86η ΔΕΘ-Κ. Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος-Εργαλειοποιεί τις παρακολουθήσεις ο κ. Ανδρουλάκης (VIDEO)

86η ΔΕΘ-Κ. Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος-Εργαλειοποιεί τις παρακολουθήσεις ο κ. Ανδρουλάκης (VIDEO)

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, αναφορικά στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ό,τι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού και ότι θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο νόμο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που ξεκίνησε πριν λίγο.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου

Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσα εξαγγείλαμε θα τηρηθούν στο ακέραιο

«Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ. Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Αυτό το σφάλμα που έγινε «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη

Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πως αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε επίσης ότι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Για το απόρρητο σε σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη, αφού είπε ότι διαφωνεί με όσους μιλούν για την άρση του, σημείωσε: «Έχουμε επιχειρηματολογήσει εκτενώς για την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου σε απολύτως κρίσιμες διαδικασίες, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα.

Πρόσθεσε δε: «Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία».

«Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν μπορώ να πιάσω τον Ερντογάν από το λαιμό

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εκ νέου θετικός σε μία πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά, όπως διευκρίνισε, «δεν μπορώ να τον πιάσω και από το λαιμό». Επέμεινε, ωστόσο, πως η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στην Πράγα είναι μία ευκαιρία και ότι η Ελλάδα είναι θετική να προσκληθεί η Τουρκία εκεί. Επεσήμανε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε ότι θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδειχθεί πως η στάση της είναι αδιέξοδη. Αναφορικά με την αυριανή του συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, τόνισε ότι αυτή θα απασχολήσουν οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.

Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας με την Τουρκία επιτηθέμενη

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν».

Καταστροφική η απλή αναλογική

Ερωτηθεις σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Η πρώτη κάλπη αποκτά σημαντικά χαρακτηριστικά

«Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και με τη στήριξη ή ανοχή του κ. Κουτσούμπα. Θέλω να το φανταστούν αυτό οι Έλληνες πολίτες. Ότι αυτό είναι μία πιθανότητα η οποία μπορεί να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. Με τη ΝΔ μακράν πρώτο κόμμα. Εάν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού, έχω πολλές σοβαρές επιφυλάξεις γι αυτό. Αλλά να γνωρίζουν επίσης ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες συνέπειες από αυτόν το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης. Γι αυτό και η πρώτη κάλπη αποκτά τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιδιώκουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη των νοικοκυριών, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας προσθέτοντας ότι, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη. Επίσης είπε ότι θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια. Επιδιώκουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για την αποσταθεροποίηση είναι επιλογή της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με ένα βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα» είπε. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών

«Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ότι φυλάττουμε τα σύνορά μας με αποτελεσματικότητα αλλά και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Και σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσουμε. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσουμε και πάλι τις θερμές μου ευχαριστίες στα στελέχη του Λιμενικού, της Αστυνομίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτόν σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια να προστατεύσουμε τα σύνορά μας όχι από πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται κατατρεγμένοι και απελπισμένοι αναζητώντας καθεστώς προστασίας αλλά από ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς πέφτουν θύματα πολιτικής εργαλειοποίησης από τη γείτονα χώρα αλλά και εργαλειοποίησης από τα άθλια δίκτυα διακινητών ανθρώπων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Έχουμε κάνει ότι χρειάζεται για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απήντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ’ τα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Για τους νέους και την στέγαση των φοιτητών

«Οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας προγραμματισμός για επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αύριο θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για την στέγη των νέων από το οικονομικό επιτελείο.

Είπε ότι το πρόγραμμα για τη στέγαση φοιτητών είναι άμεσο, ενώ σύντομα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δανεισμού με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Μας απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση της αντιπολίτευσης.

Η πιο γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα

«Η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας δεν είναι στους ηλικιωμένους, είναι σε μεσήλικες που δεν έχουν εργασία. «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μια πολιτική η οποία μειώνει γρήγορα την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να την μειώσουμε και άλλο» είπε.

Θα είναι πιο φτηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι πιο φτηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σημαντική στήριξη στο φυσικό αέριο.

