Χρ. Ταραντίλης: Η κυβέρνηση δεν θα πει ποτέ «ή οικονομία ή παιδεία»

Χρ. Ταραντίλης: Η κυβέρνηση δεν θα πει ποτέ «ή οικονομία ή παιδεία»
Θέματα GR Times, Πολιτική   | 14/01/2021 | 15:00

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για την ανταπόκριση των εμβολίων στη μετάλλαξη του κορωνοϊού, απάντησε πως αυτό που ξέρουμε είναι η ανακοίνωση της Pfizer ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να ανταποκριθεί το εμβόλιό της σε τέτοιου τύπου μεταλλάξεις.

Ακολούθως δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το αν θα ανοίξουν και πώς τα σχολεία των άλλων βαθμίδων και το λιανεμπόριο. Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συλλέγει τα δεδομένα, τα δίνει στους ειδικούς και εκείνοι εισηγούνται. Επισήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σύγκριση με εκείνα στις 14.12.2020 όταν άνοιξε η αγορά με τη μέθοδο click away, είναι καλύτερα. «Θα τα δώσουμε στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί», συνέχισε σημειώνοντας ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως περισσότερα.

Μετά από ερώτηση αν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων σε βιομηχανικές ζώνες, είπε ότι δεν έχει προκύψει επισήμως τέτοιος συσχετισμός.

«Η κυβέρνηση δεν θα πει ποτέ «ή οικονομία ή παιδεία» είπε μετά από παρεμφερή ερώτηση, αναφέροντας ότι ιδανικό θα ήταν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα. Επ’ αυτού επανέλαβε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου και ειδικά για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι «οι ειδικοί θα μπορούσαν σίγουρα να εξετάσουν το click away».

Ερωτηθείς αν ο σχεδιασμός είναι ίδιος για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και αν αποκλείεται να ληφθεί ξανά απόφαση στο μέλλον για να κλείσουν τομείς που ανοίγουν, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει στην επιτροπή τα δεδομένα και εκείνη εισηγείται. «Μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι αποτελεί εικόνα ντροπής ο ξυλοδαρμός του σταθμάρχη του Μετρό στην Ομόνοια, διαβεβαίωσε ότι οι δράστες θα συλληφθούν και ανακοίνωσε ότι τα μέτρα επιτήρησης θα αυξηθούν.

Για την πορεία των εμβολιασμών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην πορεία του εμβολιαστικού σχεδιασμού. Είπε ότι η όλη διαδικασία πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πως σε λίγες περιπτώσεις υπήρξαν θέματα, καθώς δεν ήταν σωστή η εισαγωγή δεδομένων όπως του ταχυδρομικού κώδικα στο σύστημα.

«Η γενική εικόνα είναι πολύ καλή. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εμβόλια τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ δύσκολες διαδικασίες συντήρησης. Αυτό μας κάνει να μην μπορούμε να επισκεφτούμε σπίτια, κάτι που θα εξεταστεί στη συνέχεια όταν αδειοδοτηθούν και άλλα εμβόλια με πιο απλές διαδικασίες συντήρησης», απάντησε σχετικά με τους υπερήλικες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι έχει μόνο θετικό αντίκτυπο και θα κάνει πιο απλές τις διαδικασίες και τα γραφειοκρατικά και σε κόστος, ενώ συνδέεται με τον τουρισμό. «Θα βοηθήσει πολύ στην άνοδο του τουρισμού ενόψει του καλοκαιριού», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σχετικά με την πατέντα των εμβολίων είπε: «Είναι σημαντικό να τρέξουμε τον ρυθμό για τον εμβολιασμό. Βιαζόμαστε για να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τέτοια ιδέα δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη».

Για το ενδεχόμενο λειτουργίας μαζικών χώρων με πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή» ενώ ειδικά για το χώρο του Πολιτισμού είπε ότι έχουν δοθεί 100 εκ ευρώ για δράσεις και πρόσθεσε: «Να είναι σίγουροι ότι ο Πολιτισμός θα στηριχθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο κ. Ταραντίλης είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 σημεία με 282 εμβολιαστικά κέντρα και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 144 από τις 20 του μήνα ενώ σε επόμενη ερώτηση για το τι ανοίγει και πότε, επανέλαβε τη διαδικασία και υπογράμμισε: «Το πάμε βδομάδα – βδομάδα και από Δευτέρα σε Δευτέρα θα ξέρουμε τι ανοίγει».

