Γεροβασίλη: Κρίσιμη η ψήφος και αναγκαία η συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Κόμματα, Πολιτική   | 21/04/2019 | 09:10

«Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών κόντρα σε όσους θέλουν να σύρουν την Ευρώπη στο νεοφιλελευθερισμό, σε όσους δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά, σε όσους δεν θέλουν ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλληλεγγύης και συνεργασίας προς όφελος των λαών». Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Εξάλλου, σημειώνει, «είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της ΕΕ και γι’ αυτό το προσκλητήριό μας για συμπόρευση. Γι’ αυτό η ψήφος είναι κρίσιμη και η συμμετοχή αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα είναι η ώρα που ενώνουμε δυνάμεις, γιατί εμείς θέλουμε την Ελλάδα των πολλών στην Ευρώπη των λαών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η κυρία Γεροβασίλη μιλά για «τεράστια ευθύνη», που έχουν, όπως λέει, «οι συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση και με τις πολιτικές τους έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά».

Εστιάζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ, η κα Γεροβασίλη λέει ότι «ο δημοκρατικός κόσμος θα δώσει απάντηση στους πολιτικούς απατεώνες, όπως και στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποδύεται τον ευρωπαϊστή, αλλά φλερτάρει ακροδεξιά, καταγγέλλει τον Όρμπαν αλλά υιοθετεί τις πρακτικές του στην κρυφή του ατζέντα», ενώ με τη στάση του στο θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, «έχει προσυπογράψει την πολιτική του χρεοκοπία και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία», αναφέρει επίσης.

Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για όσα είπε κατά της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης, διερωτάται: «Αναφέρεστε στο στενό οικογενειακό φίλο του κυρίου Μητσοτάκη και χρηματοδότη της Νέας Δημοκρατίας, τον πολλάκις υπόδικο κύριο, που ανέλαβε χρέη αρχηγού για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Του κυρίου που έλυσε τη σιωπή του την ώρα που συμβαίνει να διώκεται για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο; Τα σχόλια από την κοινωνία…».

«Έχουν πολιτική άνοια στη ΝΔ», απαντάει η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Εξαρχείων. Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «όσοι προτάσσουν ως λύση στο πρόβλημα αποκλειστικά την αστυνομική καταστολή, τότε κοροϊδεύουν τον κόσμο».

Η υπουργός, για τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη λέει ότι «περιορίστηκε σε απλό παρατηρητή και δημόσια καταγγελία», χωρίς να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί, και στηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Νάσο Ηλιόπουλο, λέγοντας ότι «αποτελεί την ήρεμη δύναμη και έχει προτάσεις επί της ουσίας».

Η Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρει επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό μετά την τραγωδία στο Μάτι και η οποία θα ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου, ενώ από δική μας πλευρά «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε πραγματικά όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις» και παράλληλα προχωράει η ομογενοποίηση στο προσωπικό και η αποκατάσταση αδικιών πολλών χρόνων.

Προαναγγέλλει επίσης αλλαγές στην δομή του Υπουργείου, που θα χειριστεί η νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Σπυριδούλα Καλαντζή και την δημιουργία σύγχρονων ελεγκτικών μηχανισμών στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τέλος, σύμφωνα με την υπουργό, με την έναρξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και την δημιουργία σύγχρονου μηχανισμού για όλα τα έγγραφα ασφαλείας, «οι πολίτες θα δουν μια θεαματική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου, που περνάει στη ψηφιακή εποχή» και οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στον Κώστα Τομαρά και τον Νίκο Παπαδημητρίου, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Πού θα κριθούν οι επικείμενες εκλογές, κυρία υπουργέ; Στην οικονομία, στην προοπτική του τόπου μας, στην παρουσία της χώρας στο διεθνές στερέωμα, στα οικονομικά βάρη που έχει επωμισθεί η μεσαία τάξη, στα σκάνδαλα, στη διαχωριστική γραμμή «προόδου» και «συντήρησης», σε όλα αυτά μαζί;

