Βrexit: “Ζημίες” αλλά και κέρδη για την Ελλάδα

Βrexit: “Ζημίες” αλλά και κέρδη για την Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

 Ζημιωμένοι από το Brexit θα είναι o τουρισμός και οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά η έκταση της «ζημίας» θα είναι μικρή και οι αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμες, ενώ από την άλλη μεριά η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το διαζύγιο Βρετανίας – Ε.Ε., με εν δυνάμει κερδισμένους κλάδους τη φαρμακευτική βιομηχανία, τη ναυτιλία, την αμυντική «αναπτυξιακή» βιομηχανία, ενώ η χώρα μας έχει προϋποθέσεις προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων.

Τα ανωτέρω τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Χάρρυ Παπαπανάγος, στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «BREXIT: Νέα Δεδομένα για την Ελλάδα», που διοργανώνουν το Ελληνοσερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο από κοινού με το ΣΕΒΕ και τον ΣΕΑΒΕ.

Η συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμούς του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Γεωργάκου και του προέδρου του ΣΕΒΕ κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, με τον δεύτερο να τονίζει τη σημασία της βρετανικής αγοράς και τις ελληνικές εξαγωγές.

Η Βρετανία είναι ο έκτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών, το 2019 να έχει διαμορφωθεί στα 2,43 δις. ευρώ, χρονιά που για πρώτη φορά ήταν πλεονασματικός για την Ελλάδα.

Aκριβότερα τα ελληνικά προϊόντα

Το Brexit θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια διολίσθηση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ, κάτι που θα καταστήσει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η επιβολή τελών και οι διασυνοριακοί έλεγχοι θα επιβαρύνουν κατά 2%-3% την τιμή των ελληνικών προϊόντων.

Ωστόσο, όπως είπε ο καθ. Παπανάγος, τα ελληνικά προϊόντα αφ’ ενός είναι καλά τοποθετημένα στην βρετανική αγορά και αφ’ ετέρου δούμε μειώσεις  στις τιμές από τους Έλληνες εξαγωγείς με περιορισμό των περιθωρίων κέρδους τους, μέχρι η αγορά να βρει νέα σημεία ισορροπίας.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τουρισμό, που το 2019 είχε δεχτεί 3,5 εκατομμύρια Βρετανών τουριστών που έδωσαν το 14,1% των τουριστικών εσόδων, ο ομιλητής προέβλεψε ότι η διολίσθηση της στερλίνας αφ’ ενός θα κάνει ακριβότερες τις διακοπές στην Ελλάδα, για τους Βρετανούς, οι οποίοι, λόγω της διολίσθησης, θα αισθανθούν και την πίεση των πληθωριστικών πιέσεων στο εισόδημά τους.

Βρετανικές εταιρείες θα στραφούν στην Ελλάδα

Αυτό όμως που τόνισε ο καθηγητής ήταν το μεγάλο όφελος που μπορεί να προκύψει για την ελληνική οικονομία, καθώς οι Βρετανικές επιχειρήσεις θα θέλουν να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη των 450 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη.

Έτσι, προέβλεψε προσέλκυση φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε hub φαρμακευτικής ψηφιακής τεχνολογίας, αφού μάλιστα ως τώρα η Βρετανία είχε το μεγαλύτερο μέρος των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων σε R&D για το συγκεκριμένο κλάδο.

Επίσης, ο κ. Παπανάγος, κρίνοντας και από την αλματώδη ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά, εκτίμησε ότι εταιρείες που παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες και συνδέονται με τον κλάδο της ναυτιλίας, θα μεταφέρουν γραφεία τους ή αντιπροσωπείες των γραφείων τους , από το Λονδίνο στον Πειραιά. Σε αυτή την κατεύθυνση θετικά μπορεί να λειτουργήσει ο Ελληνικός Εφοπλισμός που έχει ως βάση το Λονδίνο.

Ένας τομέας που θα ωφεληθεί, τώρα που δεν υπάρχουν οι αντιδράσεις από πλευράς Βρετανίας, είναι αυτός της Άμυνας που πλέον τείνει να θεωρηθεί «αναπτυξιακός», με την Ελλάδα να έχει περισσότερες πιθανότητες να απορροφήσει παραπάνω πόρους από το European Defence Fund.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς η Ελλάδα, που βρίσκεται σε κομβικό γεωγραφικό σημείο, διαθέτει πλέον ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα για τους «φορολογικούς κατοίκους» και τα «οικογενειακά γραφεία», με όρο την πραγματοποίηση ελάχιστης επένδυσης 500.000 ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top