Χατζηδάκης για Πολυτεχνείο: Αγκαλιάστηκε από δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς

Χατζηδάκης για Πολυτεχνείο: Αγκαλιάστηκε από δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς

Ανάρτηση για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Βραδυνής στις 18 Νοεμβρίου 1973 έκανε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ο ίδιος γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το συγκεκριμένο εξώφυλλο την επομένη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου «υπενθυμίζει πως εκείνη την εποχή το Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων και αριστερών».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

«Αυτό ήταν το εξώφυλλο της Βραδυνής στις 18 Νοεμβρίου 1973. Η Βραδυνή ήταν εμβληματική εφημερίδα της δημοκρατικής Δεξιάς, την οποία η δικτατορία τη μία λογόκρινε, την άλλη έκλεινε. Ήταν, θυμάμαι, η εφημερίδα που διάβαζε ο πατέρας μου. Η τοποθέτησή της για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκάθαρη και θαρραλέα. Αλλά και με αδιαφορία για τις συνέπειες.

Αυτό το εξώφυλλο υπενθυμίζει πως εκείνη την εποχή το Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων και αριστερών. Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, όμως, η σημασία της επετείου εκφυλίστηκε πλήρως από κάποιους τάχα προοδευτικούς: τη θέση της Ελληνικής σημαίας πήραν τα κόκκινα λάβαρα. Τον Εθνικό ύμνο αντικατέστησαν τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα. Και οι εορταστικές εκδηλώσεις της αποτέλεσαν συστηματικά την αφορμή για βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας.

48 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Απολαμβάνει τη μακροβιότερη και πιο ποιοτική Δημοκρατία στην ιστορία της. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορά της φυλάσσονται αποτελεσματικά. Η οικονομία της αναπτύσσεται. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι εγγυημένα. Και οι Έλληνες έχουν κερδίσει ξανά πίσω την αισιοδοξία τους.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει και με τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Διότι όπως σημείωνε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Δημοκρατία έχει δύο εχθρούς: τη δημαγωγία και τις ακρότητες. Η δημαγωγία αφενός είναι αντίθετη με την αλήθεια και την υπευθυνότητα που αποτελούν τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Και οι ακρότητες αφετέρου δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές της. Το πρόσφατο παρελθόν μάς προσφέρει άφθονα σχετικά παραδείγματα.

Έχουμε καθήκον λοιπόν να προφυλάσσουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας, χωρίς εκπτώσεις. Με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Μακριά από δογματικές και ακραίες αντιλήψεις. Μακριά από προσπάθειες το εθνικό να γίνει κομματικό. Η δημοκρατική ωριμότητά μας είναι η πιο ουσιαστική τιμή στο Πολυτεχνείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη-Πολυτεχνείο: Με πυρσούς και συνθήματα δυναμικό παρών το ΚΚΕ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η κατάθεση στεφάνων από φορείς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ζέρβας – Πολυτεχνείο: Ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία, για αυτά αξίζει να αγωνίζονται όλες οι γενιές

Κ. Μητσοτάκης: Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα

Ένταση στο Πολυτεχνείο: Δεν άφησαν βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν στεφάνι (VIDEO)

48η Επέτειος του Πολυτεχνείου: Aγωνίστριες θυμούνται τη βραδιά της 17ης Νοεμβρίου

Αθήνα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Αθήνα: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ την Πέμπτη

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα αδείας 2021- Πώς υπολογίζεται

Παρέμβαση Μητσοτάκη την Πέμπτη για τους εμβολιασμούς ενόψει Χριστουγέννων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top