Απ.: Στις ευρωεκλογές ενώνουμε δυνάμεις. Η ιστορική ανάγκη διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο, που αφήνει πίσω την περίοδο των διαχωρισμών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτάσσουμε τις διαφορές, όταν η επικίνδυνη άνοδος της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά, πιο αναγκαία από κάθε άλλη περίοδο μεταπολεμικά, τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουν τεράστια ευθύνη οι συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση και με τις πολιτικές τους έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά. Είναι αυτοί που ξύπνησαν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και τα ένστικτα του μίσους. Έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής στην Ευρώπη, συρρικνώνοντας ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργώντας το οχτάωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, συνθλίβοντας εργασιακά δικαιώματα, απελευθερώνοντας απολύσεις.. Ο δημοκρατικός κόσμος θα δώσει απάντηση στους πολιτικούς απατεώνες, όπως και στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποδύεται τον ευρωπαϊστή, αλλά φλερτάρει ακροδεξιά, καταγγέλλει τον Όρμπαν αλλά υιοθετεί τις πρακτικές του στην κρυφή του ατζέντα. Αφήστε που κατεβάζει το κόμμα του στις ευρωεκλογές με ατζέντα εθνικών εκλογών, προσπαθώντας να δώσει και δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Κάποιος ας τον ενημερώσει ότι τον Μάη ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Αλλά και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, τότε ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και υλοποίησε τις δεσμεύσεις της. Αντιμετώπισε την ανθρωπιστική κρίση, διαθέτοντας πάνω από 3 δισεκ. ευρώ για την κοινωνική προστασία. Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διέσωσε το ασφαλιστικό βάζοντας τέλος στα ελλείμματα των ταμείων, μεταρρύθμισε τη δημόσια διοίκηση, έβαλε το δημόσιο στον ψηφιακό δρόμο και στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στήριξε τη δημόσια εκπαίδευση, έκλεισε τον κύκλο των ελλειμμάτων στην οικονομία και έβαλε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Γι’ αυτό βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος να ωρύονται και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Απελπίζονται γιατί δεν τους βγαίνει η καταστροφολογία, που προέβλεψαν – διαψεύστηκαν σε όλα.

Ερ.: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι στα ιστορικά «χαμηλά», αδιαμφισβήτητος δείκτης οπωσδήποτε. Γιατί κινδυνεύει η πορεία αυτή με μια άλλη κυβέρνηση;

Απ.: Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και ανακτά την αξιοπιστία της. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος που έχει καταγραφεί από το 1997. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού, καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης και του στενού κορσέ των μνημονίων.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται στις εκλογές από κοινού με τους συμμάχους του, την Προοδευτική Συμμαχία. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για μια αντίστοιχη συμπόρευση;

Απ.: Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών κόντρα σε όσους θέλουν να σύρουν την Ευρώπη στο νεοφιλελευθερισμό, σε όσους δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά, σε όσους δεν θέλουν ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλληλεγγύης και συνεργασίας προς όφελος των λαών. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της ΕΕ και γι’ αυτό το προσκλητήριό μας για συμπόρευση. Γι’ αυτό η ψήφος είναι κρίσιμη και η συμμετοχή αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα είναι η ώρα που ενώνουμε δυνάμεις, γιατί εμείς θέλουμε την Ελλάδα των πολλών στην Ευρώπη των λαών.

Ερ.: Κυρία υπουργέ, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αντ1 ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συλλογική ψευδαίσθηση» στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας. Ενώ, σε άλλο σημείο, τόνισε, «εξαιτίας των Πρεσπών φτιάχνουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη». Δεν ανησυχείτε για καταψήφιση της κυβέρνησης και άρα, και της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη βόρεια Ελλάδα;

Απ.: Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ύψος της ιστορικής περίστασης και αυτό θα το πιστωθεί. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν είπαν την αλήθεια στο λαό, κόντρα σε όσους πολιτεύονται με οδηγό τις σειρήνες του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Έχει τεράστια ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να ξυπνήσει ακροδεξιά ένστικτα, να σπείρει το φανατισμό προσδοκώντας να δρέψει καρπούς μέσω ψηφοθηρίας, μόνο και μόνο γιατί θέλει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Με τη στάση του έχει προσυπογράψει την πολιτική του χρεοκοπία και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία.

