Γ. Οικονόμου: Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο

Γ. Οικονόμου: Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ενός σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη του Αλέκου Φασιανού ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «που με το έργο, την αισθητική αλλά και την υποδειγματική συμπεριφορά του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τη λειτουργία των σχολείων και «τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες και παρερμηνείες ούτε για την ορθότητα της απόφασης ούτε και για τη δικαίωση της προσπάθειας που καταβλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας, αλλά και τους δήμους προκειμένου να έχουμε διά ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης»

Ανέφερε ότι την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων ανιχνεύθηκαν περίπου 15.000 κρούσματα, την Τρίτη περίπου 9.500 κρούσματα και την Πέμπτη 6.500 κρούσματα. Εξήγησε ότι συνολικά την περασμένη εβδομάδα ανιχνεύθηκαν περίπου 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ από τα 80.000 τμήματα των σχολείων ήταν κλειστά λόγω κορονοϊού μόλις τα 3.

Τόνισε ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και για τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και σε λίγες μέρες μετά είχαμε 6.500. Και δεύτερον αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο».

Αναφέρθηκε στη δυνητική μεγαλύτερη διασπορά αν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της αντιπολίτευσης και τα σχολεία έμεναν κλειστά οπότε και δεν θα είχαν διαγνωστεί τα ασυμπτωματικά κρούσματα. «Φαίνεται ανάγλυφα για μία ακόμα φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης όλων όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της».

Αντέτεινε ότι η κυβέρνηση προχωρά μελετημένα «με σχέδιο διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό τη δημόσια υγεία αλλά και την κοινωνικοοικονομική ζωή».

Ο κ. Οικονόμου πέρασε στη συνέχεια σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση και την πίεση στο ΕΣΥ. Είπε: «τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων γεγονός που προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας και των πολλών ασυμπτωματικών φορέων αλλά και της δυναμικής του ιού».

Πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές. Τόνισε επίσης τη σημασία της ταυτόχρονης παρουσίας των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον που συντηρεί την αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ποσοστό διασποράς της Όμικρον στην κοινότητα είναι πάνω από 80% , περισσότερες από τις μισές νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση.

Επτά στους δέκα νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από το 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής τους λειτουργίας είναι ανεμβολίαστοι.

«Επιβάλλεται κατ’ επέκταση σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες της εμβολιαστικής κάλυψης».

Υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και των φορέων και είναι σημαντικό ότι σχεδόν 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών έχουν πλέον εμβολιαστεί».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους ανεμβολίαστους να κάνουν την επιλογή του εμβολιασμού και υπογράμμισε ταυτόχρονα πως θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος που αφορά στην υποχρεωτικότητα γιατί σε διαφορετική περίπτωση «αυτό θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν στο μέτρο και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και γι’ αυτό ο νόμος θα εφαρμοστεί στο απόλυτο».

Υπενθύμισε ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι έχουν λάβει δικαίωμα εξαίρεσης για λόγους υγείας, δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα για εμβολιασμό κατ’ οίκον και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Επίσης όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Επανέλαβε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο διαδοχικά εμβόλια ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Για τα μέτρα στήριξης απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει από την αρχή στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους με μέτρα που ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δεν επέτρεψε την εμφάνιση διαλυτικών φαινομένων στον κοινωνικό ιστό. Επίσης απέτρεψε τον κίνδυνο λουκέτων και έξαρσης της πανδημίας και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων και περισσότερων θέσεων εργασίας».

Διαβεβαίωσε ότι όπως και στις προηγούμενες φάσεις «έτσι και τώρα ισχύει η δέσμευσή μας να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τρία επιπλέον μέτρα στήριξης. Αφορούν:

-Πρώτον, την επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

-Δεύτερον, την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα τη μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%. Το ύψος της ενίσχυσης φτάνει στο 8% επί του τζίρου του 2019 και το ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι τα 400.000 ευρώ.

-Τρίτον, την αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, καθώς και των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει όσο χρειάζεται την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Από το Σεπτέμβριο έχει εφαρμόσει μέτρα ανακούφισης 1,3 δισ. ευρώ και για τον Ιανουάριο διαθέτει 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, προωθείται νέα αύξηση που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου και θα ισχύσει από το Μάιο».

