Επίσκεψη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ “Ιθάκη”

Επίσκεψη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ “Ιθάκη”

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου, κλιμάκιο της νεοεκλεγείσας ΝΕ επιτροπής, ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Α΄ Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, κο Φαίδωνα Καλοτεράκη, στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων, ενημερωτικών επισκέψεων, σε όλα τα δημόσια Θεραπευτικά Προγράμματα κατά των Εξαρτήσεων ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΨΝΘ),που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Η συνάντηση έγινε στο κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ, (τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, οικογενειακή συμβουλευτική, ανοικτό πρόγραμμα συμβουλευτικής θεραπείας για εργαζόμενους, μονάδα εφήβων).

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, η υπεύθυνη του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, κα Χριστιά Ελένη, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού, κος Τζελέπης Σπύρος, ο υπεύθυνος του τομέα Κινητοποιήσεων Και Οικονομικών, κος Χατζηθεοδώρου Κώστας , ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού και Νεολαίας, κος Δέλλιος Θανάσης και ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης και βαθμίδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κος Αρβανίτης Γιώργος.

Ο κος Καλοτεράκης ενημέρωσε το κλιμάκιο για όλες τις δράσεις και τις δραστηριότητες που υλοποιεί το ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα, από την ίδρυσή του (1982) μέχρι και σήμερα.

Το ΚΕΘΕΑ είναι το πρώτο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης που λειτούργησε στην Ελλάδα και είναι «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα ( δίχως υποκατάστατα).

Ο κος Καλοτεράκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει/εκθειάσει, το ΠΑΣΟΚ, που πήρε την δύσκολη πολιτική απόφαση, δημιουργίας και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ενημέρωση της κοινωνίας και οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κατέληγαν στην φυλακή ή στο Ψυχιατρείο.

Συζητήθηκε από την υπεύθυνη τομέα Υγείας κα Χριστιά και τον Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η αναγκαιότητα πλουραλισμού θεραπευτικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών προγραμμάτων διαφορετικών ταχυτήτων, καθώς και η σημαντικότητα τόσο των εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων, (ΟΚΑΝΑ), όσο και η χρησιμότητα ύπαρξης θεραπευτικών κοινοτήτων και ομαδικής συμβουλευτικής (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ).

Αναφέρθηκαν οι θεραπευτικές τακτικές που εφαρμόζονται σε Ευρώπη και Αμερική, η χρήση φθηνών ναρκωτικών λόγω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία, αλλά και η αύξηση προσφοράς και ζήτησης ψυχοφαρμάκων (αντικαταθλιπτικά κα), στην τελευταία τριετία λόγω του κορωνοϊού και του εγκλεισμού που επέβαλε στην κοινωνία. Επίσης αναφέρθηκε η γενική αύξηση των εθισμών στην Ελλάδα,(ουσιοεξαρτήσεις, αλκοολισμός, διαδίκτυο, τζόγος), σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.

Ο κος Καλοτεράκης αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί στους εργαζόμενους η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και το εντάσσει στους αμιγώς εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, (από το οποίο και χρηματοδοτείται από την ίδρυσή του), με διορισμένη ελεγχόμενη διοίκηση,(κρατικός παρεμβατισμός), όπως ακριβώς λειτουργεί και ο ΟΚΑΝΑ από την ίδρυσή του (ΝΠΙΔ).

Κοινή παραδοχή και αποδοχή υπήρξε, ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το πολιτικό κόστος και το 1982 για την ίδρυση του ΚΕΘΕΑ, και το 1993 με την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, (ανοικτά ημερήσια προγράμματα υποκαταστάτων, μείωσης της βλάβης, επανένταξης και απεξάρτησης), και στη συνέχεια με τη λειτουργία Μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, το 2011. Μια σειρά αποφάσεων και καλών πρακτικών που ανακούφισε χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Οι συναντήσεις ενημέρωσης καταγραφής αναγκών, με όλα τα δημόσια Θεραπευτικά Προγράμματα της πόλης, θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλγερία: Κατά 70% αυξήθηκαν τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, το πρώτο πεντάμηνο του 2022

Σέρρες: Μετωπική σύγκρουση αγροτικού ΙΧ με νταλίκα-Νεκρός ένας 58χρονος

ΟΑΣΘ για κινητοποιήσεις εργαζομένων: «Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό»

Φωτιά στην Ηλεία: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στη Βάλμη – Συνεχείς ρίψεις από εναέρια μέσα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top