Η Προοδευτική Συμμαχία έχει μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο, στους δημοκρατικούς πολίτες που στέκονται απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και το φάντασμα του φασισμού που απειλεί να ξαναπάρει κεφάλι στην Ευρώπη. Όσο κι αν τα μέσα ενημέρωσης ζουμάρουν φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τις αντιδράσεις μερικών δεκάδων ακροδεξιών, όσο κι αν προσπαθούν να τους ξεπλύνουν βαφτίζοντάς τους απλούς πολίτες, ο δημοκρατικός κόσμος βλέπει, κρίνει και καταλαβαίνει. Θα δώσει ηχηρή απάντηση στις κάλπες. Δεν ξεχνά ότι η Αριστερά διαχρονικά ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ερ.: Ο κ. Μαρινάκης προέβη σε κάποιες καταγγελίες, κατ’ άλλους ισχυρισμούς. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

Απ.: Αναφέρεστε στον στενό οικογενειακό φίλο του κυρίου Μητσοτάκη και χρηματοδότη της Νέας Δημοκρατίας, τον πολλάκις υπόδικο κύριο, που ανέλαβε χρέη αρχηγού για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Του κυρίου που έλυσε τη σιωπή του την ώρα που συμβαίνει να διώκεται για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο; Τα σχόλια από την κοινωνία…

Ερ.: Μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις που πραγματοποιήσατε στα Εξάρχεια, κάθε μέρα έχουμε μάχες στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για μια ακόμα φορά ότι η Αστυνομία φυλάει περιμετρικά ένα άβατο και καταφύγιο εμπόρων ναρκωτικών και κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων. Υπάρχει, τελικώς, σχέδιο για τα Εξάρχεια και αν ναι, σε τι συνίσταται αυτό;

Απ.: Όσοι προτάσσουν ως λύση στο πρόβλημα αποκλειστικά την αστυνομική καταστολή, τότε κοροϊδεύουν τον κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι δεν το κατάφερε η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση και τώρα απειλεί να το ξανακάνει στο απίθανο ενδεχόμενο που ξαναγίνει κυβέρνηση. Έχουν πολιτική άνοια στη ΝΔ. Όταν κάθισαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αίφνης θυμήθηκαν ότι υπάρχει έγκλημα, ότι υπάρχουν συμμορίες, ότι υπάρχει παραβατικότητα κι ότι υπάρχουν Εξάρχεια.

Ομολογώ ότι δεν έπεσα από το σύννεφα έπειτα από την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που συστηματικά απαξιώνει κάθε προσπάθεια. Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις-σκούπα που γίνονταν επί Νέας Δημοκρατίας για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Τότε ήταν που έκαναν πολλές προσαγωγές αλλά λίγες συλλήψεις, τώρα γίνονται περισσότερες συλλήψεις και λίγες προσαγωγές.

Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται η συνεργασία όλων: Και των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και των φορέων, και των κατοίκων και φυσικά του δήμου της Αθήνας, που έχει σημαντικό ρόλο. Η απερχόμενη διοίκηση Καμίνη περιορίστηκε σε απλό παρατηρητή και δημόσια καταγγελία. Ο Δήμος δεν ανέλαβε το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελεί ένα σοβαρό κομμάτι της προσπάθειας για να αλλάξει η περιοχή, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε άλλες χώρες.

Ακριβώς γι’ αυτό ζητά την ψήφο των Αθηναίων ο Νάσος Ηλιόπουλος. Έχει συγκεκριμένο σχέδιο, έχει τη βούληση, έχει αποδείξει ότι διαθέτει κουλτούρα συνεργασίας και διάθεση να κάνει δουλειά. Χαίρομαι γιατί αποτελεί την ήρεμη δύναμη και έχει προτάσεις επί της ουσίας.

