Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο Μάτι μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο Μάτι μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει στις 10.00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας από τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Μάτι, στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το 2020 κατά την επέτειο της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στην οποία χάθηκαν με φρικτό τρόπο 102 ανθρώπινες ζωές. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί δύο εκτάσεις στην περιοχή ανακοινώνοντας ότι στην πρώτη θα αναπτυχθεί ένας πρότυπος χώρος πρασίνου και αναψυχής που θα είναι ταυτόχρονα και πάρκο μνήμης για τα θύματα. Στη δεύτερη κατασκευάζεται ένα πρότυπο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών για εκείνους που έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πρόκειται για μια έκταση 80 στρεμμάτων από τα οποία τα 40 είναι οικοδομήσιμα. Και για τα δύο έργα είχε ανακοινωθεί χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Κυρ. Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται οικονομικά με δυναμισμό

Την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία ολοκλήρωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο που διοργάνωσε η σχολή Δημόσιας Πολιτικής για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, επεσήμανε πως «Η ιστορία της σημερινής Ελλάδας είναι μια ιστορία δυναμικού οικονομικού μετασχηματισμού και πιστεύω ότι είναι μια ιστορία την οποία συμμερίζονται και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις μας έχουν αναπτυχθεί έχοντας αυτοπεποίθηση και δυναμισμό».

Αυτό ακριβώς είχε προηγουμένως αναφέρει και σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς και επενδυτές στην Ιαπωνία, κατά τη συνάντησή τους, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ελκυστική για τους επενδυτές.

Παρέθεσε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, το 2021 ήταν χρονιά που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό, το 2022 ήταν επίσης χρονιά με ρεκόρ και εξέφρασε την ελπίδα ότι και το 2023 θα ξεπεραστεί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική που εφάρμοσε λέγοντας ότι υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, και το έπραξε χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ επεσήμανε ότι ήθελε να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Ήθελα να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος στην περιοχή μας, πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι ουραγός, μια χώρα που εστιάζει σε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντί να αντιμετωπίζει μόνο τα δικά της προβλήματα και να ζητά βοήθεια από τους Ευρωπαίους» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε επιτύχει σε πολλούς από αυτούς τους στόχους. Η Ελλάδα σήμερα απέχει μόνο ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα ”ξεκλειδώσει” σημαντικές νέες δεξαμενές κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ένα παράδειγμα, που αφορά και την Ιαπωνία, λέγοντας ότι εξέταζαν, με το οικονομικό επιτελείο, τα στατιστικά στοιχεία για τις ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου, οι οποίες κορυφώθηκαν κάποια στιγμή το 2007, όταν Ιάπωνες διαχειριστές κεφαλαίων επένδυσαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα. Στα χρόνια της κρίσης αυτός ο δείκτης υποχώρησε σχεδόν στο μηδέν, επειδή η χώρα μας έχασε την επενδυτική βαθμίδα και πολλοί, πιο συντηρητικοί διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε ελληνικά assets. «Φανταστείτε πόσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε να προσελκύσουμε μόνο από την Ιαπωνία απλά ανακτώντας επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και τόνισε: «Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις της οικονομίας σε όρους ανάπτυξης, ξεπεράσαμε την κρίση της covid πολύ ταχύτερα -θα έλεγα- από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 8,4% το 2021, κινήθηκε και πάλι ανοδικά, κατά 5,6%, το 2022. Προσδοκούμε ανάπτυξη κοντά στο 2%, παρά τις πολλές αντιξοότητες και προκλήσεις, το 2023».

Αναφερόμενος επίσης στην ενεργειακή κρίση υπογράμμισε ότι η χώρα μας επένδυσε στις ΑΠΕ λέγοντας πως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες. «Και αυτή η κρίση, η οποία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσέφερε μία ευκαιρία στη χώρα μου να επανατοποθετηθεί στον περιφερειακό, τον ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Πώς τα καταφέραμε; Πρώτα απ’ όλα, φροντίζοντας να προσφέρουμε ένα εναλλακτικό σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Επενδύοντας σημαντικά στις υποδομές επαναεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα μπορέσαμε να προμηθεύσουμε φυσικό αέριο όχι μόνο στους Έλληνες καταναλωτές και στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλούς από τους εταίρους μας στα Βαλκάνια. Και είναι δέσμευσή μου να διασφαλίσω ότι θα είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τους γείτονές μας».

Κλείνοντας δε την ομιλία του στο ακαδημαϊκό ίδρυμα του Τόκιο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Για όσους είναι φοιτητές της δημόσιας πολιτικής, όπως πολλοί από εσάς σε αυτή την αίθουσα -και επίσης για τους φοιτητές του αύριο- οι επιτυχίες μας, οι αποτυχίες μας, αυτή η ελληνική ιστορία, παρέχει ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα προς μελέτη θα έλεγα, μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για το τι πραγματικά σημαίνει δημόσια πολιτική στην πράξη».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης σε φοιτητές στο Τόκιο: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται οικονομικά με δυναμισμό και ελκύει μεγάλους επενδυτές

Τόκιο: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο (ΦΩΤΟ)

Φραγκογιάννης από Τόκιο: Θετικές προοπτικές στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας

Πορεία για τον Άλκη: Σε τρία χρώματα οι «ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου – Με προβολή εικόνων το δρώμενο στον Λ. Πύργο

Πτώση Phantom: Συνεχίζονται για δεύτερη νύχτα οι έρευνες-Αγωνία για την τύχη του πιλότου (VIDEO)

Ήταν μια νύχτα σαν αυτή: Λουλούδια και κεριά στο σημείο δολοφονίας του Άλκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ετοιμάζεται η εφαρμογή που θα προειδοποιεί τους αγρότες για παγετό-Τι λένε Γεωργαντάς-Σκυλακάκης

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top