Η πρώτη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα των Τεμπών

Η πρώτη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα των Τεμπών

Την πρώτη συνέντευξη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, παραχωρεί απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους «Πρωταγωνιστές».

Στην εκπομπή του Alpha, με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτουν νέοι, σχετικά με την εγκατάλειψη του ελληνικού σιδηροδρόμου, τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και τη διάσταση που δίνει ο ίδιος στα μηνύματα από τις διαμαρτυρίες. Ο πρωθυπουργός δέχεται επίσης ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οικοδεσπότη της εκπομπής, στο φαράγγι του Βίκου, την Καθαρά Δευτέρα, η οποία και είχε προηγηθεί του δυστυχήματος.

Επανεκκινεί σταδιακά από αύριο η λειτουργία των τρένων

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών: Πρώτον, να συμβάλει -στο βαθμό που την αφορά- έτσι ώστε η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου -όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή».

Χαρακτήρισε επίσης άμεση προτεραιότητα τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών «στο Γολγοθά που ανεβαίνουν. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων, ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι προετοιμάζεται η «σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με απόλυτη ασφάλεια και αναπτύσσουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, έτσι ώστε το σύστημα τηλεδιοίκησης να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train. Στόχος -όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέμα Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Γεραπετρίτης- είναι αφενός, να επιτηρούνται καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και, αφετέρου, να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σιδηρόδρομο».

Αύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα, όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, όπως είναι η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας. Ειδικά για τις σήραγγες αναβαθμίζεται η επιτήρηση με ηλεκτρονικές κάμερες, ενώ -έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση- θα υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των τούνελ.

Παράλληλα -όπως ήδη έχει ανακοινωθεί- μέχρι την πλήρη λειτουργία της τηλεδιοίκησης θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με 2 σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με 2 μηχανοδηγούς και με 1 συνοδό, στελέχωση των InterCity που κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 3 συνοδούς έναντι των 2 που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Γ. Οικονόμου: Από τον κ. Τσίπρα γίνεται χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα

«Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Πρόκειται για προσπάθεια της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα», ανέφερε μιλώντας στο Mega, ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ποτέ δεν είπαμε πως η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής. Αυτό που είπαμε είναι ότι το σταθμαρχείο Λάρισας έχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη».

Ανέφερε ακόμη ότι ο σταθμάρχης Λάρισας μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου, να το παρακολουθήσει για 5,5 χλμ ή για περίπου 12 λεπτά και να δει ότι είχε βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Είπε ότι αυτό είχε γίνει 3-4 φορές στην προηγούμενη βάρδια, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως «αντί να συνοδεύεται από έναν άνθρωπο που λείπει μια 12ετία από τον ΟΣΕ θα μπορούσε να πάει στο σταθμαρχείο» να δει. «Αφού έκανε τον κόπο και πήρε τις κάμερες παραμάσχαλα για να κάνει αυτό το σόου, θα μπορούσε να πάει και παραδίπλα. Ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια και άλλο πράγμα να γίνεται χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί τότε παραιτήθηκε ο υπουργός και η κυβέρνηση ανέλαβε πολιτική ευθύνη, απάντησε «γιατί η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας». Και πρόσθεσε: «Δεν θα πούμε ότι όλα τα κάναμε τέλεια, ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, ότι οι παθογένειες δεν αφορούν και εμάς γιατί δεν τρέξαμε πιο γρήγορα και δεν τα βάλαμε με μία σειρά από συμπτώματα του βαθέως κράτους».

Είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό αν η σύμβαση 717 είχε υλοποιηθεί πλήρως να μην είχαμε αυτή την εξέλιξη και πως αυτό θα αναδειχθεί από τις έρευνες και καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί που δεν βγήκαν μπροστά να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, είπε: «Η κυβέρνηση δουλεύει συνολικά και η ευθύνη είναι συλλογική για όλους και στις επιτυχίες και στις αναποδιές». Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι ο πρωθυπουργός αξιολογεί την παρουσία και το έργο κάθε στελέχους και πως «όλη μας η ενέργεια είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τραγωδίας για να μην μείνει καμία σκιά».

Μετά από σχετική ερώτηση είπε, επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα και αδυναμίες σε ένα μεγάλο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου και πως για να είναι ασφαλείς οι πολίτες, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες. «Εκεί που δεν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες του ΟΣΕ, οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν. Προφανώς ο πρωθυπουργός ήξερε ότι το έργο έχει μείνει πίσω και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να επιταχύνουμε. Ο πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ότι αυτός που ήταν βάρδια έφυγε και το χάος στο σταθμαρχείο της Λάρισας», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι «στα κομμάτια της διαδρομής που δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν είναι όλα στην τύχη και στο έλεος του Θεού, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν».

Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα, απάντησε πως είναι συνδυασμός παραγόντων και αλληλουχία τραγικών ανθρώπινων σφαλμάτων που αναδείχθηκαν και θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται. Είπε, επιπλέον, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προσωπικές ευθύνες που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα, θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου, θέματα οργάνωσης και στον τρόπο συμπεριφοράς των εργαζομένων στον ΟΣΕ. «Ο δικός μας ρόλος είναι να μη μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών, να προσωποποιηθούν, να έχουν μια δίκαιη δίκη και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν οι απώλειες των 57 ανθρώπων είναι θυσία ή ευκαιρία απάντησε: «Ο θάνατος των 57 ανθρώπων είναι τραγωδία, είναι σοκ που ποτέ κανείς μας δεν θα ξεπεράσει. Μας υπαγορεύει το χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην το ξαναζήσουμε. Ένα από τα πρώτα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην πάρουμε μοιρογνωμόνιο, να ζυγίζουμε την κάθε λέξη κυριολεκτικά. Μεγαλύτερη σημασία από τις λέξεις έχει το νόημα. Ο χαμός αυτών των ανθρώπων ήταν ισχυρό σοκ. Μας βαραίνει όλους η ευθύνη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην ξαναγίνει».

Επισημαίνοντας ότι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία δεν γεννήθηκαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την: «Ελλάδα που αλλάζει απέναντι σε νησίδες αντίδρασης που αντιστέκονται. Αυτή η μάχη είναι κατεξοχήν πολιτική. Ποιος μπορεί να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του Κράτους απέναντι σε αυτές τις νησίδες που αντιστέκονται; Να καταθέσει καθένας τη στάση που τήρησε όταν έμπαιναν αυτά τα ζητήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος να απαντήσουν για τις καταγγελίες Σκούμα και για τη Greek Mafia

Μητσοτάκης για Τέμπη: Θα μετατρέψω τα συναισθήματα της κοινωνίας σε δημιουργική δράση

Μητσοτάκης: Έχω εντολή αυτήν την Ελλάδα που πληγώνει να την αλλάξω – Πραγματική δύναμη αλλαγής και εκσυγχρονισμού η ΝΔ

Μητσοτάκης: Προσωπικό δικό μου στοίχημα, η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας

Τσαπανίδου: Τέσσερα χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει ευθύνες σε όλους και δεν αναλαμβάνει καμία

Μητσοτάκης για Τέμπη: Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top