Ξάνθη – Απόκριες: Οι “βουβές” εκδηλώσεις “ανοίγουν”… παράθυρα αισιοδοξίας στην τοπική οικονομία

Ξάνθη – Απόκριες: Οι “βουβές” εκδηλώσεις “ανοίγουν”… παράθυρα αισιοδοξίας στην τοπική οικονομία

Η Ξάνθη ‘ντύθηκε’ αποκριάτικα και μεταφέρει εορταστική ατμόσφαιρα, δίνοντας, ωστόσο, προτεραιότητα στην υγειονομική της εικόνα. Τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν ικανοποιητικές πληρότητες, τουλάχιστον για το τελευταίο τριήμερο της Τυρινής, ενώ ευχάριστα είναι και τα μηνύματα που δέχονται οι επιχειρηματίες εστίασης. Τί λένε εκπρόσωποι φορέων στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η πόλη της Ξάνθης και η ευρύτερη περιοχή πλήττονται οικονομικά από τη μη διεξαγωγή των αποκριάτικων εκδηλώσεων και δη των παρελάσεων που ως είθισται πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο της Τυρινής.

Η επιστημονική κοινότητα, βάσει της εξέλιξης της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον, δεν έδωσε το ‘πράσινο’ φως και έτσι οι τοπικές κοινωνίες περιορίζονται σε περιορισμένες εκδηλώσεις που δεν θα προκαλέσουν συγχρωτισμό προς αποφυγήν της περαιτέρω διάδοσης του ιού.

«Αποκριές με λάθος μάσκα: Κεφάλαιο ΙΙ» είναι ο τίτλος των φετινών περιορισμένων αποκριάτικων εκδηλώσεων των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) που έχουν προγραμματιστεί από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το GRTimes.gr θα πραγματοποιηθούν τρεις συναυλίες, αρχής γενομένης, την Τσικνοπέμπτη.

Σχετικά με το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Απόκριας, όπως αποτυπώνει το GRTimes.gr μέσα από το ρεπορτάζ του, ο κόσμος θα δώσει το ‘παρόν’ διότι έχει ανάγκη να βγει, να διασκεδάσει και όπως χαρακτηριστικά λένε κάτοικοι της Ξάνθης, “κρυφό όνειρο του κόσμου είναι να κατέβει… αυθόρμητα η νεολαία και να κάνει παρέλαση”.

Ξενοδόχοι – Ικανοποιητική η ροή

Υπό κανονικές συνθήκες, την περίοδο της Αποκριάς, τα ξενοδοχεία όχι μόνο της Ξάνθης αλλά της ευρύτερης περιοχής κατακλύζονταν από επισκέπτες που επέλεγαν την πόλη για να διασκεδάσουν, να ξεφαντώσουν με αφορμή τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το Κάψιμο του Τζάρου.

«Υπάρχει ζήτηση για το τελευταίο Σαββατοκύριακο, για μία και δυο διανυκτερεύσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος λέγοντας πως με τη μέχρι στιγμής τηλεφωνική ροή που υπάρχει, «πιστεύω ότι θα γεμίσουμε, όχι μόνο η πόλη αλλά και η παραλία της Ξάνθης – Πόρτο Λάγος, Άβδηρα κτλ.».

Οι τιμές όπως επισημαίνεται είναι ήδη πιο χαμηλές, «ξεκινούν από 40 – 50 ευρώ το δίκλινο» ενώ σ’ ότι αφορά τον ορεινό όγκο του νομού Ξάνθης, «εκεί, ήδη έχουν γεμίσει τα καταλύματα για τριήμερο» δηλώνει ο κ. Ιερόπουλος.

Ευχάριστο πρόσημο για την εστίαση

Θετικό είναι το πρόσημο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία σε συνδυασμό με τις αυξημένες πληρότητες που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής, ευελπιστούν ότι θα τονώσουν τον τζίρο τους.