Για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση στήριξε το 2020 με 24 δισ. ευρώ, δηλαδή με το 14,5% του ΑΕΠ, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσό είναι 7,5 δισ. Υπογράμμισε ότι είναι από τα υψηλότερα ποσά στην ΕΕ ενώ είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που είναι επίκαιρο.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο κ. Ταραντίλης δήλωσε ότι ξεκινούν με συγκεκριμένο πλαίσιο, ότι δεν έχουμε ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συζητήσουμε για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Τελείως συγκεκριμένο το πλαίσιο των διερευνητικών

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ότι η Τουρκία προσέρχεται στις διερευνητικές προσχηματικά, απάντησε ότι έχουμε πάντα ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει καλό κλίμα και θα τεθούν με ειλικρίνεια τα ζητήματα», σημείωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι τελείως συγκεκριμένο το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και η μοναδική συζήτηση αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία έχει αποδεχθεί ότι η ατζέντα είναι περιορισμένη, απάντησε πως πρόκειται για θέση που η γειτονική χώρα την ξέρει και εμείς τη διατυπώνουμε πάντα.

Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και νότια της Κρήτης, δήλωσε πως αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα το οποίο θα εφαρμόσουμε στον κατάλληλο διπλωματικό και πολιτικό χρόνο.

Εμβληματικό το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που αφορά τα πανεπιστήμια, έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον ίδιο. «Έχω αναδειχθεί από το δημόσιο πανεπιστήμιο, το έχω ζήσει ως φοιτητής και ως καθηγητής. Είναι εμβληματικό νομοσχέδιο γιατί θέτει πλέον όλα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μην πηγαίνει προς τα κάτω το ελληνικό πανεπιστήμιο που με τα φαινόμενα βίας δυσκολεύεται να εξελιχθεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα δεν το αφήνουν να κάνει κάποια βασικά πράγματα. Δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια πολλές φορές ή δραστηριότητες που συνδέουν το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Πρόσφατα είχαμε φαινόμενα βίας απέναντι στις πρυτανικές αρχές, σε καθηγητές και φοιτητές. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Ήρθε η στιγμή».

Ο κ. Ταραντίλης ρωτήθηκε αν η ΝΔ προτίθεται να αξιοποιήσει πρόσωπα που εντάσσονται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο του κέντρου. «Η ΝΔ είναι κεντροδεξιά παράταξη και θα προσελκύει στελέχη από όλο το φάσμα του κεντροδεξιού χώρου», απάντησε.

Τέλος σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα καταθέτει αυτή τη χρονική στιγμή αίτημα για την επιστροφή 1.450 πολιτών τρίτων χωρών στην Τουρκία, τόνισε ότι «για να μπορείς να διατυπώνεις τέτοιο αίτημα για τόσα πολλά πρόσωπα σημαίνει ότι οι διαδικασίες ασύλου γίνονται γρήγορα και όπως πρέπει». Ανέφερε επίσης ότι το 2020 είχαμε 87% μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά και 62% στον Έβρο. «Κάτι λέει αυτό», τόνισε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20:0024/01

Αδ. Γεωργιάδης: Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος Πολιτική

19:4524/01

Ρωσία-ΗΠΑ: Έτοιμος για διάλογο ο Πούτιν, αν το επιθυμεί η Ουάσινγκτον Διεθνή

19:4124/01

Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης Ελλάδα ,Πολιτική

19:3024/01

Στ. Καλπάκης: Άρση του καθεστώτος της «πατέντας» – Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση Κόμματα ,Πολιτική

19:2624/01

Έκρηξη από γκαζάκια στη ΔΟΥ Κυψέλης Κοινωνία

19:2324/01

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:1524/01

Γαλλία προς Ρωσία: Οι μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου Διεθνή

19:0624/01

Κορωνοϊός: 32 τα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα – Που εντοπίζονται Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:0024/01

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου Πολιτική

18:5724/01

Μπλακ άουτ στην Τούμπα λίγο πριν το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ Αθλητισμός ,Θεσσαλονίκη

18:4524/01

Ζ. Μακρή: Πρόστιμο στους μαθητές που δεν τηρούν τους κανόνες – Αντιδράσεις της αν... Χωρίς κατηγορία

18:3024/01

Χρηστίδης: Οι διαφωνίες εντός της ΝΔ δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής Πολιτική

18:1524/01

Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία – Νεκρός ο πρόεδρος και 4 παίκτες της Πάλμας Διεθνή

18:0024/01

Ζέρβας: Αλλάζει όψη η Αριστοτέλους – Προχωρά η προκήρυξη για την ανάπλαση Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

17:5424/01

Χάρτης κορωνοϊού: Πρώτη ξανά η Αττική – Πού εντοπίζονται τα 334 νέα κρούσματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:4524/01

Ν. Παπαθανάσης: Η εστίαση θα παραμείνει για διάστημα ακόμα κλειστή Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:3524/01

Κορωνοϊός: 334 νέα κρούσματα – 288 διασωληνωμένοι – 24 θάνατοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:3024/01

ΕΟΦ: Έτσι θα διατίθεται η κολχικίνη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:1524/01

Ινδία – Κορωνοϊός: Ανακοίνωσε 14.849 κρούσματα και 155 νεκρούς Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:0024/01