Ερ.: Την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης μια ακόμα γυναίκα, η κυρία Σπυριδούλα Καλαντζή, με αρμοδιότητες, εκτός των άλλων, την αλλαγή στη δομή του Υπουργείου. Τι αλλάζει στο Υπουργείο και τι σημαίνει αυτό για την λειτουργία της Αστυνομίας;

Απ.: Η επιλογή της Σπυριδούλας Καλαντζή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μας στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Έχει πλούσιο βιογραφικό και ειδικά η εμπειρία της θα είναι πολύτιμη στην αναδιοργάνωση του οργανισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ένα εγχείρημα περίπλοκο, καθώς θα διαμορφωθούν νέες δομές, οι οποίες θα χειρίζονται, σε κεντρικό επίπεδο πια, λειτουργίες που ως τώρα ανήκουν στο αστυνομικό και πυροσβεστικό σώμα. Επίσης, δημιουργούνται σύγχρονοι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μια συστηματική δουλειά μηνών που για πρώτη φορά βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε επίπεδο διοίκησης.

Ερ.: Σε λίγες μέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαμε την τραγωδία στο Μάτι. Πού βρίσκεται το θέμα της ριζικής αλλαγής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την οποία είχε δώσει εντολή ο πρωθυπουργός; Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή;

Απ.: Πράγματι, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι όλο και πιο έντονες. Δεν είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ούτε αποτελούν υπερβολές κάποιων οικολόγων θεωρητικών. Είναι εδώ και αφήνουν πλέον έντονα το αποτύπωμά τους και στη χώρα μας, και στην Ευρώπη. Χρειάζεται συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του ευρωπαϊκού χώρου. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να ετοιμάσουν το εθνικό τους σχέδιο. Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, όπως την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Θα ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών. Θα ξεκινάει από την φάση της πρόληψης ως την φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο. Όπως γνωρίζετε, η Πολιτική Προστασία εμπλέκει το σύνολο των μέσων και υπηρεσιών, που διαθέτει το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση και είναι κρίσιμο να ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ενισχυθεί για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε πραγματικά όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα:

-Δημιουργείται Μηχανοκίνητο Τμήμα στην έδρα της 1ης ΕΜΑΚ, που θα εξασφαλίζει την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών με οχήματα, υλικά και μέσα. Θα βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα και θα μεταφέρονται ακόμη και αεροπορικώς εφόσον απαιτηθεί.

-Ενισχύουμε το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό με την πρόσληψη 876 Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης, 56 Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων του Διαγωνισμού του 2011 και 1.500 Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης έξι μηνών για τη φετινή Αντιπυρική περίοδο.

-Προχωρήσαμε στην ωραριακή εξίσωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Απασχόλησης με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να εντάσσονται σε βάρδιες όλο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες, όπως το μόνιμο προσωπικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση της πυρόσβεσης.

-Θα επισημάνω ότι φέτος αποφοίτησαν 89 Δόκιμοι Πυροσβέστες, που είναι οι πρώτοι που εισήχθησαν στη Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.

Από την μια περνάμε σε μια φάση σταδιακής ομογενοποίησης στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και από την άλλη αποκαθιστούμε αδικίες πολλών χρόνων, ενισχύοντας την Πυροσβεστική με ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρόσφερε επί σειρά ετών τις υπηρεσίες του και κατέχει πολύτιμη και χρήσιμη εμπειρία.

Ερ.: Πότε να περιμένουμε τις καινούριες ταυτότητες και τι θα σημαίνουν αυτές για τους Έλληνες πολίτες;

Απ.: Οι νέες ταυτότητες έρχονται να καλύψουν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές και θα αντικαταστήσουν αυτές που χρησιμοποιούμε εδώ και περίπου 60 χρόνια. Η διαγωνιστική διαδικασία, που ήδη έχει ξεκινήσει, δεν αφορά μόνο την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αλλά και μιας σειράς εγγράφων, που επίσης θα ακολουθούν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Από τα διαβατήρια μέχρι τις άδειες οδήγησης, τις άδειες διαμονής, τις υπηρεσιακές ταυτότητες των αστυνομικών και ταξιδιωτικά έγγραφα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καλυφθούν απλώς οι ανάγκες αρκετών φορέων του Δημοσίου, αλλά θα καταφέρουμε να έχουμε οικονομία κλίμακας, συμπιέζοντας το κόστος για το Δημόσιο. Θα σας επισημάνω ότι για την έκδοση των νέων εγγράφων δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποδομών στην Ελληνική Αστυνομία ενώ περιορίζονται ή καταργούνται στάδια της σημερινής γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, ο πολίτης θα βγάζει διαβατήριο πιο σύντομα, καθώς μέσω των υποδομών που θα αποκτήσουν οι υπηρεσίες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Στην πράξη, οι πολίτες θα δουν μια θεαματική αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, που περνάει στη ψηφιακή εποχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

