«Ανάκριση» Μητσοτάκη… διάρκειας 2,5 ωρών

«Ανάκριση» Μητσοτάκη… διάρκειας 2,5 ωρών
Πολιτική, Σημαντικά   | 08/09/2019 | 14:36

Με μενού… Ερντογάν, προσφυγικό, ΟΑΣΘ, Συμφωνία των Πρεσπών και τις επόμενες εκλογές, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ- HELEXPO. Η συνέντευξη κράτησε περισσότερο από 2,5 ώρες με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά για θέματα πανελλαδικού αλλά και ειδικότερου ενδιαφέροντος σε περισσότερες από 50 ερωτήσεις.  

«Πρόθεση μου είναι ασφαλώς να εξαντλήσω την τετραετία» σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να σκέφτεται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να «κάψει» την απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα. Τόνισε μάλιστα πως όταν γίνουν εκλογές- εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές στη Βουλή- τότε οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2023 θα είναι διπλές. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει την ομογένεια πιο κοντά.

«Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» σημείωσε. «Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη» είπε. Για την Αλβανία είπε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συζήτηση για την ένταξή της στην ΕΕ εάν δεν δει έμπρακτη αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής μειονότητας.

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε ότι αρμόδιοι για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών είναι η Βουλή και η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λέγεται κόμμα εξουσίας θα πρέπει να αφήσει την απλή αναλογική και να έρθει στην απλή λογική» είπε με νόημα αναφερόμενος στις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για τη ΔΕΗ είπε «κληρονομήσαμε μια ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι μέσα από την ίδια την εταιρία. Ίσως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα όταν κάποιοι χτυπούσαν καμπανάκι. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση» είπε και συμπλήρωσε  «Θέλω μια ΔΕΗ που θα εξυγιάνουμε. Περιουσιακά στοιχεία που αφορούν το δίκτυο θα πουληθούν». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ΔΕΗ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων.

Σε ερώτηση σχετική για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και εάν ο ίδιος προτίθεται να προτείνει ξανά για τη θέση τον Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε: «Το ζήτημα είναι ανεπίκαιρο. Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ίδιο τον θεσμό. Κάθε πράγμα στο καιρό του» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής» είπε. «Η πρόταση μας είναι να εκλέγεται με 151 βουλευτές, ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή του ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής» τόνισε.

 «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία είναι μια κυρωμένη συμφωνία στη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία θεωρούμε κακή. Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχτεί το brand της Μακεδονίας, να προστατευτούν τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις. Σε  ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ είπε ότι κάποια στιγμή θα τον συναντήσει.

 «Κάναμε πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας. Τα πανεπιστήμια τα ίδια έχουν μια ευθύνη. Κάναμε μια σημαντική και ουσιαστική τομή» τόνισε για την κατάργηση του Ασύλου.

Για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι γίνονται έρευνες για τις απευθείας αναθέσεις και την κακοδιαχείριση χρημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η λογική μας είναι ότι η Συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία» τόνισε σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα.

Στον τομέα της Οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη, όσο την παρουσίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επιτύχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα. Αυτό δείχνει ότι Κάτι αλλάζει» σημείωσε.  Σχολίασε επίσης ότι στο επόμενο Eurogroup η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα την επόμενη τριετία θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της επόμενης τριετίας. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Είπε επίσης πως τα μέτρα του ενισχύουν την μεσαία τάξη. 

Ως προς τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αγγλία είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη. «Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα» τόνισε.

Χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» την μη αναθεώρηση του άρθρο 16 του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Είναι αδιανόητο κάποιος Κινέζος να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα στα αγγλικά και να μην μπορεί να το κάνει. Κατά συνέπεια η προσοχή μας Πέφτει στα δημόσια πανεπιστήμια και πως θα γίνουν αυτά πιο εξωστρεφή» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αναφορικά με τον ΟΑΣΘ. Είπε ότι επί ημερών ΝΔ αυξήθηκαν τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. «Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί στην ανακούφιση του προβλήματος. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα στρατηγικό σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος των αστικών συγκοινωνιών» απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός  προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο και σχολίασε πως είναι προσωπικό του στοίχημα να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρία.

