Αρ. Πελώνη: Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει

Αρ. Πελώνη: Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει

Για τα μέτρα στους χώρους ψυχαγωγίας, τη χρήση τη μάσκας αλλά και τους εμβολιασμούς μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της.

Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας και «κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς, όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση, πολλά κρούσματα προέρχονταν από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Είναι μία τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Όπως είδαμε, επίσης, ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου στα 27 έτη.

Ανακοινώθηκε ένα πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων για χώρους ψυχαγωγίας που δεν τηρούν τα μέτρα. Τα μέτρα για καθήμενους ισχύουν για όλους τους χώρους, εστίαση, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. Για τα μικρότερα καταστήματα μέχρι 200 τ.μ. το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση, είναι 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας, από την επόμενη κιόλας ημέρα. Στα 200 τ.μ. και άνω είναι 5.000 ευρώ το πρόστιμο και επτά ημέρες αναστολή. Σε περίπτωση υποτροπής, είναι ενιαίο πρόστιμο 10.000 ευρώ και δεκαπέντε ημέρες αναστολή. Και σε τρίτη, αν υπάρξει, είναι αφαίρεση αδείας».

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει. Είναι κατανοητή, προφανώς, η ανάγκη για διασκέδαση, ωστόσο έχουμε μία μετάλλαξη που μεταδίδεται ραγδαία. Και θα επαναλάβω ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος, κινδυνεύει. Ο καθένας από εμάς, μπορεί με τη συμπεριφορά του, να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Οι ανεμβολίαστοι είναι και αναμεταδότες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Πρέπει όλοι να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό

Την ανάγκη να πειστούν και όσοι συμπολίτες μας είναι ακόμα δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο, τόνισε η κ. Πελώνη. Ανέφερε πως  «υπήρξε τη Δευτέρα μία διευρυμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους και των Περιφερειών και των Δήμων. Προχωρούμε στοχευμένα και με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι  δήμαρχοι είναι πάντα πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και αναγνωρίζουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, άνθρωποι που ενδεχομένως περίμεναν να δουν τα παραδείγματα διπλανών τους για να προχωρήσουν στο εμβολιασμό τους.

Πολιτεία, Εκκλησία,  Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Είναι συντριπτικά υπέρ της αποτροπής βαριάς νόσησης. Το 99% διασωληνώσεων, και δυστυχώς θανάτων του τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου,  αφορούσε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα κινητά συνεργεία που ξεκίνησαν να εμβολιάζουν στην Κρήτη αλλά και στη θετική ανταπόκριση καθώς χθες «κλείστηκαν 51.000 νέα ραντεβού, γεγονός που συνιστά ένα πάρα πολύ καλό δείγμα ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται», είπε η κ. Πελώνη.

Ταυτόχρονα τόνισε πως «δεν είναι στόχος να είμαστε για πάντα κλειστοί. Στόχος μας είναι η επαναφορά στην κανονικότητα. Έχουμε επανέλθει ήδη με το άνοιγμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου τύπου μέτρα, ακριβώς, επειδή το εμβόλιο πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους. Σημειακές παρεμβάσεις, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνουν. Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές. Το όπλο μας είναι το εμβόλιο. Δωρεάν, εύκολο, προσβάσιμο σε όλους και ασφαλές».

Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μία μετάλλαξη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε όμως πως «η χαλαρότητα των καλοκαιρινών ρυθμών δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, σε σχέση με την τήρηση μέτρων προστασίας, έναντι της πανδημίας. Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, δεν υπήρξε ποτέ. Είναι υποχρεωτική η χρήση της, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει έντονη συνάθροιση και συγχρωτισμός.  Ήταν μια ομόφωνη Εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιουνίου. Δεν πετάξαμε τις μάσκες».

Τόνισε επίσης σε όλους τους τόνους την ανάγκη τήρησης των μέτρων «διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μετάλλαξη, που όλα τα στοιχεία δείχνουν, κι όλοι οι επιστήμονες -και από το εξωτερικό-  λένε ότι είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση, τηρώντας όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας και κυρίως να εμβολιαζόμαστε! Και για όποιον είναι ακόμα ανεμβολίαστος, ο τακτικός αυτοδιαγνωστικός ή άλλος έλεγχος, είναι απαραίτητος».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