03:0024/08

Ρύζι: Τι πρέπει να προσέχετε όταν το ξαναζεσταίνετε Υγεία

02:3024/08

Τι συμβαίνει στην καρδιά αν τρώτε τυρί κάθε μέρα Υγεία

02:0024/08

Τον κατασπάραξαν τα λιοντάρια που κρατούσε αιχμάλωτα σε φάρμα Διεθνή

01:3024/08

Ποιες είναι οι πιο εθιστικές τροφές – Τα συμπτώματα και η θεραπεία Υγεία

01:0024/08

Ο Μπέι Μπέι, το γιγαντιαίο πάντα, έγινε τεσσάρων και το γιορτάζει (VIDEO) Περιβάλλον

00:3024/08

«Επιδρομή» σκύλου σε διακοσμητικά παπάκια – Έβγαλαν 32 από το στομάχι του (VIDEO) Διάφορα

23:5723/08

Σεπτέμβριο η παρουσίαση των τριών νέων iPhone και iPad από την Apple Τεχνολογία

23:4523/08

Βενετία- Πρόστιμο σε 100 τουρίστες μέσα σε ένα δίμηνο για αντικοινωνική συμπεριφορά Διεθνή

23:3723/08

Υπάλληλοι του Facebook γνώριζαν για το «σκάνδαλο Cambridge Analytica» 2,5 χρόνια πριν «... Διεθνή

23:2923/08

Φωτιά στο Διόνυσο Aττικής Κοινωνία ,Σημαντικά

23:1523/08

Η αποστολή του Ολυμπιακού για την πρεμιέρα με Αστέρα Αθλητισμός

23:0023/08

Χρηματιστήρια- Απώλειες την Παρασκευή εν μέσω εμπορικού πολέμου Οικονομία

22:5023/08

Πλήγμα στην εικόνα του «made in Italy» τα προϊόντα με μαφιόζικα ονόματα Διεθνή

22:4023/08

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν τον Σεπτέμβριο οι πιλότοι της British Airways Διεθνή

22:3023/08

Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Οικονομία

22:2023/08

Ο υπουργός Υγείας τίμησε τον Ντέιβιντ Μπλάτ Υγεία

22:1023/08

Τραγωδία στον Πόρο- Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής που ερευνά την πτώση το... Κοινωνία

22:0023/08

Τυνησία- Συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς ο υποψήφιος για την προεδρία Ναμπίλ Κ... Διεθνή

21:4723/08

Aναταράξεις στη Wall Street μετά το νέο μέτρο Τραμπ για την Κίνα Οικονομία

21:4123/08

Der Spiegel- Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση Διεθνή

21:2723/08

Με κακοήθη όγκο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο αντικαπνιστής πρόεδρος της Ουρουγουάης Διεθνή

21:1623/08

Εσπευσμένα στη Μόσχα ο Ερντογάν -Συνάντηση με Πούτιν για τη συριακή κρίση Διεθνή

21:0523/08

Προφυλακιστέος ο 35χρονος κατηγορούμενος για την υπόθεση δολοφονίας του Γ. Μακρή Κοινωνία

20:5623/08

Ενισχύεται και αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο ΑΠΘ Χωρίς κατηγορία

20:4723/08

Πυροσβεστική- 45 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα Κοινωνία

20:4123/08

Σαμοθράκη- Τα δρομολόγια του πλοίου «Άρτεμις» από τη Δευτέρα Τουρισμός

20:2923/08

Φωτιά στη Λέρο- Μετανάστες είχαν ανάψει ναργιλέ μέσα στα πεύκα, λένε μάρτυρες Κοινωνία

