Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση

Τη σημασία της εξασφάλισης της πληρότητας λειτουργίας στην κοινωνία, την οικονομία και την εκπαίδευση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στο πλαίσιο αυτής της πάγιας δέσμευσής μας άνοιξαν σήμερα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια της χώρας με επικαιροποιημένο σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών, πρωτόκολλο. Ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους. Αυτή άλλωστε είναι και η κυρίαρχη ευρωπαϊκή τάση», τόνισε και απαρίθμησε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες άνοιξαν είτε ανοίγουν σήμερα μαζί με τη χώρα μας τα σχολεία.

«Κρίνεται άλλωστε τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Εξήγησε ότι «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία», ότι αυτή είναι απαραίτητη «για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών που διασφαλίζεται στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο τους με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Και τρίτον διότι η διά ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά καθώς απλώνεται στα σχολεία ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας τόσο με την τήρηση των κανόνων και των προστατευτικών μέτρων όσο και κυρίως με τη διενέργεια συστηματικών τεστ».

Ανέφερε ότι μέχρι χθες βάσει πρωτοκόλλου διενεργήθηκαν τεστ σε 1,6 εκατ. ανθρώπων και ήταν ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού που έχει γίνει μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 15.547 κρούσματα. Τα πρόσωπα αυτά τα οποία έχουν βρεθεί θετικά θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη διανομή των self test και στη διενέργεια των ελέγχων και ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και όλους τους δικαιούχους για την ανταπόκρισή τους.

«Η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

«Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες μέρες», είπε και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν είτε εκ των έσω με αναμόρφωση του ωραρίου αλλά και με διάθεση, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. «Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη για την εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τεστ τονίζοντας ότι βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας και της πορείας μας μέσα σ’ αυτήν με ασφάλεια είναι η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων. Η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό. Πραγματοποιούνται καθημερινά απολύτως δωρεάν, και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση rapid και PCR tests από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, περίπου 90 σημεία καθημερινά σε όλη την επικράτεια αλλά και τα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες μονάδες φροντίδας του ΕΣΥ. Παράλληλα διατίθενται δωρεάν εκατομμύρια self tests όχι μόνο στους μαθητές αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Ήδη, όπως εξήγησε για τη διενέργεια όλων των τύπων τεστ έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε κάποια στοιχεία για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εξήγησε ότι για την κάλυψη των όποιων αναγκών έχουν προκύψει «προχωρούμε σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο ΕΣΥ από το 10 έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες covid».

Πρόσθεσε ότι το Σισμανόγλειο νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για covid περιστατικά πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

Παραθέτοντας και άλλα στοιχεία για τον τρόπο κάλυψης κενών που τυχόν παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην επίταξη ιδιωτών γιατρών που ξεκινά από την Τετάρτη, στις ειδικότητες πνευμονολογίας, αναισθησιολογίας, παθολογίας και γενικής ιατρικής κυρίως στις περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

«Σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι και στο ΕΣΥ, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε με μελετημένο σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις κάνοντας πάντοτε έγκαιρα τις απαιτούμενες προσαρμογές για να απαντάμε στη δυναμική της πανδημίας όπως χρειάζεται», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πακέτο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων σε σχέση με την ενέργεια.

Εξηγώντας πως συνεχίζεται διεθνώς η κρίση στις τιμές ενέργειας επεσήμανε πως η κυβέρνηση συνεχίζει για πέμπτο μήνα την παροχή στήριξης και ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερο από 1,3 δισεκ. ευρώ. «Από αυτόν μάλιστα το μήνα επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης και στους επαγγελματίες σε όλες, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεις από τις πολύ μικρές, τις μικρομεσαίες, μέχρι και τις μεγαλύτερες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, «πρόκειται -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που περιλαμβάνει πλέον και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αλλά και για να μην αυξηθεί και, κυρίως, για να μην περάσει το κόστος παραγωγής στις τιμές των προϊόντων, στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα αυτό -όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός- θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας και θα προβλέπει επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται».

Και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος ανέφερε αναλυτικά πως η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση «περιλαμβάνει:

-Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα νοικοκυριά αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh, ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο της κάλυψης έως και 90% της ανατίμησης σε σχέση με αυτή που είχαν τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι. Και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά στην κάλυψη του 70% της αύξησης.

-Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ευρώ ανά MWh.

-Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο: Η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Επιπλέον θα δοθεί και έκπτωση από τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους.

-Παράλληλα, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνοντας: «παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που έχει ως βασικούς πυλώνες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Μετά από έγκριση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, εντάσσονται στο Ταμείο ακόμη 55 έργα, προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 8 έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ. Τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ. Εικοσιένα έργα για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ. Και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας 397,82 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 103 έργα με συνολικό Προϋπολογισμό πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Τα έργα αυτά δημιουργούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό πλεόνασμα, το οποίο μεταφέρεται άμεσα, με ενδιάμεσες πολιτικές, στην κοινωνία και μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο ευημερίας.

Σε ισχύ η πλατφόρμα για την απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-29 ετών

Από σήμερα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι ηλικίας από 15-29 ετών θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για μια ακόμη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία υλοποιείται και αφορά τα νέα παιδιά που θα μπορούν με μικρότερο κόστος, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα κάθε μήνα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο», είπε ο κ. Οικονόμου προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους πολιτικούς συντάκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε LIVE την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου

Θεσσαλονίκη: Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος ζητάει μέτρα στήριξης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top