Αλ. Γεωργούλης στο GRTimes: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επιλέξει, θα είμαι υποψήφιος για να διεκδικήσω μία νέα θητεία

Αλ. Γεωργούλης στο GRTimes: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επιλέξει, θα είμαι υποψήφιος για να διεκδικήσω μία νέα θητεία

Στην υποψηφιότητά του ως ευρωβουλευτής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, τη δυσλεξία, το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και σε ένα «επεισόδιο» σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τετελεσμένο για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και να βάλει σε επικίνδυνα μονοπάτια την Ελλάδα, μίλησε στο GRTimes, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΤΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Γεωργούλης, με την ευκαιρία εκδήλωσης για τη δυσλεξία, που διοργάνωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταυριανίδου

  • Ως δυσλεκτικό άτομο, πότε το διαπιστώσατε για πρώτη φορά και πώς μπορέσατε να το αντιμετωπίσετε; Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον, που μαθαίνει ότι είναι δυσλεκτικός;

Δυστυχώς εγώ το ανακάλυψα πολύ αργά, στο 2ο έτος του Πολυτεχνείου. Αυτό όμως άλλαξε ριζικά τον τρόπο που έβλεπα την προηγούμενη ζωή μου, ιδίως τη μαθητική μου ζωή. Γιατί μου έδωσε μια εξήγηση για την ταλαιπωρία και την υπερβολική προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλω για να τα βγάζω πέρα στο σχολείο. Θυμάμαι ότι έβλεπα τον αδελφό μου να διαβάζει στον καναπέ το βιβλίο ιστορίας και να γυρνά γρήγορα τις σελίδες και αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν. Εγώ έπρεπε να αφιερώσω πολλή ώρα συγκεντρωμένος πάνω από μια σελίδα για να κατανοήσω τι λέει. Συνεπώς η διάγνωση ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση. Δεν ήμουν λιγότερο ικανός ή έξυπνος, απλώς το σύστημα του γραπτού λόγου δεν ταίριαζε στον εγκέφαλό μου. Αυτό που θα συμβούλευα όποιον έχει αντίστοιχη διάγνωση είναι να αντιμετωπίζει τη διαφορά του ως προσόν, γιατί σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται έξω από το κουτί, ότι έχει φαντασία και πρωτότυπη σκέψη.

 – Διοργανώσατε πρόσφατα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δυσλεξία, εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία εστίασε στην ένταξη των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες στην αγορά εργασίας. Ανάλογες πρωτοβουλίες είναι πολύτιμες προς ενημέρωση του κοινού, ωστόσο εκμεταλλευόμενος το υποκριτικό σας ταλέντο, πώς θα σας φαινόταν η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ για την ενίσχυση της ισότητας, αλλά και την αποτροπή της περιθωριοποίησης στην αγορά εργασίας;

Ναι, είναι μια ιδέα που την έχω συζητήσει με την ομάδα του γραφείου μου. Ο κινηματογράφος σε όλες τις εκδοχές του είναι ένα μέσο που μπορεί να φτάσει ένα μήνυμα στο ευρύ κοινό. Είναι ένας κώδικας εύκολα κατανοητός και ταυτόχρονα ένας κώδικας που μπορεί να μιλήσει και στο μυαλό και στην καρδιά. Και στα ζητήματα αλλαγής νοοτροπίας, δεν αρκεί να πείσεις για την αναγκαία αλλαγή το μυαλό, πρέπει να ακουμπήσεις και την καρδιά. Η ενσυναίσθηση, το να μπεις δηλαδή στη θέση του άλλου, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αλλάξει στάση ένας άνθρωπος πραγματικά και όχι επιφανειακά.

  • Έχετε αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στο ζήτημα της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στην υπόθεση αυτή;

Είναι γεγονός ότι έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια και στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ να ενσωματωθεί η οδηγία, καθώς έπρεπε αυτό να έχει συμβεί από τον Ιούνιο του 2021. Είδαμε τα προβλήματα και τις αδικίες που προέκυψαν για τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές και κατά την διάρκεια των μέτρων για την πανδημία Covid19 και ειδικά σε σχέση με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Για το συγκεκριμένο θέμα είχα στείλει δύο επιστολές προς της Υπουργό Πολιτισμού και απηύθυνα και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς κανένας δεν μας λέει τι γίνεται με τα διαφυγόντα κέρδη των ανθρώπων αυτών το διάστημα που δεν έχει ενσωματωθεί η οδηγία.

Αυτές τις ημέρες έχει έρθει το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Πολιτισμού στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα: «Καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων… Ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ». Σύμφωνα και με τη νέα μου επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα στην Υπουργό Πολιτισμού θεωρώ ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: Το χρονικό διάστημα για τη δημόσια διαβούλευση ήταν πολύ σύντομο, μη δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους/ες προκειμένου να προτείνουν τροπολογίες. Οι- διατάξεις που ενσωματώνουν το άρθρο 18 της Οδηγίας 2019/790 σχετικά με την δέουσα και αναλογική αμοιβή είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Εντοπίζεται παράλειψη διασφάλισης των ερμηνευτών/τριών παρ’ όλο που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 18 της οδηγίας 2019/790 και παράλληλα εντοπίζονται και σε άλλα άρθρα διατυπώσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την αναίρεση στην πράξη του άρθρου 18 της Οδηγίας. Αποτελεί βασική μου θέση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να έχει ως στόχο την προστασία των δημιουργών και της ελληνικής δημιουργίας.

