Ακόμα και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση του είναι να μην κάνει κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές, όμως το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις γίνονται και έχουν να κάνουν με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το κάθε κόμμα και ποιες θα είναι οι τελικές διαφορές στην κάλπη.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι να συντηρηθεί περί του ποσοστού που κατέγραψε στις εκλογές του 2019 και να δει τότε ποια θα είναι η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η δεδομένη πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει την διαφορά των δύο κομμάτων σε επίπεδο στο οποίο το όριο του «νικητή» και του «χαμένου» θα είναι δυσδιάκριτο και λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης που θα έχουν καταγράψει με την απλή αναλογική που αν η διαφορά είναι μικρή θα είναι εξίσου μικρή και η διαφορά σε βουλευτές που θα εκλέξουν.

Ταυτόχρονα με αυτή την εκτίμηση γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ 25 σε βαθμό τέτοιο που θα μείνει εκτός βουλής του κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα δώσει δύο επιπλέον πλεονεκτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο θα είναι ότι θα λάβει αναλογικά περισσότερες έδρες αν μπουν λιγότερα κόμματα στη Βουλή και παράλληλα δεν θα έχει εντός του κοινοβουλίου αντιπολίτευση από τα αριστερά.

Άλλωστε θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με το ΜέΡΑ 25 μετά και τις τελευταίες «μεταγραφές» του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα του Βαρουφάκη, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του πρώην υπουργού της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει το ιδανικό αφήγημα για να θυμίσει τις πολύ οδυνηρές ημέρες του 2015.

Όπως και να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πλέον σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα συχνά – πυκνά γίνεται λόγος για τις επαφές που διατηρούν στελέχη των δύο κομμάτων, τα οποία έχουν έρθει κοντά ή ακόμα ακριβέστερα έχουν στοιχηθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μόλις χθες πάντως ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» σημειώνοντας ότι μπορούν με ένα τέτοιο στόχο, την «κάθαρση» να συνεργαστούν όλα τα κόμματα που τοποθετούνται από τον χώρο του κέντρου και στα αριστερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top