20:2223/08

Έκλεψαν αναπηρικό αμαξίδιο από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) Κοινωνία ,Σημαντικά

19:5523/08

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο- Ο Μπολσονάρου σκέφτεται να στείλει τον στρατό Χωρίς κατηγορία

19:4623/08

Απειλή και για τις καταθέσεις τα αρνητικά επιτόκια Οικονομία

19:3423/08

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη η Μαρία Χούκλη Πολιτική

19:2323/08

Aπό το Λούβρο στην Αθήνα η Μετόπη του Παρθενώνα Πολιτική ,Σημαντικά

19:1423/08

Συναγερμός στην EasyJet- Πιλότος εξέφρασε «τάσεις αυτοκτονίας» σε online chat Χωρίς κατηγορία

19:0823/08

ΚΚΕ: Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος  Πολιτική

18:5823/08

Περιορίστηκε η φωτιά στην Κέρκυρα – Σε εξέλιξη αυτή στη Μεγαλόπολη Ελλάδα ,Κοινωνία

18:5523/08

Το «ευχαριστώ» της Μαρέβας Μητσοτάκη στην Μπριζίτ Μακρόν Ελλάδα

18:4923/08

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ηγεσία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κόμματα

18:4323/08

«Διαταγή» Τραμπ στις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίν... Διεθνή

18:3823/08

Φωτιά στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής Χωρίς κατηγορία

18:3723/08

Αυστριακός γιατρός έκανε διακοπές στην Πάρο και δώρισε υπερηχογράφο στο Κέντρο Υγείας! Ελλάδα

18:3223/08

Επεισόδιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Στο νοσοκομείο ένας άνδρας Κοινωνία

18:2123/08

Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε κά... Πολιτική

18:1623/08

Καμπάνια για μείωση αποβλήτων από τον τουρισμό, εγκαινίασε η Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρειες ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

18:0923/08

Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ μετά την τραγωδία στον Πόρο Πολιτική ,Σημαντικά

18:0323/08

Συνάντηση Λ.Αυγενάκη με αντιπροσωπεία των προεδρείων της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ Πολιτική

17:5623/08

Μαξίμου: Η κυβέρνηση διασφαλίζει την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών Πολιτική

17:5023/08

Τουρκία: Σοκ από τη βιντεοσκόπηση της δολοφονίας μιας γυναίκας από τον πρώην σύζυγό της... Διεθνή

17:4323/08

Βουλή: Οι αντιεισαγγελείς που προκρίνονται για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βουλή

17:4223/08

Όλες οι λεπτομέρειες της ορκωμοσίας Ζέρβα- Εκατοντάδες προσκλήσεις, dj και δεξίωση Παραπολιτικά ,Σημαντικά

17:3123/08

Μαίνεται η φωτιά στην Κέρκυρα – Εκκενώνονται χωριά (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1323/08

Χανιά: Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε παράνομη χωματερή Ελλάδα ,Κοινωνία

17:0023/08

Γ.Κεφαλογιάννης: Την επόμενη εβδομάδα η νομοθετική ρύθμιση για τα διπλώματα οδήγησης Πολιτική

16:5023/08

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 75 δις δολ. σε αμερικανικά προϊόντα Διεθνή

16:4223/08

Γαλλία και Ιρλανδία αντιτάσσονται στην συμφωνία ΕΕ-Mercosur Διεθνή

16:3823/08

Εκπτώσεις για τις πρώτες μετακινήσεις των νέων φοιτητών, προσφέρουν 3 εταιρείες Παιδεία

16:3223/08

Νέες παρεμβάσεις για περιβάλλον και δημόσια υγεία, υπέγραψε ο Α.Τζιτζικώστας Περιφέρειες ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

16:2823/08

«Εντείνουν» τη συνεργασία τους στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, Πούτιν και Ερντογάν Διεθνή

16:2123/08

Που βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα Ελλάδα ,Κοινωνία

16:1723/08

Φωτιά στην Κέρκυρα Ελλάδα

16:1423/08

Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στον Ασπρόπυργο Ελλάδα

16:0623/08

Πρόταση για μποϊκοτάζ στο βραζιλιάνικο κρέας λόγω των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο (VIDEO) Διεθνή

