Η γεωπολιτική αστάθεια απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

Η γεωπολιτική αστάθεια απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως θα είναι η Ευρώπη σε 10 χρόνια από σήμερα, ποια θα είναι η γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη καθώς πέραν την έντασης που κλιμακώνεται γύρω από την Ουκρανία, πολλοί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες βρίσκονται σε έξαρση».

Tα παραπάνω τόνισαν δύο πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Bruno Lete, Senior Fellow, Security & Defence του The German Marshall Fund of the U.S. και ο κ. Damir Marusic, Senior Fellow, Europe Centre, Atlantic Council, U.S., στη συζήτησή τους με τον δημοσιογράφος Παναγιώτη Σωτήρη, στο πλαίσιο του 32ου Greek Economic Summit.

Τόσο ο κ. Lete,  όσο και ο κ. Marusic υποστήριξαν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστούν τα ανησυχητικά γεγονότα που δείχνουν πολύ καθαρά, ότι τείνουν να επικρατήσουν αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην  Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Lete, βλέπουμε ένα νέο παίκτη να έχει μπει  στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική σκακιέρα, την Κίνα, σε μία φάση που η Ρωσία εκδηλώνει μία πιο έντονη επιθετικότητα  και, ένας παλιός σύμμαχος, η Τουρκία, φαίνεται αποφασισμένη να τραβήξει το δικό της, ανεξάρτητο δρόμο.

ΝΑΤΟ και Ε.Ε., προσπαθούν να διαχειριστούν αυτές τις νέες καταστάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, είτε πρόκειται για μία νέα πιθανή κρίση στην Ουκρανία, είτε για τη διάσπαση από την οποία απειλείται η Βοσνία.

«Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι, ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας, αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και ήδη, σχεδιάζονται μέτρα με τα οποία η Δύση θα απαντήσει σε περίπτωση Ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. Έτσι, ενδέχεται να εξοπλισθεί η Ουκρανία, όχι μόνο με αμυντικά αλλά και με αμυντικά οπλικά συστήματα ή ακόμη, να τεθεί η Ρωσία εκτός του SWIFT system στις τραπεζικές συναλλαγές», είπε ο κ. Lete συμπληρώνοντας ότι δεν θεωρεί εύκολη την στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης, επειδή η Ουκρανία δεν είναι χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Δύση “εξαγωγέας ασφάλειας”

Ο κ. Marusic δήλωσε ότι η Ε.Ε. και η Δύση είναι ο «τελικός εξαγωγέας ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ συμπλήρωσε πως είναι απογοητευτική η καθυστέρηση της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμφίβολα, είπε, πολλές φορές η εσωτερική πολιτική ατζέντα,  είναι αυτή που επηρεάζει τις περισσότερο ή λιγότερο αποφασιστικές κινήσεις στην προσέγγιση Ε.Ε. και Δυτικών Βαλκανίων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της  Σερβίας. Αλλά και από την πλευρά της Ε.Ε. υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη δυναμική προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., δηλαδή στην οικογένεια των κρατών που ανήκουν.

Τέλος, εκφράσθηκε ότι η πολιτική Μπάϊντεν για οικονομική ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. , θα φέρει θετικές εξελίξεις σε βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top