«Μετά από δυο χρόνια απόλυτης νηνεμίας, το γεγονός ότι η πόλη έχει αποκριάτικη ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι ο κόσμος θα βγει να καταναλώσει, να διασκεδάσει και αυτό είναι ευχάριστο πρόσημο, θα τονωθεί η τοπική οικονομία» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου.

Όπως η ίδια εξηγεί, η μη διεξαγωγή της παρέλασης, που αποτελεί και την κορωνίδα του καρναβαλιού της Ξάνθης, αποτελεί μεγάλο πλήγμα, διότι αποτελεί έναν από τους δυο βασικούς οικονομικούς πυλώνες (σ.σ. ο άλλος πυλώνας είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης που διεξάγονται αρχές Σεπτεμβρίου) της περιοχής.

«Η πόλη από τη μη διεξαγωγή της καρναβαλικής παρέλασης θα ‘χάσει’ 100.000 κόσμο» δηλώνει η κα. Τσιακίρογλου, ωστόσο, έστω και από τις ‘βουβές’ εκδηλώσεις όπως τις χαρακτήρισε, εννοώντας τις συναυλίες, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια ανοδική πορεία στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.

«Σιγά σιγά βρίσκουμε τον βηματισμό μας, πηγαίνουμε προς μια σχετική και ελεγχόμενη κανονικότητα» δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης η οποία εκτός από την υγειονομική κρίση αναφέρει και την ενεργειακή, «ένας αστάθμητος παράγοντας που φέρει ντόμινο ανατιμήσεων» συμπληρώνει.

Διασκέδαση μόνο από Έλληνες – «Στοπ» από τον συνοριακό σταθμό

Υπό κανονικές συνθήκες η Ξάνθη και η ευρύτερη περιοχή υποδεχόταν χιλιάδες κόσμου για το φημισμένο καρναβάλι της, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από Βαλκάνια, Τουρκία κτλ.

Φέτος, η όποια κίνηση περιορίζεται από την ελληνική αγορά, και όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού στον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης, από την έναρξη της πανδημίας, έχει βάλει ‘φρένο’ στην έλευση Βούλγαρων τουριστών στην πόλη, όχι μόνο για την περίοδο της Αποκριάς αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Από τον μεθοριακό σταθμό στον Άγιο Κωνσταντίνο περνούσαν κατά μέσο όρο 500 – 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως, τους χειμερινούς μήνες, και τουλάχιστον 3.000 τους καλοκαιρινούς» δηλώνει ο κ. Ιερόπουλος σχολιάζοντας πως τα Σαββατοκύριακα υπήρχε μεγάλη τόνωση στην πόλη από τη γειτονική Βουλγαρία. «Ερχόταν και για το παζάρι, αφήναν χρήματα στην πόλη, κάνανε ψώνια, μέχρι και ψωμιά αγοράζανε» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Ιερόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα είχε συνάντηση ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος με το νέο Νομάρχη του Σμόλιαν Emil Humchev, το Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας Mihal Kambarev και το Δήμαρχο Ζλάτογκραντ Miroslav Giantsev, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη. Θέματα της συνάντησης τους ήταν η επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού διέλευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης, η πορεία κατασκευής του κάθετου άξονα 70 της Εγνατίας Οδού (Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) καθώς και η συνεργασία των όμορων περιοχών στους τομείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

* Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξάνθη – Απόκριες: Μεγάλο το πλήγμα από τη ματαίωση των εκδηλώσεων

Αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα κατά 146,7% σε σχέση με το 2020

Αεροπορική κίνηση: Άνοδος 223,6% στη διακίνηση επιβατών τον Ιανουάριο

Πατρινό Καρναβάλι: Πρόσω ολοταχώς για εγγραφή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

Καρναβάλι Πάτρας: «Σημεία και…τέρατα» στο Πατρινό Καρναβάλι: “Χάθηκαν” 50 εκατ. € από την περσινή ακύρωση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top