Αλλαγές και καινοτομίες στο νέο αναπτυξιακό νόμο

Αλλαγές και καινοτομίες στο νέο αναπτυξιακό νόμο

Με το νέο νόμο εισάγονται δύο σημαντικές αλλαγές: Η πρώτη είναι ουσιαστικής φύσης και αφορά την θέσπιση των 13 καθεστώτων, θεματικού χαρακτήρα σε σχέση με την οριζόντια μορφή καθεστώτων ενισχύσεων του ισχύοντος νόμου.

Η δεύτερη είναι διαδικαστικής, κυρίως, φύσης και εισάγει σημαντικές καινοτομίες σ’ όλη τη διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων και της έκδοσης των συναφών διοικητικών πράξεων (με ρητές προθεσμίες), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση των ιδιαίτερα ελκυστικών κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Πρόστιμα από σήμερα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Έληξε η προθεσμία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών και ξεκινά –κατ’ εφαρμογή του νόμου- η επιβολή του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι έχουν νοσήσει -για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση- καθώς και όσοι θα λάβουν έγκριση στην αίτηση εξαίρεσης για λόγους υγείας που έχουν υποβάλει. Πρόστιμο δεν θα επιβληθεί επίσης στους πολίτες που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ΄ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους ή να προσέρχονται σε ΚΕΠ. Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της Ε.Ε. ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα PCR τεστ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν σε στοιχεία αναφορικά με το τι ισχύει για τα δωρεάν PCR στην ΕΕ διαψεύδοντας ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στην Ευρώπη προσφέρονται σε όλους δωρεάν.

Οι πηγές υπογραμμίζουν ότι «γίνονται παντού με συγκεκριμένα κριτήρια – προϋποθέσεις, όπως σε συμπτωματικούς πολίτες και στενές επαφές. Πουθενά δεν γίνεται συνταγογράφηση, δηλαδή χρέωση σε ασφαλιστικό φορέα. Αυτό που γίνεται είναι δημόσιες δομές να δέχονται δωρεάν πολίτες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ποικίλουν από χώρα σε χώρα (πχ σε κάποιες είναι η στενή επαφή και σε κάποιες τα συμπτώματα). Επίσης παρέχονται δωρεάν pcr test σε διαφορά δημόσια σημεία της Ευρώπης με μεγάλη αναμονή αλλά αυτά ατονούν πλέον. Συγκεκριμένα:

-Στο Βέλγιο η τιμή του PCR τεστ είναι στα 41 ευρώ και του rapid στα 30 ευρώ. Πραγματοποιείται στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή είναι συμπτωματικοί και απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.

-Στη Νορβηγία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 170 ευρώ και του rapid στα 80 ευρώ. Καλύπτεται στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κρούσμα όσο και στην περίπτωση συμπτωμάτων.

-Στην Ιταλία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 60-130 ευρώ και του rapid στα 30 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή είναι συμπτωματικοί απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.

-Στην Γερμανία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 35-69 ευρώ και του rapid στα 15-25 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή είναι συμπτωματικοί απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.

-Στην Γαλλία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 45-50 ευρώ και του rapid στα 22-25 ευρώ. Δεν καλύπτονται στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ενώ καλύπτονται σε περίπτωση συμπτωμάτων.

-Στην Αυστρία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 85 ευρώ και του rapid στα 25 ευρώ. Καλύπτονται τόσο στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα όσο και στην περίπτωση συμπτωμάτων.

-Στην Δανία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 170 ευρώ και του rapid στα 25 ευρώ για όσους ταξιδεύουν. Καλύπτονται τόσο στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα όσο και στην περίπτωση συμπτωμάτων.

-Στην Πορτογαλία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 115-150 ευρώ και του rapid στα 25 ευρώ. Καλύπτονται τόσο στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα όσο και στην περίπτωση συμπτωμάτων.

-Στην Σουηδία η τιμή του PCR τεστ είναι στα 100-150 ευρώ και του rapid στα 10 ευρώ. Δεν καλύπτονται στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ενώ καλύπτονται σε περίπτωση συμπτωμάτων.

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο η τιμή του PCR τεστ είναι στα 70-100 ευρώ και του rapid στα 30 ευρώ. Δεν καλύπτονται στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ενώ καλύπτονται σε περίπτωση συμπτωμάτων».

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Η αύξηση του πληθωρισμού συνιστά σοβαρό ζήτημα για τους πολίτες και όπως υπογραμμίζουν πηγές, «η κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων για τον περιορισμό του βάρους που προκαλεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια έχουν εφαρμόσει από το Σεπτέμβριο μέτρα ανακούφισης 1,3 δισ. ευρώ και για τον Ιανουάριο διαθέτει 400 εκ. ευρώ. Παράλληλα, πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση προωθεί νέα αύξηση που -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου και θα ισχύσει από το Μάιο.

Η αύξηση του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει και ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στη χώρα μας το Δεκέμβριο έφτασε στο 5,1%. Σύμφωνα με τη Εurostat ο εναρμονισμένος πληθωρισμός- δηλαδή η μέτρηση του πληθωρισμού με ενιαία μεθοδολογία σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης- ήταν στην Ελλάδα στο 4,4%. Ήταν, δηλαδή, χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 5% καταγράφοντας ιστορικό υψηλό στην εικοσαετία του ευρώ και αναδεικνύοντας την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε στο 5,7%, στην Ισπανία το 6,7%, στο Βέλγιο 6,5%, στην Ολλανδία 6,4%, στην Εσθονία 12%, στη Λιθουανία το 10,7% στη Λετονία το 6,7%.

Το 2021 είχαμε 133.082 περισσότερες θέσεις μισθωτής απασχόλησης

Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το 2021 -μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν κατά 133.082 περισσότερες από τις αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.395.429. Την ίδια περίοδο, οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.262.347. Από αυτές οι 1.287.005 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 975.342 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2021 είναι θετικό κατά 133.082 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι το 53,45% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης, το 39% μερικής απασχόλησης και το 7,54% εκ περιτροπής.

Βασικές ρυθμίσεις και επιμέρους στόχοι του προωθούμενου νέου αναπτυξιακού νόμου

Ο προωθούμενος νέος αναπτυξιακός νόμος θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, ο τομέας της αγροδιατροφής.

-Προβλέπει ειδική μέριμνα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με ενισχυμένα ποσοστά.

-Επιδιώκει με πολύ στοχευμένα κίνητρα την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

-Εισάγει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα κίνητρα που παρέχονται για ιδιωτικές επενδύσεις

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τέσσερα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων: Τη φορολογική απαλλαγή. Την επιχορήγηση. Την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) Και την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Κατά κύριο λόγο προβλέπει ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης και της επιχορήγησης.

Τα 13 θεματικά καθεστώτα που θεσπίζει ο νέος Αναπτυξιακό Νόμος είναι:

1.Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων.

2.Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων.

3. Νέο επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών,

4.Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης.

5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία.

6.Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία.

7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα.

8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια.

9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.

10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

11.Μεγάλες επενδύσεις – ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.

12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

13. Επιχειρηματικότητα 360 μοιρών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top