Γεωργιάδης: Πάμε για ανάπτυξη 6%, στο σύνολο του 2022

Γεωργιάδης: Πάμε για ανάπτυξη 6%, στο σύνολο του 2022

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Κάλεσα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  να  συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που θα γίνει για τη δημιουργία Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις, επισημαίνοντας ότι ήδη είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για ένα μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στην Ελλάδα, αυτό που βορειοελλαδικοί φορείς και κυβέρνηση, θέλουν να γίνει στη Θεσσαλονίκη και στο “Γκόνου”.

Ο Υπουργός, κεντρικός ομιλητής στο επίσημο γεύμα που το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης παραθέτει, επ’ ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ αλλά και της πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, όπως κάποιοι σκεπτικιστές του καταμαρτυρούν, αλλά ρεαλιστής, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

“Ναί, έρχεται καταιγίδα το χειμώνα, που θα χτυπήσει τους “πελάτες” μας, τις χώρες στις οποίες εξάγουμε, τις χώρες από τις οποίες δεχόμαστε τουρίστες, αλλά εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Δεν θα έχουμε καλοκαίρι, όταν οι άλλοι θα έχουν βαρύ χειμώνα, αλλά είμαστε αναπτυξιακά θωρακισμένοι”, είπε ο Υπουργός ο οποίος προέβλεψε ότι στο σύνολο του 2022, ακόμη και αν το τελευταίο τρίμηνο δεν πάει πολύ καλά, η ανάπτυξη θα πιάσει και πιθανότατα θα ξεπεράσει το 6,1% του ΑΕΠ, όπως έχει προβλέψει άλλωστε και η  Μorgan Stanley.

Ο κ. Γεωργιάδης, επιφύλασσε και μία καλή είδηση για τους Επιμελητηριακούς αφού, όπως τους ανακοίνωσε, αποφάσισε να δεχθεί το αίτημά τους για άρση του πλαφών των δύο θητειών. Μάλιστα, σχετική τροπολογία θα συμπεριληφθεί το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μασούτης: Βιώνουμε συνθήκες τέλειας καταιγίδας

Toν κ. Γεωργιάδη προσφώνησε ο πρόεδρος τους ΕΒΕΘ και της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Μασούτης, που ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις, οι οποίες βιώνουν συνθήκες “τέλειας καταιγίδας”, ενώ αναφερόμενος ειδικά στη  Θεσσαλονίκη είπε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των κρίσιμων έργων υποδομής που εκτελούνται.

Πριν την αναλυτική τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη, έναν σύντομο χαιρετισμό προς της Επιμελητηριακή κοινότητα απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών / ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος αναφέρθηκε στο πλάνο των 30 έργων, για τη Θεσσαλονίκη του 2030.

“Δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής”

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στους σκεπτικιστές, που τον χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξο, παραθέτοντας αριθμούς και στατιστικά στοιχεία.

“Η “καταιγίδα” θα φρενάρει την ταχύρρυθμη ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου, αλλά κρατήστε την ψυχραιμία σας, πηγαίνουμε καλά”, είπε ο Υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους απ’ ότι είχαν προβλέψει τόσο η κυβέρνηση , όσο και η Κομισιόν.  Στο εξάμηνο η ανάπτυξη έπιασε το 7,8%, περιμένουμε ένα πολύ καλό τρίτο τρίμηνο λόγω τουρισμού, οπότε ο Υπουργός βλέπει το σύνολο της χρονιά να κλείνει ως και πάνω από 6%-6,1%, όσο και αν φρενάρει η ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο.