Επισήμανε ότι μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των μονάδων λιγνίτη στη χώρα την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα. «Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο και έχει οικονομικό νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα» είπε.

Για το δημογραφικό

Σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως είναι ένα ζήτημα που χρήζει ευρείας διακομματικής συναίνεσης και προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες.

«Τερατογένεση» το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα25, σέβομαι τον Ευ. Βενιζέλο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως αριθμητικά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Μέρα25 με την ανοχή ή στήριξη του ΚΚΕ είναι εφικτή στην κάλπη της απλής αναλογικής, προσιδιάζει, ωστόσο, σε μία τερατογένεση, που δεν απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Τόνισε ότι σέβεται τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε με νόημα πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τους δύο άνδρες και κατ’ επέκταση τους δύο πολιτικούς χώρους και υπενθύμισε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ανάμεσα στα 10 πολιτικά πρόσωπα, που «κρεμάστηκαν» στα μανταλάκια στην πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση της Novartis, όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η επιλογή του να τον προτείνει για την Επιτροπή Σοφών είναι δικαιωμένη.

Δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη παρατηρείται πλέον συνωστισμός εν εξελίξει έργων υποδομής ενώ για το μετρό επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες»;

Για την εξάντληση της τετραετίας είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

Ναι στον όρο γυναικοκτονία στο δημόσιο διάλογο, όχι στη νομική κατοχύρωση

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της χρήσης του όρου «γυναικοκτονία» στο δημόσιο διάλογο, λέγοντας ωστόσο πως δεν απαιτείται νομική κατοχύρωση. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτό τον τρόπο ότι τα εγκλήματα -που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους- αυτά πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό. Ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Έχουμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες. Δεν μπορώ να δεχτώ πως μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από μια δολοφονία παιδιού η τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου. Κατά συνέπεια «ναι» στον όρο γυναικοκτονία αλλά για το δημόσιο διάλογο. «Ναι» σε όλες τις δράσεις που δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να καταφύγουν σε κάποιον που μπορεί να τις στηρίξει αν αισθάνονται ότι είναι αντικείμενα άσκησης βίας. «Ναι» σε όλα τα τμήματα που αναπτύσσονται στην Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε κέντρα υποστήριξης έναντι της ενδοοικογενειακής βίας. Να χρησιμοποιούμε τον όρο στο δημόσιο διάλογο γιατί βοηθάει στο σπάσιμο της σιωπής που περιβάλλει αυτά τα εγκλήματα».

Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα

Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».

Δεν θα κλείσει για δημόσια δομή υγείας

Σε ερώτηση για τη δημόσια υγεία και την κατάσταση των δημοσίων περιφερειακών νοσοκομείων, είπε ότι το ζήτημα της στελέχωσης απασχολεί την κυβέρνηση. «Το υπουργείο Υγείας θα εξαγγείλει σύντομα μέτρα και κίνητρα. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι συμπολίτες μας στην περιφέρεια, πολίτες β’ κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης. Υπήρχε διαφορετική επίδοση νοσοκομείων της περιφέρειας. Μας προβληματίζει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η έμφαση στην ποιότητα θα πρέπει να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Αυτός ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας, πρέπει να προχωρήσει. Γιατί μπορεί να έχουμε δομές αλλά να μην είναι σωστά στελεχωμένες. Απολύτως πιστοί στη δέσμευσή μας ότι δεν θα κλείσει καμία δομή, πρέπει να σκεφτούμε την αναδιάταξη των δυνάμεών μας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων, σε νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό. Επέμεινε δε, ότι η απόφαση να αυξηθεί ο μισθός των γιατρών γίνεται ακριβώς για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Το νέο ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την δεύτερη 4ετία» είπε χαρακτηριστικά.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι έχουν σημαντικούς πόρους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ δίνουν πλαίσιο στήριξης. «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδιαστεί για να διατεθούν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία», υπογράμμισε.

