«Ακατανόητη και ατυχή» η αντίδραση της Αθήνας, «λέει» το τουρκικό ΥΠΕΞ

«Ακατανόητη και ατυχή» η αντίδραση της Αθήνας, «λέει» το τουρκικό ΥΠΕΞ

Δύο μέρες μετά το παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν στη Σμύρνη, που όπως είπε, «έριξε στη θάλασσα τους γκιαούρηδες», το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακαλεί στην τάξη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την ανακοίνωσή του. Μάλιστα χαρακτηρίζει εξαιρετικά ατυχή και ακατανόητη την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και ασύμβατη με τους κανόνες καλής γειτονίας.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Η Ελλάδα είχε εισβάλει και προσπάθησε να καταλάβει την Ανατολία και ο στρατός της προκάλεσε καταστροφές και γι’ αυτό το λόγο είχε καταβάλει αποζημιώσεις στην Τουρκία. Αυτή η ανακοίνωση είναι εξαιρετικά ατυχής καθώς δεν συνάδει επ’ ουδενί με το κλίμα εμπιστοσύνης και τις σχέσεις καλής γειτονίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε». Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε ως απάντηση στην τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που χαρακτήρισε την Κυριακή προκλητικές σε ύφος και περιεχόμενο δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στη Σμύρνη Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως στην προεκλογική ομιλία του την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει: «Σμύρνη!Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας». Και συνέχισε αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή: «Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας σημείωνε πως : «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς.Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