Ρεκόρ σε εξαγωγές και επενδύσεις

Ο κ. Γεωργιάδης, μίλησε για την άνοδο των εξαγωγών, που απο το  20% του 2010, έφθασαν το 40% το 2021 και φαίνεται ότι το 2022 θα ξεπεράσουμε τα 47 δισ. το 2022. Δηλαδή σε αυτά τα χρόνια, διπλασιάστηκα οι ελληνικές εξαγωγές, ως μερίδιο του ΑΕΠ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και για  ρεκόρ επενδύσεων το 2021, αφού ένα χρόνο μετά την πανδημία, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 7,7 δισ. ευρώ. “Αυτό δεν έγινε τυχαία. Η κυβέρνηση ψήφισε 31 φιλοεπενδυτικά νομοσχέδια”.

Αλλά το επενδυτικό σπριντ συνεχίζεται, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης αφού η επίδοση του 2021, έχει ήδη ξεπεραστεί κατά 11% στο  Α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.  “Πρώτο εξάμηνο 2019 , με πρώτο εξάμηνο 2022, οι επενδύσεις έχουν αύξηση +37, 8%, παρά την πανδημία, παρά την ενεργειακή κρίση”, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Αύξηση των καταθέσεων

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε μία ακόμη απάντηση στην αντιπολίτευση, που υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη αφορά τους μεγάλους, όταν οι μικρομεσαίοι από την άλλη πλευρά, συνθλίβονται.

“Αυτή η ανάπτυξη, λέει η αντιπολίτευση, πως  δεν απηχεί τους μικρομεσαίους, κάτι που προφανώς δεν ισχύει αφού στις τραπεζικές καταθέσεις από 0–50.000 ευρώ, τον Αύγουστο καταγράφηκε ο  υψηλότερος ρυθμός αύξησης από το 2010, σε μία κατηγορία των καταθέσεων που προφανώς δεν είναι όλοι Λάτσης και Βαρδινογιάννης”.

Επίσης, τα πράγματα για τους μικρομεσαίους, δεν είναι τόσο “μελανά” όπως περιγράφονται . “Στην επιστρεπτέα , το 30% των υπόχρεων, κυρίως μικρομεσαίοι, για να επωφεληθούν της έκπτωσης, πήγαν και   πλήρωσαν εφ’ άπαξ την οφειλή, κάτι που σημαίνει ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν πηγαίνει τόσο άσκημα όπως κάποιοι υποστηρίζουν”.

Οι εκπρόσωποι των φορέων θα πρέπει να εγκαταλείψουν την παλιού τύπου γκρίνια, “δεν πάμε καλά”. “Να λέμε την αλήθεια γιατί το κράτος έχει το δικό του Ζ.  Στο λιανικό εμπόριο είχαμε 13,8% αύξηση στο εξάμηνο, 22% συγκριτικά με πέρυσι, δηλαδή 28,41 δισ. φέτος έναντι 24,96 δισ. πέρυσι”.

Η κυβέρνηση έχει δώσει τη μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, για νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε πρώτοι και με διαφορά από τον δεύτερο, σε αναλογία μέτρων προς το ΑΕΠ, είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα των 700 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί, μέσω ΕΣΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την τοποθέτηση φ/β , για ιδιοκατανάλωση.

Η ομιλία Μασούτη

Συνθήκες “τέλειας καταιγίδας”, αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, μίας καταιγίδας που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Μασούτης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο γεύμα που το ΕΒΕΘ παραθέτει, επ’ ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Μασούτης, “ως ΚΕΕ, έχουμε ήδη υποβάλει τις προτάσεις μας αναφορικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού” αλλά, όπως και ήταν αναμενόμενο, ως πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, “ η οποία εδώ και χρόνια έχει ανάγκη από συγκεκριμένες υποδομές και παρεμβάσεις, προκειμένου να απελευθερώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές της δυνατότητες”.

Έτσι ο κ. Μασούτης ζήτησε επιτάχυνση στην εκτέλεση έργων όπως : “η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμανιού, η ίδρυση Κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης”.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, ζήτησε  τη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Μασούτης, υποστήριξε ότι με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, θα πρέπει να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, έργα όπως Ενδεικτικά: η δημιουργία  του  Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC αλλά και η δημιουργία του Θύλακα Αγροδιατροφής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top