Γεωργαντάς: Με τη ΒιοΟικονομία θωρακίζουμε Αγροτικό Τομέα και Περιβάλλον (ΦΩΤΟ)

Γεωργαντάς: Με τη ΒιοΟικονομία θωρακίζουμε Αγροτικό Τομέα και Περιβάλλον (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το 2021, ήταν τόσο εκτεταμένες και βαριές που ο ΕΛΓΑ πλήρωσε σε αποζημιώσεις 350 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που αποδεικνύει ότι η πρόοδος και επιβίωσή μας, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (σ.σ. 5 Ιουνίου).

Ο Υπουργός, ανοίγοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην απειλή της επισιτιστικής ανεπάρκειας, έναν κίνδυνο που προϋπήρχε λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος όμως τώρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, έχει έρθει στο προσκήνιο. “Πρέπει να δράσουμε άμεσα και γρήγορα, ώστε αυτό το πρόβλημα να μείνει ως ενδεχόμενο και να μην εκδηλωθεί”, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο αγροτικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υϊοθέτησης ενός νέου αγροτικού μοντέλου που θα βασίζεται στο τρίπτυχο “περιβάλλον-καινοτομία- ανταγωνιστικότητα”.

Το ΥΠΑΑ&Τ έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα , με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, κινείται πάνω στους παρακάτω έξι άξονες δράσεις:

-Ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων κυκλικής οικονομίας- ΒιοΟικονομίας.

-Ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων, με την εφαρμογή καινοτόμων παραγωγικών συστημάτων βασισμένων στη σοφία της φύσης.

-Στήριξη της ενεργειακής μετάβασης στο αγροτικό τομέα ( π.χ. χρήση γεωθερμίας).

-Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων στήριξης των υδατικών πόρων.

-Αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

-Ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ παραγωγικών φορέων και επιστημονικής κοινότητας.

Τον Υπουργό προσφώνησαν ο πρόεδρος και ο δ/νων σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ.κ. Χαρουτουνιάν και Χατζηνικολάου, με τον κ. Χατζηνικολάου να τονίζει ότι η έμφαση από τα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δίνεται στην υποστήριξη της Βιοδυναμικής Γεωργίας. Πλέον ο στόχος είναι διττός, ανάπτυξη της Βιοαναγεννητικής Γεωργίας και Ενίσχυση των cluster, των συνεργατικών σχηματισμών ιδιωτών, συνεταιρισμών, επιστημονικών φορέων και ερευνητών.

Ο κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, επισήμανε ότι η Γεωργία ευθύνεται για το 28%-30% της υποβάθμισης του Περιβάλλοντος, οπότε επιβάλλονται πολλές και δραστικές παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε, “να παράγουμε με λιγότερα, περισσότερα και καλύτερα”.

Ο κ. Χαρουτουνιάν αναφέρθηκε , ειδικά όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία, στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πογράμματος για την επικονίαση, διαδικασία που υποφέρει, αλλά και σε προγράμματα στήριξης της βιοποικιλότητας,  επέκτασης της Τράπεζας Γεννετικού Υλικού  αλλά και παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού , αποτροπής των χωροκτητικών ειδών από τις ελληνικές θάλασσες και την ύπαιθρο, καταγραφής των υδατικών πόρων της χώρας, ενός προγράμματος για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Υφυπ. Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Ξενοφών Μπαραλιάκος

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγρόκτημα Θέρμης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα περιβαλλοντικά ερευνητικά έργα που υλοποιεί ο Οργανισμός, ενώ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια δύο νέων δομών.

AgriDiverCluster για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Η μία δομή αφορά τον συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας, το AgriDiverCluster, που μάλιστα έχει ενταχθεί στο ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στο συγκεκριμένο cluster, μετέχουν 13 ιδιωτικές εταιρείες, ο συνεταιρισμός αρωματικών φυτών Θράκης “Άρωμα” και κοινοπραξία ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας. Το cluster συντονίζει το Iνστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Γενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όταν τα ψάρια ….θρέφουν φυτά

Στον Υπουργό οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων, παρουσίασαν το πειραματικό θερμοκήπιο που έχει κατασκευαστεί  και το οποίο συνδυάζει την ανάπτυξη ψαριών του γλυκού νερού και συγκεκριμένα πέστροφας, με την καλλιέργεια φυτών, καθώς σαν πρώτη ύλη για τη θρέψη των λαχανοκομικών χρησιμοποιούνται, μετά από επεξεργασίας, τα απόβλητα των ψαριών.

Το εν λόγω Εργασήριο, έχει δύο ακόμη έργα σε ανάπτυξη, το ένα αφορά στον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος σε παραγόμενα προϊόντα και, το άλλο, στην ανάπτυξη εδώδιμων λουλουδιών με τη χρήση λαμπτήρων led

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top