 19/01 και αύριο Πέμπτη 20/01 το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 16.00. Σε λειτουργία θα βρίσκονται οι πίστες Περσεφόνη (περιφερειακή), Ολυμπιάδα (κεντρική), Ερατώ (λούκι), baby2, baby 3, Ήρα και Άρτεμις (Αρσούμπασι) καθώς και οι αναβατήρες
Φίλιππος (εναέρια διθέσια καρέκλα ), Αλέξανδρος 2, Δίας, Ηρακλής, Ιάσων και (baby lift). Το ύψος του χιονιού φτάνει τα 90 εκατοστά πατημένο ενώ ο δρόμος είναι καθαρός δίχως να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Υπενθυμίζεται, ότι βάσει των πρωτοκόλλων υγιεινής που εφαρμόζονται και στα χιονοδρομικά κέντρα, όλοι όσοι προσέρχονται θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα τόσο σε ανοιχτούς όσο και κλειστούς χώρους. Για τους χώρους εστίασης του χιονοδρομικού κέντρου, ισχύσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για όλη την εστίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ελατοχώρι Πιερίας: «Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε τον κόσμο»

Βασιλίτσα – Γρεβενά: Αναμένοντας το χιόνι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα (BINTEO)

Σέλι – Χιονοδρομικό: Ξεκινάμε με ασφάλεια και αναμένουμε όλο τον κόσμο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top