Εκλογές 2023: Αυτή είναι η τροπολογία για «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη (VIDEO)

Εκλογές 2023: Αυτή είναι η τροπολογία για «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη (VIDEO)

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σχετικά στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική διάταξη για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα, εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. «Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών[…] Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.

Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα. Θα επαναλάβω ότι πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της. Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη διακομματική στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την απόφασή του να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, εκτός από αυτή για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει νομοθετικά μόνο για την αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, η εγκληματική συμμορία των νεοναζί.

Η τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών

«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Άρθρο μόνο

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012

Η παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34».

Οι επισημάνσεις των ειδικών

Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης μιλώντας στην ΕΡΤ για τη νομοθετική ρύθμιση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « υποχρέωση όλων μας είναι η προάσπιση της δημοκρατίας και η διαφύλαξη της. Δεν τίθεται θέμα σε αυτό. Άρα το καλύτερο που έχει να γίνει είναι να αποτελείται η Βουλή από δημοκρατικά κόμματα, κόμματα τα οποία φροντίζουν τουλάχιστον για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Θέλω να πω όμως εδώ ότι οι καινούργιες ρυθμίσεις δημιουργούν ενδεχομένως κάποια προβλήματα. Προβλήματα συνταγματικά, διότι θεσπίζουν κάποιες προϋποθέσεις που μπορεί να αποκλειστεί ένα κόμμα και με πρωτόδικη καταδίκη και όχι με αμετάκλητες καταδίκες.

Δεύτερον, βλέπω ότι υπάρχει ένα θέμα που θα δημιουργήσει νομολογιακά προβλήματα είναι ότι απαιτείται από το νομοσχέδιο αυτό, που βέβαια προβλέπει το Σύνταγμα ότι μπορεί να αποκλειστεί ένα πολιτικό κόμμα αν η οργάνωση και η δράση του δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό είναι δυσαπόδεικτο και θα έλεγα ότι βάζουμε τον Άρειο Πάγο να λειτουργήσει ερμηνευτικά και μπορεί να αποκλείσει ερμηνευτικά και μόνον σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος[…] Θα έλεγα ότι δεν είναι πολύ αυστηρή η περιγραφή. Ναι μεν αποτυπώνει αυτό το οποίο λέει το Σύνταγμα, αλλά για να αποκλείσεις ένα κόμμα πρέπει να ναι αυστηρότερη η περιγραφή για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό[…] Θα μπει σε μια διαδικασία η δικαστική λειτουργία να ελέγξει τη νομοθετική λειτουργία μέσα σε ένα μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων με έναν τρόπο νομολογιακό. Δηλαδή ερμηνεύω ότι αυτό παρεμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος και παρεμποδίζει τη Δημοκρατία. Κατ αυτόν τον τρόπο ο Άρειος Πάγος θα μπει τροχοπέδη ενδεχομένως σε ένα πολιτικό κόμμα. Υπάρχει ένας κίνδυνος εδώ για τα πολιτικά κόμματα και υπάρχει και ένας κίνδυνος εάν ο Άρειος Πάγος με ελαφρά τη καρδία εντός εισαγωγικών αρχίζει και ερμηνεύει μία τέτοια διάταξη. Θα προτιμούσα αυστηρότερα πλαίσια, αυστηρότερους όρους για απαγόρευση της λειτουργίας και της συμμετοχής στη Βουλή στις εκλογές ενός πολιτικού κόμματος».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η Στεύη Κίτσου, δικηγόρος, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «αρχικά να πω ότι συμφωνώ επί της αρχής με τον κύριο Χειρδάρη ότι η όποια ρύθμιση πρόκειται αυτή τη στιγμή να κατατεθεί και να ψηφιστεί καλώς εχόντων, θα πρέπει και να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και να μην φτάνει το Σύνταγμα στα όριά του. Δεν είναι κάτι καινοφανές το να υπερασπίζει η Δημοκρατία γενικά τον εαυτό της σε αντιδημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει το militant democracy δόγμα της μαχόμενης δημοκρατίας, αυτό μάλιστα αντικατοπτρίζεται ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο άρθρο 17 για την κατάχρηση δικαιώματος. Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι αυτή η συζήτηση επίσης δεν είναι μια καινούργια συζήτηση. Τα λέει πάρα πολύ καλά ο Δημήτρης Ψαρράς στο βιβλίο του “Η Χρυσή Αυγή Μπροστά στη Δικαιοσύνη” όταν ξεκίνησε η ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής, όπου έλεγε ότι το πολιτικό σύστημα πάντα είχε αυτό το δίλημμα για το πώς θα αντιμετωπίσει ένα ναζιστικό κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή. Είναι τον Φλεβάρη του 98, ο τότε υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος έλεγε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ιδεολογία, είναι καθαρός φασισμός και ο φασισμός είναι δολοφονική πράξη, δολοφονική ιδεολογία εναντίον του πολιτεύματος.

Από τότε λοιπόν έχει περάσει πολύς καιρός και δεν ζούμε σε ένα κενό, ούτε πολιτικό κι έχει σημασία και η συγκεκριμένη συγκυρία. Νομίζω ότι μπορούμε να πατήσουμε όπως έχουν προτείνει και μια σειρά και συνταγματολόγων, αλλά και ο ίδιος ο Αθανάσιος Καμπαγιάννης πάνω στην απόφαση 2425 του 2020, που είναι η απόφαση για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και θα μπορούσε αυτό που ο κ. Χειρδάρης λέει να είναι πιο πιο στενή η ερμηνεία. Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν θα πρέπει ο Άρειος Πάγος να γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του, να μπορούμε να μην επιτραπούν να συμμετέχουν στις εκλογές κόμματα τα οποία έχουν καταδικαστεί με οριστικές έστω καταδίκες για εγκλήματα[…]Επομένως λοιπόν για εγκληματική δράση, η οποία όμως έδρασε με ναζιστικό κίνητρο, όπως έχει αναφέρει συγκεκριμένα και η απόφαση 2425 του 2020. Το βασικό αυτό εδώ το πρόβλημα το οποίο αναφέρεται, ποιο είναι το ποια είναι η πραγματική ηγεσία. Γιατί μπορεί να υπάρχει ρύθμιση ούτως ώστε τα διευθυντικά μέλη μιας οργάνωσης ή μέλη της κεντρικής οργάνωσης να μην έχουν καταδικαστεί, αλλά να υπάρχει πραγματική ηγεσία, όπως επιχειρεί αυτή τη στιγμή να κάνει ο κ. Κασιδιάρης με το κόμμα του. Αυτό θέλει μια προσοχή στο πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος της πραγματικής ηγεσίας, στο ποια μέλη δηλαδή θα υπάρχουν μέσα σε αυτό το μόρφωμα, Σε αυτό το κόμμα, το οποίο θέλει να κατέλθει στις εκλογές».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Διαμαρτυρία διανομέων για τα εργατικά ατυχήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εκλογές 2023: Αυτή είναι η τροπολογία για «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη (VIDEO)

Φαρμακονήσι: «Οι Έλληνες προκάλεσαν» αναφέρει η τουρκική ακτοφυλακή (VIDEO)

Σκύδρα: Δημοσιογράφος πήγε να κάνει μετάδοση αγώνα και έπεσε από ύψος 3 μέτρων!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top