Ξενοδόχοι Πιερίας: Με ατού τον Όλυμπο στοχεύουν στην επέκταση της τουριστικής σεζόν

Ξενοδόχοι Πιερίας: Με ατού τον Όλυμπο στοχεύουν στην επέκταση της τουριστικής σεζόν

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κύκλους των ξενοδόχων της Πιερίας, η οποία ωστόσο κινείται σε δυο ταχύτητες, μεταξύ των χαμηλότερων αστεριών – 1 και 2- όπου οι πληρότητες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με εκείνες που καταγράφηκαν στις κατηγορίες των 3,4 και 5 αστέρων. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι στρέφονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επιδιώκοντας την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. «Αξιοποιούμε το μεγάλο ‘όπλο’ του νομού μας, τον Όλυμπο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης κάνοντας και την αποτίμηση της φετινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η επιτυχημένη φετινή τουριστική σεζόν συνεχίζεται όπως φαίνεται και για τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από τους φορείς του κλάδου για περαιτέρω επιμήκυνση αλλά και επέκταση με επίκεντρο όλες τις μορφές τουρισμού, εκτός από το ‘ήλιος + θάλασσα’, υλοποιείται μέσω επαφών με επικεφαλής αεροπορικών εταιριών, tour operators, επαγγελματιών και στελεχών του τουρισμού κτλ.

Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο Βερολίνο είχε ως στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και την προετοιμασία της επόμενης σεζόν.

Σχολιάζοντας στο GRTimes.gr τη φετινή σεζόν στην Πιερία ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ηρακλής Τσιτλακίδης δηλώνει πως σε επίπεδο αφίξεων και πληροτήτων υπήρξε πολύ καλή δυναμική, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σ’ ότι αφορά τις εισπράξεις.

Ο Ιούλιος στην Πιερία κινήθηκε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις δυο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας ενώ εξαιρετική δυναμική εμφάνισε και ο Αύγουστος, με μια απόκλιση προς το τέλος του μήνα που σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες. Για εκείνες τις ημέρες, υπήρξαν σημαντικές ακυρώσεις και αναχωρήσεις τουριστών, και από το 95% που ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι πληρότητες έπεσαν στο 75% – 80%. «Ήταν κάτι αντίστοιχο που είχε συμβεί και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος» σχολιάζει ο κ. Τσιτλακίδης.

Ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει μια καλή δυναμική, τουλάχιστον για τις δυο πρώτες εβδομάδες του μήνα, με τουρίστες τόσο από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και την ελληνική αγορά.

Στα θετικά για το νομό, ο πρόεδρος της ΕΞΠ επισημαίνει την παρουσία Ελλήνων τουριστών, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από τη Νότια, την Κεντρική και την Αττική, με το μέσο όρο διαμονής τους να αυξάνεται από 2,5 μέρες που ήταν στις 5,5. Είναι μια περιοχή που προσφέρει σωστή αντιστοιχία στη σχέση ποιότητας – τιμής, όπως επισημαίνεται, τόσο στη μετακίνηση όσο και στη διαμονή και στη διασκέδαση.

Πληρότητες δυο ταχυτήτων

Η φετινή σεζόν για τους ξενοδόχους επιχειρηματίες στην Πιερία τοποθετείται σε δυο ταχύτητες: τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, τα οποία αποτελούν και το 70% της δυναμικής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Πιερίας, εμφάνισαν χαμηλότερες πληρότητες σε σχέση με τα 3άστερα, 4άστερα και 5άστερα.

Ο λόγος όπως επισημαίνεται είναι ότι τα χαμηλότερων αστέρων ξενοδοχεία έχασαν τις παραδοσιακές συνεργασίες που είχαν με tour operators από τις Βαλκανικές χώρες, δεν έχουν τμήμα κρατήσεων και περιορίστηκαν στους ανεξάρτητους πελάτες.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία που δουλεύουν για τη θερινή σεζόν θα κλείσουν στις αρχές Οκτωβρίου ενώ κάποια, σε ποσοστό 15% – 20%, θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι το Νοέμβριο.

Δεν θα υπάρξει η κερδοφορία του 2019

Οι δυο δυνατοί μήνες του καλοκαιριού, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, σίγουρα δεν αρκούν για να καλυφθούν οι απώλειες των τουριστικών επιχειρήσεων από τα δυο χρόνια πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τις εισπράξεις του 2019, από τη στιγμή που έχουμε χαμένη την πρώτη περίοδο της σεζόν, αφετέρου λόγω των τεράστιων αυξήσεων σε ενέργεια, τουλάχιστον 3,5 – 4 φορές πάνω, και λειτουργικά έξοδα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΠ κ. Τσιτλακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από Ιούλιο και Αύγουστο, προηγήθηκαν δυο τραγικοί μήνες, Απρίλιος και Μάιος, αλλά και ο Ιούνιος κινήθηκε με μονοψήφιες πληρότητες.

Αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Τη δυναμική που παρουσιάζει η Πιερία συνδυάζοντας άριστα τη θάλασσα και το βουνό και υποστηρίζοντας όλες τις μορφές τουρισμού αξιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας δίνοντας το ‘παρών’ στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «Tour Natur 2022» που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, για δεύτερη συνεχή χρονιά μαζί με την Διεθνή Έκθεση «Caravan Salon».

Στόχος της ΕΞΠ είναι η ανάδειξη και προσέλκυση τουριστικών πακέτων στην περιοχή της Πιερίας, αξιοποιώντας το μεγάλο ατού της, τον Όλυμπο, σε συνδυασμό με τον φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο του τόπου. «Αξιοποιούμε το μεγάλο ‘όπλο’ του νομού μας, τον Όλυμπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης επισημαίνοντας πως τα ξενοδοχεία της Πιερίας ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να ενσωματώσουν στα προγράμματά τους τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες θα διευρύνουν το πελατολόγιο τους βοηθώντας παράλληλα στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό όπως εξηγεί ο κ. Τσιτλακίδης, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και δυναμική από τις ξένες αγορές. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους τουρίστες που ταξιδεύουν με αυτοκινούμενα, «πρόκειται για μια τεράστια αγορά και για εμάς, για την περιοχή μας, είναι ένα στοίχημα, και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ένα κομμάτι από αυτό το κοινό» υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι τουρίστες ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίοι κάλλιστα μπορούν  να καλύψουν κενά στην off season εποχή. «Υπάρχουν σχετικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο και μάλιστα σε μια από τις δημοφιλέστερες είναι καταγεγραμμένοι 4 εκατ. συνδρομητές» προσθέτει ο κ. Τσιτλακίδης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης εναλλακτικού τουρισμού στο Ντίσελντορφ ο πρόεδρος της ΕΞΠ είχε συναντήσεις με επαγγελματίες και στελέχη του τουρισμού και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Γερμανοί για πιστοποιημένες διαδρομές τόσο στον Όλυμπο όσο και στα Πιέρια Όρη καθώς και για άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιερία – Τουρισμός: Ιούλιος και Αύγουστος δεν αρκούν για να σώσουν τη σεζόν

Αποδράσεις δροσιάς σε βάθρες του Ολύμπου (ΦΩΤΟ)

Αμπελώνες Πιερίας: Ξεκίνησε η γιορτή του τρύγου με αρωματικά και υγιή σταφύλια

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού: Με QR Code στα ξενοδοχεία της Πιερίας το Φεστιβάλ Ολύμπου

Πιερία – Τουρισμός: SOS λόγω… έργων συντήρησης στην Εθνική οδό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top