Ενισχύεται το πλέγμα συμμαχιών της Ελλάδας

Ενισχύεται το πλέγμα συμμαχιών της Ελλάδας

Η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει το υφιστάμενο πλέγμα συμμαχιών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα λειτουργεί συμπληρωματικά στο NATO, δίχως να υπονομεύει ή να υποβαθμίζει την ευρω-ατλαντική συμμαχία.

Η Ελλάδα είναι περήφανο μέλος του NATO και εργάζεται σταθερά για την ενίσχυσή του. Άλλωστε, η συμφωνία με τη Γαλλία διευρύνει την διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών δυνάμεων και αυξάνει την αποτρεπτική και μαχητική ισχύ του ευρωπαϊκού πυλώνα της Συμμαχίας -και συνεπώς της Συμμαχίας ολόκληρης. Η Ελλάδα είναι, δε, ένα από τα λίγα μέλη που υλοποιούν σταθερά το ποσοστό αμυντικών δαπανών που προβλέπει το NATO.

Ωστόσο, το NATO δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν το Άρθρο 5 περί συλλογικής ασφάλειας, που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων, εφαρμόζεται σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος αποτελεί μέρος της Συμμαχίας.

«Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να συγκροτήσω τις απαραίτητες συμμαχίες, πέρα και πάνω από τις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουμε ήδη. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Αλλά, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσθέτουμε πόρους στη διατλαντική μας συμμαχία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στο Athens Democracy Forum.

Παράλληλα, έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να επιδιώξει την ανάπτυξη στρατηγικής αυτονομίας, ώστε να μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντά της στη γειτονιά της ακόμα και σε περιπτώσεις που το NATO δεν θέλει να αναμειχθεί, σε θέατρα όπως το Σαχέλ, η Μέση Ανατολή ή η Ανατολική Μεσόγειος. Η Ευρώπη είναι οικονομικά μία μεγάλη δύναμη, πρέπει να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ενισχύεται διαρκώς και στην οποία και οι δύο χώρες αποδίδουν μεγάλη αξία. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί, εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, νέα 5ετής Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.

Όλες αυτές οι κινήσεις αλληλοσυμπληρώνονται και δεν έρχονται σε σύγκρουση η μία με την άλλη. Η Ελλάδα συνθέτει ένα ακόμα πλουσιότερο πλέγμα συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων, το οποίο εδράζεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενισχύοντας τόσο την δική της όσο και την συλλογική άμυνα.

Το μέλλον του Συμφώνου σταθερότητας

Η συζήτηση σχετικά με το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας θα αρχίσει το επόμενο διάστημα. Όπως σημείωσε στο Athens Democracy Forum ο πρωθυπουργός, συζήτησε το θέμα με τον ομόλογό του της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πριν από μια εβδομάδα και το συμπέρασμα είναι ότι επί της αρχής, εάν πρόκειται να γίνουν μεγαλύτερες δαπάνες για το κλίμα και για την άμυνα, αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν στον τρόπο σκέψης της ΕΕ γύρω από τα δημοσιονομικά όρια και την ευελιξία.

«Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Δεν μπορείς να έχεις πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και ταυτόχρονα να έχεις την προσδοκία ότι θα γίνουν επενδύσεις σε πολιτικές που θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα, παρά βραχυπρόθεσμα, οφέλη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται κάποια μορφή δημοσιονομικής ευθυγράμμισης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πανδημία και υποχρεωτικότητα

Η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Η χώρα δεν θα τεθεί ξανά σε καθεστώς lockdown, επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται συνεχώς και προσαρμόζονται ανάλογα τα μέτρα προστασίας. Μπορεί, πάντα σε τοπικό επίπεδο και για περιορισμένο χρόνο, να εφαρμόζεται συγκεκριμένο σύνολο επιπλέον μέτρων, όμως νέο lockdown δεν θα υπάρξει. Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή.

Η απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους δύσπιστους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να προστατευθούν από τον κορωνοϊό και το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. «Δεν θα επιβάλλουμε επιπλέον υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν χρήσιμο», είπε.

«Freedom Pass: data» και τέλη κινητής τηλεφωνίας

Από τις 11 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το «Freedom Pass: data» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου, το οποίο απευθύνεται σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου.

Θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίηση του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB. Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου μπορεί να γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εκδοχή του Freedom Pass -δηλαδή την ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ  για τους εμβολιασμένους νέους 18 έως 25 ετών- έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 370.000 αιτήσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει ανέλθει στο 52%, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερα όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στα τέλη Ιουνίου.

Η κατάργηση – μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022. Κατάργηση προβλέπεται για πρόσωπα 15 έως 29 ετών και μείωση στο 10% για πρόσωπα άνω των 30 ετών, για όλες τις συνδέσεις.

Για την κατάργηση θα απαιτείται εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας. Για κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνεται ένας μόνο αριθμός τηλεφώνου.

Η έκπτωση θα γίνεται αυτόματα χωρίς καμία ενέργεια και το όφελος θα κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Καταδικάζεται η βία και οι εγκληματικές συμπεριφορές

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία και τις εγκληματικές συμπεριφορές και τις αντιμετωπίζει, όπως ορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία και το κράτος δικαίου. Η Αστυνομία διενήργησε εκτεταμένους ελέγχους και έχει προχωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές και σε συλλήψεις, ενώ έχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη όπως επισημαίνουν πηγές: μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε φασιστική συμπεριφορά, είτε ο δράστης φοράει κουκούλες, είτε έχει ξυρισμένο κεφάλι, είτε πετάει μολότοφ, είτε έχει έναν σουγιά και θεωρεί ότι έτσι μπορεί να επιβληθεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει τα μυαλά των παιδιών και ασφαλώς δεν νοείται περιθώριο ανάδειξης ή μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος. Δεν υπάρχει περίπτωση οι συμπεριφορές των συμμοριών να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας.

Οι κυβερνητικές πηγές μιλούν ταυτόχρονα για «οφθαλμαπάτη που προσπαθεί να πλάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση τάχα ανέχεται φασιστικές συμπεριφορές ενώ η ιστορία τον διαψεύδει. Με κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής για την οργανωμένη εγκληματική δράση της και στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η δίκη, με την καταδίκη της ΧΑ από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», υπογραμμίζουν

Απεργία-αποχή κατά της νομοθετημένης αξιολόγησης

Μετά από αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή κατά της κάθε αξιολόγησης στην οποία είχαν καλέσει τους εκπαιδευτικούς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, καθώς αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Η παράνομη απεργία-αποχή αόριστης διάρκειας, η οποία είχε εξαγγελθεί χωρίς καν να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια παρεμπόδισης της εφαρμογής του νόμου, επισημαίνουν πηγές. Συνιστά μάλιστα συνέχεια της πάγιας αντίθεσης των ομοσπονδιών στην θεσμοθετημένη βελτιωτική αξιολόγηση και γενικότερα σε κάθε διαδικασία που δεν είναι της αρεσκείας τους, με εργαλείο την κήρυξη απεργίας-αποχής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στην πραγματικότητα οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