Από το «Συριζοποιείτε το Σύνταγμα», μέχρι το «μου θυμίζετε το πρόεδρο του Εδεσσαϊκού», είναι μια προεκλογική εβδομάδα δρόμος.
Η συζήτηση στη Βουλή, εξελίχθηκε σε μια οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πολιτικών πρωταγωνιστών, αλλά και μεταξύ των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Ακόμη και η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά.
Πολιτικοί κύκλοι, μάλιστα, διέκριναν πως η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ήταν μια φραστική κόντρα που είχε ως στόχο τη…κεντροαριστερά.
Ήταν σαφές στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το γεγονός πως η πολιτική σύγκρουση ξεπέρασε πολύ τα όρια του επίδικου. Όχι πως δεν αναλύθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για συγκεκριμένα άρθρα, αλλά αυτό που μένει τελικά ήταν ο στόχος για την ανάδειξη των ιδεολογικών διαφόρων, από τη μια πλευρά και η προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά, να… ομολογήσουν το βασικό τους μέλημα: την αφαίμαξη της κεντροαριστεράς.
Η τελευταία, δε, επιτέθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπαντώντας έκανε λόγο για «ανυπαρξία συγνώμης», για τις παρελθούσες διακυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Λόγος έγινε και για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει δηκτικά: «Ο μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός».
Δεν είναι τυχαίο πως όλοι θεωρούσαν πως ονομαστική ψηφοφορία δεν θα επακολουθήσει. Λέγεται μάλιστα, πως τελευταία στιγμή ειδοποιήθηκαν, από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές και υπουργοί να προσέλθουν στη Βουλή, προκειμένου να μην γίνει αποδεκτή η πιθανή πρόταση της ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία.
Θέματα πλειοψηφίας και μειοψηφίας.
Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση, υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πιο ρεαλιστές εκτιμούν πως είναι απίθανο. Είναι γεγονός πως ακούστηκαν προτάσεις από το σύνολο των κομμάτων για τα επίδικα άρθρα. Όπως και αναδείχθηκε η ιδεολογική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και για αυτό ακόμη, και εκείνοι που έμειναν με τη πικρή γεύση της σκληρής αντιπαράθεσης, στο τέλος ομολόγησαν πως ήταν «μια κοινοβουλευτική διαδικασία που είχε άρωμα προεκλογικό αλλά ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκαν με δέουσα προσοχή, θέματα αναθεώρησης». Όπως, για παράδειγμα, τα θέματα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα θέματα ουδετερότητας για τη θρησκεία, τα θέματα των σχέσεων με την εκκλησία αλλά και τα θέματα περί ευθύνης υπουργών.
Μπορεί το τελευταίο να αποτέλεσε αφορμή για μεγάλη ενδοκοινοβουλευτική σύγκρουση, αλλά ήταν σαφές πως όλοι συμφωνούν να αλλάξει! Ήταν, επίσης, ευδιάκριτο πως και οι δυο μονομάχοι επιθυμούσαν την αντιπαράθεση, αφού για πρώτη φορά είχαμε τόσες πολλές μεταξύ τους, αντιμαχίες. Και οι δυο δεν άφηναν καρφίτσα να πέσει. Και για τα άρθρα και για τις ιδεολογικές τους διάφορες. Ακόμη και όταν επικαλέστηκαν το χιούμορ τους, ήταν μέρος μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που διέκοπταν ο ένας τον άλλον σχολιάζοντας τον, εκ των εδράνων τους.
Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή κοινοβουλευτική συζήτηση…
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Μου θυμίζετε τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Λέτε σαλχαμάρες, λαϊκίζετε με την Εκκλησία, προεξοφλείτε την ήττα σας!
Η Συνταγματική Αναθεώρηση και η απόλυτη σύγκρουση…
Βαγγέλης Παπαδημητρίου