Δυτικά Βαλκάνια, brain drain και η ελπίδα του “εξευρωπαϊσμού”

Δυτικά Βαλκάνια, brain drain και η ελπίδα του “εξευρωπαϊσμού”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Κάθε δύο λεπτά της ώρας, ένας κάτοικος των Δυτικών Βαλκανίων εγκαταλείπει τη χώρα του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ασθενική οικονομική ανάπτυξη, οι μεγάλες εισοδηματικές διαφορές και οι συνθήκες κοινωνικής ανισότητες, ωθούν στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες των κρατών μελών της Κοινότητας.

Το δημογραφικό είναι ένα από τα θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν στην περιοχή και που επανέρχονται στην επικαιρότητα, τουλάχιστον την βαλκανική και σίγουρα την βορειοελλαδική αφού μέσα στον ίδιο μήνα, το Φεβρουάριο, πραγματοποιούνται δύο μεγάλες διοργανώσεις με θέμα τη σχέση Βαλκανίων- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μία διοργάνωση πραγματοποιήθηκε και ήταν το “2ο Thessaloniki Regional Forum” και η άλλη, είναι η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 24 τρέχοντος με θέμα “από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ”.

Άλλα θέμα που επίσης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και το οποίο συνδέεται με το δημογραφικό, είναι αυτό της πολύ περιορισμένης αναδιάρθρωσης των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων. Η πορεία των οικονομικών επιδόσεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων,  αποτελεί και κύρια αιτία για τις εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στο δημογραφικό συνεπεία της μετανάστευσης και της μείωσης του αριθμού των γεννήσεων.

Το φαινόμενο του brain drain, που τόσο πλήγωσε τη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφού κάθε δύο λεπτά ένας πολίτης των Δυτικών Βαλκανίων μεταναστεύει σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Έκθεσης του Istituto Affari Internazionali, των Matteo Bonomi, Ardian Hackaj και Dusan Reljic με θέμα «Avoiding the Trap of Another Paper Exercise:Why the Western Balkans Need a Human Development- centred EU Enlargement Model».

Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζουν οι συντάκτες της Έκθεσης, εξετάζοντας και το νέο μοντέλο της διαδικασίας ένταξης, είναι, ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει το όλο θέμα της διεύρυνσης από ένα διαφορετικό πρίσμα, με την έμφαση να δίδεται στις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο, επενδύσεις που θα έχουν τώρα και στο μέλλον, διαχρονική θετική επίπτωση και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα χρειαστεί ως και 200 χρόνια για να προσεγγίσει στο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της ΕΒRD (Εuropean Bank for Reconstruction and Development). Aυτή η πάρα πολύ μεγάλη υστέρηση,  αναγκάζει  τους Βαλκάνιους να μεταναστεύουν, αλλά πέραν αυτού, γεννά και ένα γενικευμένο αίσθημα απογοήτευσης, πολύ χαμηλών προσδοκιών για το μέλλον τους, ένα πολιτικό και κοινωνικό κοκτέϊλ που οπωσδήποτε υποσκάπτει τις προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι συντάκτες της Έκθεσης υποστηρίζουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, για να προσεγγίσουν την Ε.Ε., χρειάζονται ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 6%-8%  και επενδύσεις που θα φτάνουν στο 25% του ΑΕΠ της περιοχής.

Τα Βαλκάνια χρειάζονται την Ευρώπη και με τη μορφή γενναίων διαρθρωτικών επενδύσεων, χρειάζονται πρόσβαση σε πόρους Κοινοτικούς πιθανώς μέσω ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τα Βαλκάνια, με το οποίο κάπως θα εξισορροπηθεί το τεράστιο έλλειμμα που έχουν στο εμπορικό τους ισοζύγιο με την Ε.Ε..

Η ισχυρή παρουσία της Ευρώπης, καταλήγουν οι συντάκτες της Έκθεσης, είναι αυτή που μπορεί να βαθύνει τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των αξιών ενός σύγχρονου κράτους δικαίου κι’ όχι τόσο οι εθνικές ηγεσίες. Και αυτή η θετική επίδραση μπορεί να κατακτηθεί εάν η Ευρώπη κάνει τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων, τους καλύτερους συμμάχους της αφού, αυτοί είναι που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον στον ταχύ εξευρωπαϊσμό, που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία για όλους, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top