Αυτοψία Στ. Πέτσα στην περιοχή της Ψελλού – Αλλάζει όψη η νοτιοανατολική πύλη της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αυτοψία Στ. Πέτσα στην περιοχή της Ψελλού – Αλλάζει όψη η νοτιοανατολική πύλη της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στην περιοχή της Ψελλού βρέθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να κάνει αυτοψία στην έκταση που θα απαλλοτριωθεί, μετά τη χρηματοδότηση «μαμούθ» 12 εκ. ευρώ που εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ομαδική προσπάθεια με αίσιο τέλος χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, το πολύ μεγάλο έργο της διάνοιξης της οδού Ψελλού αλλά και των συνοδών έργων στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, ύστερα από τη χρηματοδότηση των 12 εκ. ευρώ που εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης για απαλλοτριώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας έφτασε το απόγευμα στο εργοτάξιο του μετρό, δίπλα από το πάρκο της Νέας Ελβετίας προκειμένου να δει από κοντά την περιοχή και να ενημερωθεί αναλυτικά για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πέτσας συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, ενώ στο εργοτάξιο τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Μάκης Κυριζίδης, η Διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο Πρόεδρος κι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Καλογερούδης και Γιάννης Τόσκας αντίστοιχα, κ.ά..

«Το Μετρό που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για την πόλη και τους επισκέπτες της, δεν έχει μόνο το συγκοινωνιακό έργο, αλλά έχει και ένα πρόσωπο ανάπλασης για την περιοχή ολόκληρη της πόλης, αλλά και της εισόδου της ανατολικής πλευράς. Και αυτή η ανάπλαση συνιστάται στο έργο που βλέπουμε τώρα εδώ, με τα χρήματα που διαθέτουμε από το υπουργείο Εσωτερικών, 12 εκ ευρώ για τις απαλλοτριώσεις» σημείωσε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας πως στην περιοχή θα γίνει χώρος αναψυχής, πάρκων, ποδηλατόδρομοι, σταθμός μετεπιβίβασης, παρκινγκ, και όλα όσα «θα θέλαμε να έχει ένας σύγχρονος σταθμός, αλλά και μια περιοχή η οποία θα μπορεί να είναι πιο φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για τη στενή συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, με το υπουργείο Οικονομικών και με τους φορείς της πόλης, προκειμένου όπως δήλωσε να υπάρξει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ πιεστικό.
«Πραγματικά χαιρόμαστε που αυτή η ομαδική προσπάθεια έχει ένα αίσιο τέλος και ελπίζουμε μέσα σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ότι θα μπορεί πολύ σύντομα να είναι προς χρήση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής» κατέληξε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε σε δήλωση του πως η κυβέρνηση με πράξεις, επιβεβαιώνει ότι «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της».

Ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί αφορά τον πιο κομβικό σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, δεύτερον γιατί στο σημείο υπάρχει σταθμός μετεπιβίβασης, πράγμα που θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία ολόκληρης της πόλης και τρίτον γιατί αφορά τον πυρήνα μιας ευρύτερης ανάπλασης στην περιοχή που θα είναι όπως είπε, «μια πραγματική ανάσα και μια πρωτοπορία για όλη τη Θεσσαλονίκη».

Υπογράμμισε πως την προηγούμενη εβδομάδα μόλις, είχαν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πόλη, άλλα 30 εκ. ευρώ για βελτιώσεις στον δημόσιο χώρο, πάλι για τον δήμο Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως γίνονται πολλά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη η οποία είναι στην προμετωπίδα ανάπτυξης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας. «Και μαζί με άλλες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα από την κυβέρνηση, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διαδραματίσει τον ρόλο που της αξίζει, στο μέλλον που έρχεται» είπε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίηση της για τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, εξέφρασε και η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Σύμφωνα με την ίδια δημιουργείται «αυτό που αξίζει στους κατοίκους της περιοχής, αυτό που πρέπει να αποδώσει η κυβέρνηση και αυτό που έχει μελετήσει».

Έκανε λόγο για μια μεγάλη αστική ανάπλαση που δικαιούνται οι Θεσσαλονικείς και δικαιούται η πόλη.

Κ. Ζέρβας: Έργο μητροπολιτικής κλίμακας στην περιοχή της Ψελλού
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε πως το σημαντικότερο όλων, είναι ότι η λειτουργία του Μετρό «βρίσκεται μπροστά μας» καθώς πλέον έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο ορίζοντα για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα τόσο σύγχρονο μέσο μεταφοράς.

Όπως είπε, όλοι δούλεψαν έτσι ώστε αυτό το σημείο της πόλης, ο τερματικός σταθμός του Μετρό προς τα ανατολικά, να γίνει ένα έργο μητροπολιτικής κλίμακας. «Δουλέψαμε πολύ για να προχωρήσουμε, όχι μόνο σε αυτό το στάδιο της απαλλοτρίωσης για την οποία έπρεπε να τρέξουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, αλλά ουσιαστικά και στον σχεδιασμό» δήλωσε κάνοντας λόγο για δημιουργία ενός πολυτροπικού σταθμού, που δεν έγινε ποτέ πριν από την Αττικό Μετρό, ούτε στην Αθήνα.

Η διάνοιξη της οδού Ψελλού, όπως είπε ο δήμαρχος, θα βοηθήσει τη λειτουργία του σταθμού και θα συμβάλει στην κυκλοφορία στην πόλη, ενώ έχουν ήδη μελετηθεί όλα τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή και αμέσως μετά την απαλλοτρίωση θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους.

«Χαιρόμαστε που έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, έτσι ώστε μαζί με το Μετρό να έχουμε και έναν πρότυπο σταθμό, που ουσιαστικά αποτελεί και την ανατολική πύλη της πόλης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για τη συμβολή τους και τη συνεργασία, για τη βελτίωση της πόλης ειδικά στο κομμάτι της βελτίωσης της κυκλοφορίας, στο οποίο «πονάει» περισσότερο η Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 24 στρέμματα για έργα
Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας και στη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, με τα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις, εξασφαλίζεται δημόσια γη 24 στρεμμάτων γύρω από τον σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο και του ευρύτερου masterplan για την ανάδειξη της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με τη διάνοιξη της οδού Ψελλού και την εξασφάλιση πρόσβασης στον σταθμό του μετρό, δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου, αφού μεγάλες ζώνες θα αξιοποιηθούν ως πάρκα.

Στην Ψελλού σχεδιάζεται πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης, όπου θα υπάρχουν χώροι στάσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και μετεπιβίβασης στο μετρό, σε λεωφορεία, σε ταξί. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας περίπου χιλίων θέσεων, ενώ προβλέπονται ανισόπεδος κόμβος για τη σύνδεση της Ψελλού με τη Μουδανιών και την Κωνσταντίνου Καραμανλή και ισόπεδος για τη σύνδεσή της με την Παπαναστασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Καραγιάννης για Μετρό Θεσσαλονίκης: “Τέλος 2023 η βασική γραμμή, μέσα 2024 η επέκταση προς Καλαμαριά”

Κ. Αχ. Καραμανλής για μετρό Θεσσαλονίκης: Επιτέλους εργοτάξια απελευθερώνονται και αποδίδονται στους πολίτες

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top