Υψηλό το κόστος διαχείρισης ακινήτων για τις τράπεζες-Συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί το 2019

Υψηλό το κόστος διαχείρισης ακινήτων για τις τράπεζες-Συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί το 2019

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2019. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχουν «ανέβει» μέχρι σήμερα 30.500 πλειστηριασμοί ακινήτων και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά.

Το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν γόνιμοι δεν ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο –με διαφορές ανά τράπεζα–, ενώ τα περισσότερα ακίνητα περνούν τελικά στις ίδιες τις τράπεζες. Αιτία δεν είναι μόνο το υποτονικό ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη στην αγορά ακινήτων. Βασική αιτία είναι κυρίως το ότι ο τρόπος που έχει στηθεί η πλατφόρμα δεν μπορεί να προκαλέσει τη ζήτηση ακόμα και από δυνητικούς ενδιαφερόμενους, καθώς η πλατφόρμα προσφέρει ελάχιστη ουσιαστική πληροφόρηση για το είδος του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Έτσι, σύμφωνα με την kathimerini.gr  οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική της αγοράς από τις ίδιες των ακινήτων που βγάζουν στον πλειστηριασμό και μέχρι σήμερα περίπου 5.000 ακίνητα έχουν περάσει στα βιβλία τους.

Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απόκτηση έως και 20.000 ακινήτων την προσεχή διετία, πρακτική ωστόσο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, οι οποίες πιέζουν για τη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα αυτά είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων.

Στη λογική αυτή αναπτύσσονται νέα εργαλεία, όπως η πλατφόρμα «realestateonline» που δημιούργησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, η πλατφόρμα «properties4sale», που έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στα σκαριά είναι η πλατφόρμα που ετοιμάζει η Eurobank, στην οποία θα «ανέβουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του «eauction».

Στην περίπτωση ωστόσο που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζας, η διακράτησή του στα βιβλία της δημιουργεί επιπλέον κόστος κάθε χρόνο, που έχει να κάνει με τη φορολογία που τα επιβαρύνει, αλλά και με τη συντήρησή τους, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβιβαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω πλειστηριασμού έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις πλήθος πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και η τράπεζα θα πρέπει να το «τακτοποιήσει» πριν μπορέσει να το μεταβιβάσει. Η φορολογία που βαραίνει τα ακίνητα –κυρίως ο ΕΝΦΙΑ– αλλά και το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση τυχόν φθορών, που συνήθως έχουν τα ακίνητα που προορίζονται για πλειστηριασμό με υπαιτιότητα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και των πρώην ιδιοκτητών τους, αποτελεί ένα σημαντικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν προκειμένου τα ακίνητα αυτά να γίνουν ελκυστικά προς πώληση στη συνέχεια.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top