«Ανάκριση» Μητσοτάκη… διάρκειας 2,5 ωρών

«Ανάκριση» Μητσοτάκη… διάρκειας 2,5 ωρών

Με μενού… Ερντογάν, προσφυγικό, ΟΑΣΘ, Συμφωνία των Πρεσπών και τις επόμενες εκλογές, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ- HELEXPO. Η συνέντευξη κράτησε περισσότερο από 2,5 ώρες με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά για θέματα πανελλαδικού αλλά και ειδικότερου ενδιαφέροντος σε περισσότερες από 50 ερωτήσεις.  

«Πρόθεση μου είναι ασφαλώς να εξαντλήσω την τετραετία» σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να σκέφτεται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να «κάψει» την απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα. Τόνισε μάλιστα πως όταν γίνουν εκλογές- εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές στη Βουλή- τότε οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2023 θα είναι διπλές. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει την ομογένεια πιο κοντά.

«Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» σημείωσε. «Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη» είπε. Για την Αλβανία είπε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συζήτηση για την ένταξή της στην ΕΕ εάν δεν δει έμπρακτη αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής μειονότητας.

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε ότι αρμόδιοι για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών είναι η Βουλή και η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λέγεται κόμμα εξουσίας θα πρέπει να αφήσει την απλή αναλογική και να έρθει στην απλή λογική» είπε με νόημα αναφερόμενος στις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για τη ΔΕΗ είπε «κληρονομήσαμε μια ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι μέσα από την ίδια την εταιρία. Ίσως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα όταν κάποιοι χτυπούσαν καμπανάκι. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση» είπε και συμπλήρωσε  «Θέλω μια ΔΕΗ που θα εξυγιάνουμε. Περιουσιακά στοιχεία που αφορούν το δίκτυο θα πουληθούν». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ΔΕΗ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων.

Σε ερώτηση σχετική για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και εάν ο ίδιος προτίθεται να προτείνει ξανά για τη θέση τον Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε: «Το ζήτημα είναι ανεπίκαιρο. Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ίδιο τον θεσμό. Κάθε πράγμα στο καιρό του» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής» είπε. «Η πρόταση μας είναι να εκλέγεται με 151 βουλευτές, ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή του ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής» τόνισε.

 «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία είναι μια κυρωμένη συμφωνία στη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία θεωρούμε κακή. Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχτεί το brand της Μακεδονίας, να προστατευτούν τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις. Σε  ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ είπε ότι κάποια στιγμή θα τον συναντήσει.

 «Κάναμε πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας. Τα πανεπιστήμια τα ίδια έχουν μια ευθύνη. Κάναμε μια σημαντική και ουσιαστική τομή» τόνισε για την κατάργηση του Ασύλου.

Για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι γίνονται έρευνες για τις απευθείας αναθέσεις και την κακοδιαχείριση χρημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η λογική μας είναι ότι η Συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία» τόνισε σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα.

Στον τομέα της Οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη, όσο την παρουσίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επιτύχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα. Αυτό δείχνει ότι Κάτι αλλάζει» σημείωσε.  Σχολίασε επίσης ότι στο επόμενο Eurogroup η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα την επόμενη τριετία θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της επόμενης τριετίας. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Είπε επίσης πως τα μέτρα του ενισχύουν την μεσαία τάξη. 

Ως προς τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αγγλία είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη. «Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα» τόνισε.

Χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» την μη αναθεώρηση του άρθρο 16 του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Είναι αδιανόητο κάποιος Κινέζος να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα στα αγγλικά και να μην μπορεί να το κάνει. Κατά συνέπεια η προσοχή μας Πέφτει στα δημόσια πανεπιστήμια και πως θα γίνουν αυτά πιο εξωστρεφή» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αναφορικά με τον ΟΑΣΘ. Είπε ότι επί ημερών ΝΔ αυξήθηκαν τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. «Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί στην ανακούφιση του προβλήματος. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα στρατηγικό σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος των αστικών συγκοινωνιών» απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός  προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο και σχολίασε πως είναι προσωπικό του στοίχημα να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρία.

Χαρακτήρισε πλήρως κοστολογημένο το πρόγραμμα του κόμματός του.

Για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και τον Σταθμό της Βενιζέλου είπε ότι σέβεται την άποψη του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τα αρχαία αλλά εάν η πόλη θέλει να έχει Μετρό και σταθμό στη Βενιζέλου τότε η λύση που προκρίνεται είναι η απόσπαση και η επανατοποθέτηση των αρχαίων. «Η εντύπωση που σχηματίζω είναι ότι όλοι οι φορείς της πόλης υποστηρίζουν αυτή την λύση» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα Εξάρχεια υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γάβρα.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω αυταπάτες. Οι κυβερνήσεις έχουν συχνά ένα μήνα του μέλιτος. Σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία μέλιτος».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top