Για τις ωφέλειες από το Ταμείο Ανάκαμψης και ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Η πρόταση της Ελλάδος ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκε γιατί ήταν πολύ καλά επεξεργασμένη. Οι διαδικασίες έγκρισης των εκταμιεύσεων είναι πιο αυστηρές από το ΕΣΠΑ. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+

Για την επιτροπή που αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το ενδεχόμενο καθιέρωσης γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και για το αν θα αποκτήσει νομική υπόσταση ο όρος «γυναικοκτονία» ανέφερε: «Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Καταργήθηκε, πχ η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίστηκε το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, κάθε πράγμα στον καιρό του.

Για την ασφάλεια και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο μέτωπο της ασφάλειας. Πρέπει να μας προβληματίσει όλους το γεγονός ότι τα περιστατικά βίας μονοπωλούν σήμερα, δίνοντας μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στη χώρα βαίνει μειούμενη. Η ΕΛΑΣ έχει ενισχυθεί. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, μια σειρά καταλήψεων έχουν αδειάσει, ενώ στο κρίσιμο ζήτημα των Πανεπιστημίων, προχωράμε με δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που θέλει να βάλει στοιχειώδη τάξη και δεν θα ανεχθούμε να γίνει αφορμή για νέες εντάσεις.

Ως προς τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι γνωστά τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα (…) Μιλάμε για ανθρώπους που πρέπει να κερδίσουν την ίδια την εμπιστοσύνη. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε αποφασίσει να έχουμε (…) Οι φοιτητές δεν είναι μοιρασμένοι. Κανείς δεν θέλει τις ταραχές, παρά ελάχιστοι ταραχοποιοί».

Ναι σε μία ενεργή κοινωνική πολιτική

«Ναι σε μία ενεργή κοινωνική πολιτική», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην «Ημέρα καριέρας» που έγινε χθες στη ΔΕΘ, ενώ είπε ότι αυτή είναι η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με άλλους που θέλουν τους πολίτες «πελάτες».

Τα τρία «όχι»

Για το ενδεχόμενο αναχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους απάντησε αρνητικά. «Τρία “όχι”. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική.

Θα πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας

Για το στόχο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα τον πετύχουμε». «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Για τον κατώτατο μισθό

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».

Για την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία τόνισε πως «η στήριξη δεν πρόκειται να είναι εις βάρος της χώρας».

Καλή η σχέση μου με τον Έντι Ράμα

«Ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος ασφαλής δρόμος. Η πρόσδεση της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό άρμα είναι προς όφελος μας, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μακρά. Έχω μία καλή σχέση με τον Έντι Ράμα, πάντα βεβαίως με την αναγνώριση ότι η εκεί ελληνική εθνική μειονότητα πρέπει να τυχαίνει προστασίας, κάτι, που έχω καταστήσει σαφές, αλλά και είναι ένα ζήτημα που καθορίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», σημείωσε σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοσθεί είναι αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ενδεικτικά είναι τα μοντέλα της κυκλικής οικονομίας, όπως στην Τήλο. «Πιστεύω πως το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και να βοηθά συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Δεν θα συμβεί να είμαστε “ξένοι στον τόπο μας”.

Πρόοδος στα φαινόμενα των πυρκαγιών

Στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δέχεται κάθε καλόπιστη κριτική, αλλά όχι από αυτούς που στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας πήραν βαθμό κάτω από τη βάση. Τόνισε πως κατεγράφη πρόοδος, προειδοποίησε πάντως, πως θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση εστιάζει στον τομέα της πρόληψης.

Αύξηση 6% στις συντάξεις, ίσως και μεγαλύτερη

Στο θέμα των συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η πρόοδος στην απονομή των συντάξεων είναι σημαντική. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συντάξεων, τόνισε πως αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς προϋπολογιζόταν. Η αύξηση, ύψους 6%, ίσως και μεγαλύτερη, δεν είναι επί των καθαρών αποδοχών.