Χαρακτήρισε πλήρως κοστολογημένο το πρόγραμμα του κόμματός του.

Για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και τον Σταθμό της Βενιζέλου είπε ότι σέβεται την άποψη του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τα αρχαία αλλά εάν η πόλη θέλει να έχει Μετρό και σταθμό στη Βενιζέλου τότε η λύση που προκρίνεται είναι η απόσπαση και η επανατοποθέτηση των αρχαίων. «Η εντύπωση που σχηματίζω είναι ότι όλοι οι φορείς της πόλης υποστηρίζουν αυτή την λύση» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα Εξάρχεια υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γάβρα.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω αυταπάτες. Οι κυβερνήσεις έχουν συχνά ένα μήνα του μέλιτος. Σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία μέλιτος».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10:3016/01

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Συνελήφθη αστυνομικός που κάλυπτε τους ανήλικους Ελλάδα

10:2216/01

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Έντονη χιονόπτωση και διακοπές ρεύματος (ΦΩΤΟ+VIDEO) Κοινωνία ,Σημαντικά

10:1516/01

«Λέανδρος»: Κλειστό τμήμα της ΕΟ Αθηνών – Λαμίας – Πού χρειάζονται αλυσίδες Ελλάδα

10:0016/01

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν σήμερα για τα άτομα άνω των 85 ετών – Ποιες είναι οι οδηγίες Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:4716/01

Γεωργιάδης: Δεν ισχύει για τα κομμωτήρια το SMS των δύο ωρών Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:3016/01

Η Πανούκλα, ο Βοκκάκιος και ο νέος Κορωνοϊός Άποψη ,Άρθρα ,Β.Ελλάδα

09:2216/01

Χιονόπτωση στη Θεσ/νίκη: Ο δήμος τοποθετεί αλάτι σε κομβικά σημεία (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

09:1516/01

Vegan διατροφή: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

09:0016/01

Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Δανεισμός 1.600 βιβλίων με…Delivery Book Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

08:4516/01

Χιονοδρομικά κέντρα: Με χιόνι αλλά δίχως κόσμο – Θα ανοίξουν; Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

08:3616/01

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

08:3016/01

Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας: Σε ένα μήνα θα έχουμε όλοι καταρρεύσει Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:1516/01

Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Κοντά στην ανακοίνωση ενεργειακού project Ελλάδα ,Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

08:0016/01

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

23:5915/01

Κορωνοϊός-Γαλλία: Αυστηροί κανονισμοί για τα τεστ στους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5015/01

Βρετανία: Πάνω από 55.760 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4015/01

Πρόεδρος Φιλιππίνων: Η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα Διεθνή

23:3015/01

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2315/01

Δύο συλλήψεις για την άγρια επίθεση σε σταθμάρχη Κοινωνία ,Σημαντικά

23:2015/01

ΗΠΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν για ανάκαμψη της οικονομίας Διεθνή

23:1015/01

Ανοικτός ο δρόμος Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου Δήμοι

23:0015/01

Πέθανε ο συνιδρυτής των New York Dolls, Σιλβέιν Σιλβέιν Διεθνή

22:5215/01

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Γρήγορη και εντατική έρευνα για τις νέες μεταλλάξεις Κορωνοϊός

22:5015/01

Βραζιλία-Covid-19: 1.131 θάνατοι σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4515/01

Φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας προκάλεσαν άγνωστοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

22:4015/01

Δεύτερη στην Ευρώπη η Κύπρος στη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3015/01

Κορωνοϊός: Μερική άρση απαγορεύσεων στην Ιταλία Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:2015/01

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε διεθνές κύκλωμα νοθείας βενζίνης Κοινωνία

22:1015/01

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ολλανδίας Διεθνή

22:0315/01

Εξαδάκτυλος: Ξεπερνούμε το 2ο κύμα, δεν το ξεπεράσαμε Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:0015/01