Ως εκπρόσωπος της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρεια Πράσινη Αριστερά συμμετέχετε στις εργασίες Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες καταρτίζουν, τροποποιούν και εγκρίνουν νομοθετικές προτάσεις και εκθέσεις πρωτοβουλίας. Ποια από όλες τις υποθέσεις για τις οποίες κληθήκατε να λάβετε αποφάσεις θεωρείτε την πιο σημαντική και γιατί. Υπήρξε κάποια υπόθεση που αφορούσε άμεσα την Ελλάδα και απέτρεψε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο;

Στην Επιτροπή CULTπου ασχολείται με θέματα πολιτισμού, παιδείας, νεολαίας και αθλητισμού έχουν έρθει πολλοί σημαντικοί φάκελοι και έχω σε όλες τις περιπτώσεις προτείνει πολλές τροπολογίες (955 στο σύνολο μέχρι σήμερα) στα κείμενα στην προσπάθεια βελτίωσής τους, προς το συμφέρον της κοινωνίας και των ανθρώπων του Πολιτισμού. Ενδεικτικά αναφέρω τις επιτυχείς προσπάθειες για αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων «Δημιουργική Ευρώπη» και του προγράμματος «Erasmus+», τα δύο σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου μετά την πανδημία, και την πολιτιστική ανάκαμψη της ΕΕ εκ των οποίων το δεύτερο έθετε και τον στόχο το 2% του Ταμείου Ανάκαμψης να αφιερωθεί στον πολιτισμό, ενώ το πρώτο τη νομοθετική πρόταση για επεξεργασία ενός κοινού εργασιακού πλαισίου για τους ανθρώπους της τέχνης στην ΕΕ. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτισμού, έχω ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για να ανοίξει η «συζήτηση» και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ένα θέμα με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί η Επιτροπή, παρά την κοινωνική απαίτηση που προέκυψε με το «metoo» και τις πολλές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Εθνικά σημαντικό ήταν όμως ήταν ένα θέμα που προέκυψε στην επιτροπή ΡΕΤΙ που εξετάζει αναφορές/καταγγελίες των πολιτών της ΕΕ. Μία από αυτές αφορούσε το αίτημα να εισαχθούν τα τουρκικά στα νηπιαγωγεία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αλλά το έθεσε κάποιος Έλληνας πολίτης εξ ονόματος της δήθεν «τουρκικής» μειονότητας. Πέρα από το θέμα ουσίας, υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δυσάρεστο προηγούμενο αν η εν λόγω επιτροπή αποδεχόταν τον όρο «τουρκική» μειονότητα και δώσαμε μάχη για να μην περιληφθεί αυτός ο όρος, καθώς η Συνθήκη της Λοζάνης μιλά για μουσουλμανική μειονότητα.

Σας ακούσαμε σε συζήτηση με δημοσιογράφους να σχολιάζετε πως «είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα, ο δρόμος καταλήγει σε ευθεία»… Εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, αλλά και δεδομένου ότι στις προηγούμενες αποτελέσατε κατά κάποιον τρόπο «μήλο της έριδος» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα σας δούμε καταρχάς υποψήφιο στις ευρωεκλογές και αν ναι, υπό την «ομπρέλα» ποιου κόμματος;

Παρεξηγήσατε την φράση μου. Δεν εννοούσα ότι είναι το ίδιο η Δεξιά και η Αριστερά. Συζητούσαμε για τον πολιτισμό και τη δυσλεξία και γι αυτό ήθελα να τονίσω ότι τόσο η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών, όσο και η ενίσχυση του χώρου του πολιτισμού, δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο. Εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επειδή βρήκα εδώ ανθρώπους που δεν είναι στην πολιτική επειδή κληρονόμησαν την εκλογική περιφέρεια των γονιών τους, ούτε επειδή ενδιαφέρονται για την εξουσία και την προβολή τους. Ασχολούνται με την πολιτική γιατί πραγματικά ενδιαφέρονται να λύσουν προβλήματα που ταλανίζουν τους συμπολίτες τους. Ιδίως αυτούς που δεν είναι προνομιούχοι. Φυσικά, αν το κόμμα το επιλέξει, θα είμαι υποψήφιος για να στηρίξω και να διεκδικήσω μία νέα θητεία για να ολοκληρώσω όλη την προσπάθεια που κάνουμε με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια, για την ενίσχυση του πολιτισμού και των εργαζομένων στον χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στρασβούργο: Συζήτηση από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για θέματα επικαιρότητας

Ανδρουλάκης στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου: Πολιτικοί οι λόγοι της παρακολούθησής μου (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κ. Ζέρβα ο Νικόλαος Καρανταγλής

Μ. Σπυράκη: Υποψήφια με τη ΝΔ στην A’ Θεσσαλονίκης στις προσεχείς εκλογές

Η έλευση Σπυράκη αλλάζει τα δεδομένα στην Α’ Θεσσαλονίκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top