Γιάνης Βαρουφάκης: Σε εξέλιξη η «ερντογανοποιήση της Ελλάδας»

Γιάνης Βαρουφάκης: Σε εξέλιξη η «ερντογανοποιήση της Ελλάδας»

Από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως αφήνει την καταστροφή να εξελιχθεί γιατί η πρόληψη δεν είναι αποδοτική οικονομικά

Για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος που αυξάνεται επιθετικά, αλλά και για «ερντογανοποιήση της Ελλάδας» με διώξεις δημοσιογράφων έκανε λόγο στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ζούμε μέρες κατάρρευσης ενός μεγάλου ψέματος. Ο χιονιάς, η πανδημία, η ακρίβεια ανέδειξαν αυτό το μεγάλο ψέμα ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα και το κράτος εποπτεύει τον ιδιωτικό τομέα. Πώς να λειτουργήσει επιτελικό κράτος όταν οι ορντινάντσες βρίσκονται στην κυβέρνηση και το πραγματικό επιτελείο τους καθοδηγεί από το παρασκήνιο;» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για κατάργηση της αγοράς από τους βουλευτές του «μνημονιακού μπλοκ», όπως είπε, στρέφοντας τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Την αγορά την κατάργησαν βουλευτές του αρχικού μνημονιακού μπλοκ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, βοηθήσατε κι εσείς μετά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο όνομα της αγοράς χτίζετε εδώ και καιρό το αποτρόπαιο ολιγαρχικό κράτος. Αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, όλοι δηλαδή οι νευραλγικοί τομείς στους οποίους εξορισμού δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει αγορά της δίνεται σε εισοδηματίες σε κρατικοδίαιτος εισοδηματίες και όχι σε επιχειρηματίες» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

«Πολλοί δήμοι και περιφέρειες, καλώς η κακώς, κούτσα ή στραβά κατάφεραν να κρατήσουν αρκετούς δρόμους ανοιχτούς αντίθετα με τους ολιγάρχες. Γιατί; Επειδή η αποτροπή της αποτυχίας κοστίζει στους ολιγάρχες, δεν είναι ανίκανοι απλά κερδίζουν όταν δεν επενδύουν στην αποτροπή της καταστροφής. Πρόκειται για επικερδή εσκεμμένη αποτυχία. Για τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το δρόμο ο απεγκλωβισμός του πολίτη είναι κόστος, αυτό δεν ισχύει για το κρατικό μηχανισμό» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το ίδιο συνέβη και στον τομέα της υγείας όταν εμφανίστηκε η πανδημία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έριξε όλα τα λάθη των χειρισμών στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατουλη και την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε τι θα έκανε αν γινόταν ξανά πρωθυπουργός με την Αττική Οδό και εάν θα την επέστρεφε στο Δημόσιο. «Κύριε Τσίπρα εάν δε δεσμευθείτε ότι Αττική οδός θα επανέλθει στο Δημόσιο, είτε δε σας αφήνει η τρόικα, είτε πιστεύετε ότι οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες τα κάνουν καλύτερα ή δεν πιστεύετε ότι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες τα κάνουν καλύτερα αλλά έχετε κι εσείς να πάρετε από την μοιρασιά» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως αφήνει την καταστροφή να εξελιχθεί γιατί η πρόληψη δεν είναι αποδοτική οικονομικά. «Αφήνει την καταστροφή να εξελιχθεί γιατί όπως ο κλινικάρχης δεν μπορεί να κεφαλαιοποίησει την πρόληψη έτσι και η Μητσοτάκης ΑΕ δεν μπορείτε να κεφαλαιοποιείτε την κανονικότητα του ελληνικού λαού. Επιλέξατε να μην επενδύσετε στην αντιπυρική προστασία, στο καθάρισμα των δασών που θα ελαχιστοποιούσε τις βλάβες και τις διακοπές ρεύματος. Έτσι ακριβώς από την αρχή της πανδημίας επιλέγετε να μην επενδύσετε στο δημόσιο δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ που θα μπορούσε να μείνει μετά μία προίκα στο ΕΣΥ ως δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Βλέπετε η πρόληψη δεν έχει παραδάκι για την κρατικοδίαιτοι ολιγαρχία μας. Με το που συμβαίνει καταστροφή ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται και αρχίζει να μοιράζει δανεικό από την τρόικα χρήμα. Πακτωλούς τους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες και λίγα ψίχουλα στους πολλούς στα θύματα».

Πηγή: newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top