Για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης

Για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης είπε ότι στη Θράκη σήμερα υπάρχει μια κοσμογονία και ότι το πόρισμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και περιέχει πολύ ουσιαστικές προτάσεις και θα υλοποιηθεί. «Ήδη έχουν γίνει σημαντικά πράγματα όπως η επίλυση της εκκρεμότητας του 12% που ταλάνιζε τις επιχειρήσεις χρόνια. Ποτέ οι προοπτικές της Θράκης δεν ήταν πιο θετικές από ό,τι σήμερα» τόνισε.

Για όσα γράφει ο ξένος Τύπος για την κυβέρνηση

Για την κριτική του ξένου Τύπου ανέφερε «η κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη, όπως και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη έστω και αν δεν μας αρέσει ή έχει ιδεολογικές αναφορές, όμως η διαστρέβλωση των στοιχείων δεν είναι αποδεκτή. Όταν διαστρεβλώνονται τα στοιχεία, θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις και έφερε ως παράδειγμα δημοσιεύματα του εξωτερικού που αναφερόταν στο περιστατικό με τους 38 μετανάστες και το νεκρό παιδί, κάτι που αμφισβητείται σοβαρά -αν υπήρξε τέτοιο περιστατικό- και δεν είδα να ανασκευάζουν αυτά τα έντυπα που το έγραψαν».

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 3 χρόνια» είπε και προσέθεσε: «Να θυμίσω ότι προσωπικά ήμουν επισπεύδων προκειμένου να εκδιωχθεί ο κ. Όρμπαν από το ΕΛΚ» είπε.

Εντός του Οκτωβρίου θα γίνει συνολική επισκόπηση όσων πρέπει να γίνουν στην Αχαΐα και τη Δ. Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου δήλωσε ότι υλοποείται κανονικά και μακάρι να παραδοθεί νωρίτερα όπως άλλα έργα.

Σε άλλη ερώτηση για την προστασία των ζώων που δεν είναι συντροφιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι χρειάζεται προσαρμογή του νομικού πλαισίου. «Θα την κάνουμε», είπε.

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, όπως η Εύβοια, αλλά και από την τουριστική κίνηση στα βόρεια του νησιού, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να κλείσει η βόρεια Εύβοια τις πληγές της μέσα σε ένα χρόνο». Ανέφερε ότι η επιτροπή Μπένου έχει εκπονήσει μακροχρόνιο πρόγραμμα και ειδικά για τον τουρισμό είπε ότι εξέπληξε ευχάριστα.

Σχετικά με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν αυτή τη στιγμή.

Για τις υποδομές στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, είπε ότι θα είναι στην Πάτρα εντός του Οκτωβρίου για να γίνει συνολική επισκόπηση όσων έχουν γίνει και όσων πρέπει να γίνουν.

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 3 χρόνια

«Ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος ασφαλής δρόμος. Η πρόσδεση της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό άρμα είναι προς όφελος μας, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μακρά. Έχω μία καλή σχέση με τον Έντι Ράμα, πάντα βεβαίως με την αναγνώριση ότι η εκεί ελληνική εθνική μειονότητα πρέπει να τυχαίνει προστασίας, κάτι, που έχω καταστήσει σαφές, αλλά και είναι ένα ζήτημα που καθορίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», σημείωσε σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοσθεί είναι αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ενδεικτικά είναι τα μοντέλα της κυκλικής οικονομίας, όπως στην Τήλο. «Πιστεύω πως το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και να βοηθά συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Δεν θα συμβεί να είμαστε “ξένοι στον τόπο μας”. Στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δέχεται κάθε καλόπιστη κριτική, αλλά όχι από αυτούς που στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας πήραν βαθμό κάτω από τη βάση. Τόνισε πως κατεγράφη πρόοδος, προειδοποίησε πάντως, πως θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση εστιάζει στον τομέα της πρόληψης. Στα θέματα Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων, σε νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό. Επέμεινε δε, ότι η απόφαση να αυξηθεί ο μισθός των γιατρών γίνεται ακριβώς για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Το νέο ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την δεύτερη 4ετία» είπε χαρακτηριστικά. Στο θέμα των συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η πρόοδος στην απονομή των συντάξεων είναι σημαντική. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συντάξεων, τόνισε πως αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς προϋπολογιζόταν. Η αύξηση, ύψους 6%, ίσως και μεγαλύτερη, δεν είναι επί των καθαρών αποδοχών.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια δυσαρμονία του τρόπου με την οποία βλέπουν την κυβέρνηση συμπολίτες μας που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και της απόλυτης, κατηγορηματικής έντονης κριτικής που μας ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο. Έχω ενηλικιωθεί τη δεκαετία του ’80 και είναι λες και βλέπω ένα déjà vu ως προς την ένταση του λόγου, μόνο που ο χρόνος δεν γυρίζει προς τα πίσω. ‘Αρα αυτές οι εντάσεις και η αναζήτηση φαντασμάτων και ενός πολιτικού εχθρού που παραπέμπει στο παρελθόν, δεν νομίζω ότι ταιριάζουν σε ένα νέο πολιτικό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης είπε ότι στη Θράκη σήμερα υπάρχει μια κοσμογονία και ότι το πόρισμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και περιέχει πολύ ουσιαστικές προτάσεις και θα υλοποιηθεί. «Ήδη έχουν γίνει σημαντικά πράγματα όπως η επίλυση της εκκρεμότητας του 12% που ταλάνιζε τις επιχειρήσεις χρόνια. Ποτέ οι προοπτικές της Θράκης δεν ήταν πιο θετικές από ό,τι σήμερα» τόνισε.

