Παρευξείνια: Δέσμευση Δραγασάκη και 10 εκ. για ιδιόκτητα γραφεία

Παρευξείνια: Δέσμευση Δραγασάκη και 10 εκ. για ιδιόκτητα γραφεία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να υλοποιήσει (;) η Ελλάδα την υποχρέωσή της προς την Παρευξείνια Τράπεζα, για την εξασφάλιση μόνιμων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, όπου και βρίσκεται η έδρα του διεθνούς αναπτυξιακού οργανισμού.

Εάν αυτή τη φορά τηρηθεί η δέσμευση που έχει εγγράφως δοθεί από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, στον νέο πρόεδρο της Τράπεζας κ. Dmitry Pankin, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι λήγει οριστικά το θέμα που άλλες γειτονικές χώρες, μέλη της ΤΕΑΕΠ, έχουν θέσει, για μεταφορά της έδρας της Παρευξείνιας σε κάποια από αυτές.

Φαίνεται όμως πως η ελληνική Πολιτεία είναι αποφασισμένη, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να τηρήσει την υπόσχεσή της, καθώς η Τράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου – της οποίας η Ελλάδα είναι μέτοχος και ιδρυτικό μέλος- διερευνά την αγορά για την απόκτηση κτιρίου γραφείων 4.500- 6.000 τ.μ., πλέον βοηθητικών χώρων και κατά προτίμηση με διαθέσιμο πάρκινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes.gr, οι πρώτες επαφές μεταξύ των κυρίων Δραγασάκη και Pankin έγιναν στις αρχές του Φθινοπώρου και στη συνέχεια δόθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ότι θα διατεθεί από ελληνικής πλευράς το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για την αγορά κτιρίου για τα Γραφεία της «Παρευξείνιας».

Η δέσμευση που δεν τηρήθηκε

Να υπενθυμίσουμε ότι διαβεβαίωση, για το ίδιο ποσό, είχε δοθεί και τον Μάρτιο του 2014, από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μηταράκη σε μία τελετή μάλιστα που είχε οργανωθεί στο ΥΜΑ-Θ.

Από τότε πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια και η ΤΕΑΕΠ ακόμη περιμένει να δει το «χρώμα του ελληνικού χρήματος». Τουλάχιστον μέχρι την «εισβολή» της οικονομικής χρήσης το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στην Παρευξείνια τα χρήματα ενοικίασης των εγκαταστάσεων που μισθώνει. Μετά τα έκοψε και αυτά (σ.σ. ετήσιο ενοίκιο 700.000 ευρώ), αλλά ούτε μεταβίβασε ή παραχώρησε στην Τράπεζα ακίνητο ιδιοκτησίας του.

Υπογραμμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί δύο υπερεθνικούς οργανισμούς, την Παρευξείνια Τράπεζα που είναι περιφερειακός αναπτυξιακός οργανισμός και, το CEDEFOP, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Εάν πράγματι η Ελλάδα επιθυμεί να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε Περιφερειακό και Ευρωπαϊκό Κέντρο, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διευκολύνει την λειτουργία των δύο παραπάνω φορέων. Μάλιστα ειδικά για την Παρευξείνια, είναι γνωστό ότι γειτονική χώρα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πολύ πρόθυμη να εξασφαλίσει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για να «πάρει» την έδρα της Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών, η Τράπεζα θα βάλει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου αυτά τα 10 εκατ. ευρώ που θα της εξοφλήσει σε δόσεις και σε διάρκεια τεσσάρων ετών.

Βεβαίως τα 10 εκατ. δεν αρκούν για να αποκτήσει η Παρευξείνια τις εγκαταστάσεις που χρειάζεται καθώς η Τράπεζα έχει 120 υπαλλήλους, είναι ένας οργανισμός που αναπτύσσεται και, επιπρόσθετα, οι επικεφαλής των Τμημάτων της όπως και η εκτελεστική διοίκηση βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται ότι η ΤΕΑΕΠ θα χρειαστεί να διαθέσει συνολικά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για να αγοράσει κατάλληλο κτίριο, ποσό που θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ, αν οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι μέχρι το προηγούμενο Σάββατο, είχαν προταθεί περί τα 15 ακίνητα, κτίρια αλλά και οικόπεδα στα οποία ο πιθανός πωλητής προτίθεται να κατασκευάσει το κτίριο με βάση τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της Τράπεζας.

Από αυτές τις προτάσεις , μέσα στο Α΄ τρίμηνο του 2019 θα επιλεγούν 3-5 ακίνητα και στη συνέχεια, με κλειστό διαγωνισμό, θα ζητά η Τράπεζα την υποβολή προσφορών που θα είναι πλήρεις και δεσμευτικές. Η απόφαση για την επιλογή θα ληφθεί στο Β’ εξάμηνο της νέας χρονιάς και, στην καλύτερη περίπτωση, η μετεγκατάσταση θα γίνει στο Β’ εξάμηνο του 2020.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top