Ακολούθως και αναφερόμενος αναλυτικά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να φέρουν το Κράτος δίπλα στον πολίτη, αλλά και κυρίως να στρώσουν το έδαφος για ακόμη περισσότερες νέες επενδύσεις, για ακόμη περισσότερες νέες επιχειρήσεις για καλύτερα αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

-Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, αλλά και ο τομέας της αγροδιατροφής.

-Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

-Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

-Προβλέπει τέσσερα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων: Πρώτον, τη φορολογική απαλλαγή. Δεύτερον, την επιχορήγηση.

Τρίτον, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Και τέταρτον την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Ειδικότερα προβλέπει ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων και θα συμπεριλαμβάνεται και η επιχορήγηση.

Τροφοδοτούμε το αναπτυξιακό οικοσύστημα που έχουμε δημιουργήσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματίες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο εθνικός μας πλούτος και ωφελείται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ολοκληρώνόντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις απειλές στη Δικαιοσύνη από τον Παύλου Πολάκη, λέγοντας: «θέλω να επαναλάβω ότι δημιουργείται μείζον ζήτημα Δημοκρατίας από τις απειλές του κ. Παύλου Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης και από την κάλυψη -από την ταύτιση θα έλεγα μαζί του- που του παρέχει ο κ. Τσίπρας.

Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού συνεργάτη του σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία της χώρας μας. Εδώ τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

-Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα;

-Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στον τόπο μας λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών;

-Εμπιστεύεται -ναι ή όχι;- την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

H επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, και πολύ φοβάμαι ούτε για τελευταία. Και αυτό επειδή αποτελεί δομικό μέρος της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνες τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη σε σχήματα και σε λογικές ξεπερασμένων εποχών, προκειμένου να βγει από την πολιτική της αφάνεια, άλλοτε καταστροφολογεί ασύστολα, άλλοτε διακινεί μύθους και άλλοτε στο όνομα μικροκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή και προσωπικών ταυτίσεων βάλει έναντι των θεσμών και τους υπονομεύει. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των επιλογών είναι η επένδυση στο διχασμό, μήπως και κεντρίσει λίγο παραπάνω την προσοχή συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, αδιαφορώντας όμως για την εθνική ζημιά που προκαλεί.

Σε αυτή του την επιλογή ο κ. Τσίπρας, μαζί με τον κ. Πολάκη, ήταν, είναι θα παραμένουν μόνοι απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και κυρίως απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πορεύεται στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας το Κράτος και τους πολίτες σε ένα περιβάλλον μεγάλων διεθνών κρίσεων.

Είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην υπεράσπιση της πατρίδας, του δημοσίου αγαθού και την προαγωγή της ευημερίας όλων, δίχως εξαιρέσεις. Η πορεία μας, εξαιτίας των μεγάλων κρίσεων, δεν είναι εύκολη. Είναι όμως ασφαλής, παρά τις διακυμάνσεις. Σε αυτή τη γραμμή είμαστε, σε αυτήν θα επιμείνουμε», κατέληξε προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε LIVE την ενημέρωση από τον Γ. Οικονόμου

Ζέττα Μακρή: Πάνω από 31.000 εν δυνάμει κρούσματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς (VIDEO)

Θεοδωρικάκος: Τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν ασφαλείς χώροι για την ανάπτυξη της Γνώσης

Κορωνοϊός: Εισαγγελική έρευνα για τους αρνητές μοναχούς του Αγίου Όρους

Μπουρλά: Την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Κωτσιόπουλος: Αυξημένη πίεση στις απλές κλίνες covid (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θωμαΐδης: Από τέλη Ιανουαρίου αποκλιμάκωση – Στο 95% η επικράτηση της Όμικρον

Βιασμός 24χρονης: Κύκλωμα μαστροπείας αναζητά ο εισαγγελέας

Θωμαΐδης: Από τέλη Ιανουαρίου αποκλιμάκωση – Στο 95% η επικράτηση της Όμικρον

Πύργος: Θλίψη για τον 44χρονο ιερέα που νικήθηκε από τον κορωνοϊό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top