Αυστρία: Εξαιρείται η Ελλάδα ως «ασφαλή χώρα» από την ταξιδιωτική προειδοποίηση Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:5015/01

Πέθανε ο πρώην προσωπικός γιατρός του Τραμπ Διεθνή

21:4015/01

ΟΗΕ: Καταστροφική η υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα Περιβάλλον

21:3015/01

Ηλεία: Γιος τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα του Κοινωνία

21:2015/01

Δ. Παύλου Μελά: Βιβλία με παράδοση κατ’ οίκον Δήμοι

21:1015/01

Πρόεδρος ΕΕΑ για λιανεμπόριο: Θετική εξέλιξη – Οι καταναλωτές να επιλέγουν καταστ... Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

21:0815/01

Τουρκία: Νavtex στο Αιγαίο για ένα χρόνο Διεθνή ,Ελλάδα ,Σημαντικά

21:0015/01

Τσαβούσογλου: Ερντογάν και Μακρόν ξαναρχίζουν τον διάλογο Διεθνή

20:5015/01

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους Δήμοι ,Κοινωνία

20:4015/01

Τραμ: Ξεκινούν την Τετάρτη τα δρομολόγια προς ΣΕΦ Κοινωνία

20:3015/01

Τον «τσάκωσαν» με 350 πακέτα λαθραία τσιγάρα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

20:2015/01

Τεχνητή κατάκλυση 6.000 στρεμμάτων στο Πύθιο Διδυμοτείχου Β.Ελλάδα

20:1015/01

Με μεγάλη συμμετοχή τα rapid tests στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη Δήμοι ,Κορωνοϊός

20:0315/01

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0015/01

ΠΚΜ: Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες Περιφέρειες

19:5015/01

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο Διεθνή

19:4915/01

Εστίαση: Το 1/3 των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη απειλούνται με λουκέτο Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

19:4015/01

Συνάντηση Κατσαφάδου – Μώραλη Δήμοι ,Κοινωνία

19:3215/01

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου Κοινωνία

19:3015/01

Συγχαρητήρια 30 υπουργών αθλητισμού στον Λ. Αυγενάκη Αθλητισμός ,Πολιτική

19:2015/01

Λαγκαδάς: Rapid tests σε επαγγελματίες από το ΕΕΘ Δήμοι ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

19:1015/01

Κρήτη: Πλησιάζουν τα 21 εκατ. οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία του Νοεμβρίου Ελλάδα

19:0015/01

Βαρτζόπουλος: Επέκταση Aλιευτικής Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια Αγροτική Οικονομία ,Βουλή

18:5015/01

Στουρνάρας: «Κόκκινα» δάνεια μετά την πανδημία Ελλάδα ,Οικονομία

18:4215/01

Σκληρό lockdown σε Αχαρνές με εντολή Χαρδαλιά Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:4015/01

ΕΕ: Ανησυχία λόγω καθυστερήσεων παραδόσεων του εμβολίου Pfizer Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:3915/01

Μήνυμα Ζορπίδη για την επαναλειτουργία της αγοράς Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

18:3015/01

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ν. Μηταράκη στον Έβρο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

18:2915/01

Ποια καταστήματα ανοίγουν και με ποιες προϋποθέσεις από Δευτέρα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

18:2015/01

Η απάντηση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

18:1615/01

Παπαευαγγέλου: Ανάγκη να προχωρήσουμε και να μην βρισκόμαστε σε συνεχές lockdown Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

18:1015/01

Μάτι: Επαναφέρεται το αίτημα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης Κοινωνία

18:0015/01

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τον κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:5915/01

Χάρτης κρουσμάτων: Πρώτη η Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

17:5015/01

Κορωνοϊός: 610 κρούσματα σήμερα, 319 διασωληνωμένοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:4915/01

Θεσσαλονίκη: Παράνομη χωματερή «ντροπή» στη Δυτική είσοδο(ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

17:4115/01

Επιβεβαίωση Μητσοτάκη για κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα Βουλή ,Ελλάδα ,Οικονομία

17:4015/01

Επίσκεψη Α/ΓΕΣ στο 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού και στο ΚΕΕΔ Ελλάδα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