Ζήσε Αθλητικά: Με παιδιά από το Δ. Σχολείο Λειψών μίλησε ο Ολυμπιονίκης Γ. Χαλκίδης Αθλητισμός ,Παιδεία

16:4524/01

Ισραήλ – Κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος Χωρίς κατηγορία

16:4524/01

Βγήκαν για ψώνια οι Αθηναίοι – Κοσμοσυρροή στην Ερμού (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

16:3024/01

Ολυμπιακός: Υπογράφει αύριο ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος Αθλητισμός

16:2024/01

Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε την ανήλικη αθλήτρια Κοινωνία ,Σημαντικά

16:1524/01

Ν. Φίλης: Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, χωρίς κανένα μέτρο Κόμματα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:0024/01

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας: Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε 27χρονο που έκανε snowboard Β.Ελλάδα ,Ειδήσεις ,Ελλάδα

15:4524/01

Γιάννενα: Κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση Ελλάδα ,Περιφέρειες

15:3024/01

Σουηδία: «Φρένο» σε Νορβηγούς ταξιδιώτες λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:1524/01

Αν. Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ ΕΕ ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0024/01

Κορωνοϊός: 33 κρούσματα σε γηροκομείο στη Μαγνησία Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:4524/01

Η κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

14:3024/01

Λαμία: Εξιχνιάσθηκε κλοπή από όχημα – Αναζητείται ο δράστης Ελλάδα

14:1524/01

Μάντσεστερ Γ. – Λίβερπουλ με απίστευτη παράδοση ενός αιώνα στο FA Cup Αθλητισμός

14:0024/01

Θεσσαλονίκη: Εμπρηστικές επιθέσεις σε κατάστημα και αυτοκίνητο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:4524/01

Γιάννενα: Πτώση θανάτου για δύο άτομα από μπαλκόνι του 4ου ορόφου Ελλάδα

13:3024/01

Κίνα: Κάτω από 100 κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 12 μέρες Διεθνή

13:2224/01

Θεσ/νίκη: Με ελέγχους η αγορά σήμερα (ΦΩΤΟ – VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:1524/01

Τι αλλάζει από αύριο (25/1) στις μετακινήσεις με ταξί και οχήματα Ειδήσεις ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:0024/01

Αίγυπτος – Κορωνοϊός: Ξεκινά από σήμερα η εκστρατεία εμβολιασμού Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:4524/01

Κορωνοϊός: 1.329 παραβάσεις σε πάνω από 63.000 ελέγχους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:3024/01

Πορτογαλία: Προεδρικές εκλογές με…lockdown Διεθνή ,ΕΕ

12:1524/01

Ρωσία – Κορωνοϊός: Υψηλοί ακόμη οι αριθμοί στη χώρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:1524/01

Βόλος: Προσπάθησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά και συνελήφθησαν Ελλάδα

12:0024/01

Στοίχημα: Με το 2.67 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Bundesliga Αθλητισμός

11:4524/01

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα για κορωνο-μάζωξη Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

11:3024/01

Στοίχημα: Οι απουσίες βγάζουν επιλογή στη Μαδρίτη Αθλητισμός

11:1524/01

Ν. Κακλαμανάκης: Καθεστώς τύπου Β. Κορέας η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0024/01

Γαλλία: «Οι πολίτες να μην μιλάνε μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:4524/01

Γερμανία – Κορωνοϊός: Πάνω από 300 οι θάνατοι, πάνω από 12.000 τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3024/01

Βόλος: Πέντε συλλήψεις για πυροβολισμούς, απειλές και προσπάθεια διαφυγής Ελλάδα

10:1524/01

Σταμπουλίδης: Κατατροφικό για όλους ένα τρίτο lockdown Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

10:0024/01

Μ. Δερμιτζάκης: Ίσως χρειάζεται να μπει ένας κόφτης στα SMS Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:4524/01

Π. Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα του κορωνοϊού Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:3024/01

Σάρωσε τα μετάλλια ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου Αθλητισμός ,Διεθνή

09:1524/01

Αυστρία: Καθησυχάζει ο υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς παρά τις καθυστερήσεις Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:0024/01

Γαλλία-Covid-19: Ένα εκατομμύριο Γάλλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:4524/01

Πάτρα: Με μία διαφορετική τελετή έναρξης ξεκίνησε το πατρινό καρναβάλι Ελλάδα ,Πολιτισμός

08:3024/01

Δυτική Αττική: Ανήλικοι πιστολέρο φωτογραφίζονται με βαρύ οπλισμό Κοινωνία

08:1524/01

Μαγειρέψτε νόστιμα χωρίς αλάτι Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:0524/01

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε 4 Δήμους της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0024/01

Ο καιρός για σήμερα, Κυριακή σε όλη τη χώρα Ελλάδα

07:0024/01

Α. Λοβέρδος: Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής SamTimes ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