15:5623/08

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε έξι περιφέρειες Ελλάδα ,Κοινωνία

15:4323/08

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα παραγωγής, διακίνησης και εξαγωγής λαθραίων τσιγάρων Κοινωνία

15:3323/08

Θα επαναλειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός «Φλογητών-Διονυσίου» Δήμοι

15:3123/08

Ο Δήμαρχος Λέρου στο GrTimes: Υπό έλεγχο η φωτιά – Δεν κινδύνευσαν λουόμενοι (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

15:2623/08

Ολοκληρώνονται τα δρομολόγια του «ANDROS JET» στη Σαμοθράκη Ελλάδα

15:2423/08

Εσωκομματικά ζητήματα και στην παράταξη Βούγια λόγω… Ζέρβα Παραπολιτικά

15:1923/08

O Χρήστος Ζερεφός στο GrTimes για πυρκαγιές: Έχουμε ένα εξαιρετικά ανώμαλο καλοκαίρι Ελλάδα ,Περιβάλλον ,Σημαντικά

15:1823/08

Συνάντηση πολιτισμών στο Δημαρχείο Πολυγύρου (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα

15:1123/08

Δυο παρεμβάσεις της ΠKM για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο πολεοδομικό συγκρότημα Θε... Περιφέρειες

15:0423/08

Έξι ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τους μετανάστες του Ocean Viking ΕΕ

15:0123/08

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το φονικό στη Χρυσούπολη Καβάλας Κοινωνία

14:5823/08

Γκιουλέκας: Ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη κιόλας ημέρα γιατί δεν υπάρχει καθόλου χρόνος... Πολιτική

14:5123/08

Κουμουτσάκος στο BBC: Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας Κόμματα ,Πολιτική

14:5023/08

«Έσβησε» στο τιμόνι οδηγός του ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκη

14:4423/08

Σύμφωνο για την προστασία του περιβάλλοντος υπέγραψαν μεγάλες εταιρείες μόδας Διάφορα ,Περιβάλλον

14:4223/08

Θέση στο Γκίνες διεκδικεί 81χρονη – Θα διανύσει 18 ναυτικά μίλια με ιστιοσανίδα! ... Ελλάδα

14:3723/08

Κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή πέρασε το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα Βουλή ,Πολιτική

14:3023/08

Κομισιόν- Η θέση της ΕΕ για το Brexit παραμένει ενιαία ΕΕ

14:3023/08

ΔΕΗ: Εντολή να κοπεί το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές Ενέργεια

14:2323/08

Αυλαία για το Φεστιβάλ θάλασσας με την «Μαρία Πενταγιώτισσα» Πολιτισμός

14:2123/08

«Ατυπο» mini υπουργικό συμβούλιο στο Διοικητήριο ενόψει ΔΕΘ Πολιτική ,Σημαντικά

14:1623/08

Συνάντηση Κ. Μίχαλου με τον υπουργό υποδομών και μεταφορών Κ. Καραμανλή (ΦΩΤΟ) Πολιτική

14:0923/08

Moody’s: To αξιόχρεο της Ελλάδας στηρίζεται από τη «μέτρια» οικονομική ισχύ της Οικονομία

14:0223/08

Κάλεσμα Αντωνίου για τα προβλήματα των ΑμεΑ στην πρόσβαση στα πλοία Ελλάδα

13:5523/08

Φονικό στην Καβάλα: «Έφαγα τους δύο» τα πρώτα λόγια του δράστη (VIDEO-ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Σημαντικά

13:4823/08

Ψυχογιός: «Κυνική προσγείωση» της κυβέρνησης στην πραγματικότητα σχετικά με το προσφυγικό Πολιτική

13:4123/08

Εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα Υγεία

13:3423/08

Ιός Δυτικού Νείλου- Εφιστά την προσοχή ο ΙΣΑ με αφορμή τα νέα περιστατικά Υγεία

13:2723/08

Οι «προδότες» Σάρι και Κόντε και τι πληρώνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Αθλητισμός

