Γ. Οικονόμου: Με σχέδιο αυξάνονται οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ

Γ. Οικονόμου: Με σχέδιο αυξάνονται οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ

Στην αύξηση αποδοχών των γιατρών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο αυξάνονται οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ. Προχωράμε σε μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές, επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων, προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους ιατρούς ΜΕΘ & επίδομα σε αναισθησιολόγους», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου.

Όπως επισημαίνουν πηγές, στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κάλυψη των κενών στη στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές και σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Τονίζουν ότι «με άλλα λόγια, δεδομένου ενός υφιστάμενου προβλήματος το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες, επιδίωξη είναι το ΕΣΥ να γίνει πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, να καλυφθούν οι κενές θέσεις και ο πολίτης να έχει τον γιατρό που χρειάζεται όταν τον χρειάζεται».

Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζονται μισθολογικά οι γιατροί και παρέχεται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα αφενός για απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ γιατρών και αφετέρου για απασχόληση γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Οι κυριότερες τρεις παρεμβάσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι:

· Αυξάνονται, όπως είχε εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, οι αποδοχές των γιατρών. Προβλέπονται μεσοσταθμική αύξηση απολαβών κατά 10%, επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών έως 400 ευρώ, προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους γιατρούς ΜΕΘ έως 690 ευρώ και επίδομα σε αναισθησιολόγους ύψους 400 ευρώ. Ήδη οι μισθοί γιατρών Κέντρων Υγείας που έχουν γίνει προσωπικοί γιατροί έχουν αυξηθεί κατά 800 ευρώ

· Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή, σε περιπτώσεις που προκηρύξεις βγαίνουν άγονες λόγω έλλειψης υποψηφίων, κάτι που αφορά αφενός απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές και αφετέρου κάποιες ειδικότητες, παρέχεται δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ γιατρών του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί γρήγορα το κενό

· Δίνεται η δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν στο σύνολο λειτουργίας του νοσοκομείου όπου εργάζονται κανονικά -δηλαδή αυτών που συμμετέχουν στις εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων. Θα μπορούν μια φορά την εβδομάδα να έχουν και ιδιωτικό έργο, πέραν της νομοθετούμενης μισθολογικής αύξησης

Τέλος, για λόγους ίσης μεταχείρισης, αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών με αυστηρό πρωτόκολλο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η απόφαση να τεθούν σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είχε ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Αρχικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει το μέτρο συνταγματικό, αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με πρόσφατη απόφασή του το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας.

Όπως τώρα επισημαίνεται, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί αλλά αφού καταρτιστεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κίνα: Νέα επεισόδια σε διαδηλώσεις – Ελαφρά μείωση των κρουσμάτων (VIDEO) 

Εύβοια – Τσελέντης: Δεν μπορούμε να πούμε εάν ο σεισμός των 5 ρίχτερ ήταν ο κύριος (VIDEO)

Πλεύρης: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (VIDEO)

Τι αλλάζει από σήμερα στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Τα προϊόντα για τους διαβητικούς (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top