Για την κριτική του ξένου Τύπου ανέφερε «η κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη, όπως και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη έστω και αν δεν μας αρέσει ή έχει ιδεολογικές αναφορές, όμως η διαστρέβλωση των στοιχείων δεν είναι αποδεκτή. Όταν διαστρεβλώνονται τα στοιχεία, θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις και έφερε ως παράδειγμα δημοσιεύματα του εξωτερικού που αναφερόταν στο περιστατικό με τους 38 μετανάστες και το νεκρό παιδί, κάτι που αμφισβητείται σοβαρά -αν υπήρξε τέτοιο περιστατικό- και δεν είδα να ανασκευάζουν αυτά τα έντυπα που το έγραψαν».

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 3 χρόνια» είπε και προσέθεσε: «Να θυμίσω ότι προσωπικά ήμουν επισπεύδων προκειμένου να εκδιωχθεί ο κ. Όρμπαν από το ΕΛΚ» είπε.

Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ολοκληρώνεται με απόλυτη συνέπεια η δέσμευσή μας να επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη αυτά που της είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Φιλοδοξώ η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να τεθεί ξεκάθαρη απαγόρευση διακίνησης, πώλησης, εξαγωγής τέτοιων λογισμικών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας και νομίζω ότι θα απασχολήσει και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διότι αντιμετωπίζουμε όλοι τα ίδια προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης. «Να μην συγχέουμε αυτά τα λογισμικά, τα οποία δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την ελληνική κυβέρνηση, με το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων» υπογράμμισε.

Μιλώντας για τον ΒΟΑΚ, είπε ότι είναι το πιο κρίσιμο και σημαντικό οδικό έργο, γιατί η Κρήτη δεν μπορεί να δει το μέλλον της χωρίς έναν ασφαλή και σύγχρονο δρόμο όπως αυτός που σχεδιάζεται. «Ο ΒΟΑΚ δεν θα γινόταν ποτέ με αυτά τα οποία έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρχε μόνο στη φαντασία κάποιων» είπε.

Τέλος, σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη και τις προσδοκίες της, ο πρωθυπουργός είπε: «Σε μεγάλο βαθμό έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες της γιατί ήμασταν συνεπείς σε όσα είπαμε, ειδικά ως προς τα μέτρα μείωσης της φορολογίας, τα οποία έχουν στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα, πρωτίστως της μεσαίας τάξης. Και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κλείνει και ένας κύκλος φορολογικών παρεμβάσεων και ολοκληρώνεται με απόλυτη συνέπεια η δέσμευσή μας να επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

86η ΔΕΘ: Κλειστή η Λεωφ. Στρατού έως το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Κ. Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε LIVE την συνέντευξη Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top