13:2023/08

Εξιχνίαση 5 περιπτώσεων κλοπών στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

13:1923/08

Ο προοδευτισμός στη Θεσσαλονίκη Άποψη ,Άρθρα

13:1323/08

Οριακά μειωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες Οικονομία

13:0723/08

Σπυράκη: «Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη» Πολιτική

13:0023/08

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων Ελλάδα

12:5323/08

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε διακινητές παράτυπων μεταναστών Θεσσαλονίκη

12:4623/08

Γεωργιάδης: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος Οικονομία ,Πολιτική

12:3923/08

Τις εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου στα Γρεβενά εγκαινίασε ο Θ. Καράογλου (ΦΩΤΟ) Πολιτική

12:3223/08

Οι πρώτες εικόνες από την επίθεση του Ρουβίκωνα στο εστιατόριο του Μποτρίνι Ελλάδα

12:2523/08

Τσιάρας για το νομοσχέδιο για τα Προσωπικά δεδομένα – «Κλείνουμε τις εκκρεμότητες» Βουλή ,Πολιτική

12:1823/08

Συλλήψεις σε Χαλκιδική και Πιερία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

12:1123/08

Τράπουλες με τα ιρανικά οπλικά συστήματα μοίρασε το Πεντάγωνο Διεθνή

12:1123/08

ΟΑΣΘ: «Μαγικά» επιστρέφουν λεωφορεία στην κυκλοφορία Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

12:0723/08

Requiem – a choreographed portrait στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Πολιτισμός

12:0423/08

Χάπι που συνδυάζει 4 φάρμακα προλαμβάνει το ένα τρίτο των καρδιακών προβλημάτων Υγεία

11:5723/08

Συνάντηση Χ. Σταϊκούρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Πολιτική

11:5023/08

Θεσσαλονίκη-Ανανέωση αιτήσεων για το Επίδομα Στέγασης Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

11:4523/08

Εκκλησιάζουσες-Λαϊκή Οπερέτα στο Θέατρο Δάσους Πολιτισμός

11:4223/08

Πανελλήνιες 2019: Αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις Παιδεία

11:3623/08

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Δάσους Πολιτισμός

11:3623/08

Σύγκρουση 3 οχημάτων στη Μουδανιών Κοινωνία

11:3523/08

Βόζεμπεργκ προς Κομισιόν- Επείγουσες δράσεις για τις μεταναστευτικές ροές από Τουρκία ΕΕ ,Πολιτική

11:2823/08

To Facebook κερνάει καφέ και ενημερώνει… για ζητήματα ιδιωτικότητας Διεθνή ,Τεχνολογία

11:2123/08

Κομάντος των Ιμίων στην ηγεσία του στόλου στην ανατ. Μεσόγειο Βαλκάνια ,Διεθνή

11:1723/08

Je suis Macron Η στήλη της Στύλου

11:1423/08

Τον Μπλατ θα υποδεχθεί το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Πολιτική

11:0723/08

Δωρεάν «βουτιές» στο Κολυμβητήριο Πανοράματος ενόψει καύσωνα Δήμοι

11:0123/08

Με συναυλία για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων άνοιξαν οι «Πρέσπες 2019» Πολιτισμός

10:5423/08

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου Ελλάδα

10:4723/08

Κουμουτσάκος: Βρήκαμε ένα διάτρητο σύστημα στο μεταναστευτικό Κόμματα ,Πολιτική

10:4023/08

Θεσσαλονίκη: Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα Θεσσαλονίκη

10:3323/08

Νετανιάχου-Υπόνοιες για επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στο Ιράκ Διεθνή

10:2723/08

Με Τζινγκαρέτι ή Ρέντσι θα διαπραγματευτεί το Κίνημα των 5 Αστέρων ΕΕ

10:0323/08

Εξερράγη το κινητό του την ώρα που το φόρτιζε (VIDEO) Ελλάδα

09:3823/08

Φονικό για τη… θέση στάθμευσης – Πυροβόλησε μάνα και γιο Κοινωνία

09:2423/08

Στο Μάτι ο Κ. Μητσοτάκης- Δέσμευση να γίνει καλύτερο από πριν Πολιτική