Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να είναι το κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους

Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να είναι το κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους

«Είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να είναι το κράτος εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου για τους εργαζόμενους και ανέργους που έχουν μείνει εκτός στήριξης την περίοδο της πανδημίας, ο βουλευτής έκανε αναφορά και στους συνταξιούχους που τελούν σε αναμονή των συντάξεων τους.

«Έχετε απόλυτο δίκιο στην επισήμανση σας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι χωρίς λεφτά», είπε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο, αμέσως προωθήσαμε σχετική νομοθετική ρύθμιση, για να δοθούν προκαταβολές εθνικών συντάξεων με αναδρομικά στους συνταξιούχους. Γι’ αυτό προωθούμε και μια σειρά από μέτρα, όπως είναι η πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις έργου, η πρόσληψη συνταξιούχων, προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων από τον ΕΦΚΑ, με συμβάσεις έργου, όπως και αυτό που χθες ανακοίνωσα, την αξιοποίηση δηλαδή πιστοποιημένων επαγγελματιών, λογιστών και δικηγόρων, έτσι ώστε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας να πέσουν στη μάχη, για να είναι το κράτος επιτέλους εντάξει απέναντι στους συνταξιούχους, ιδιαίτερα σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο».

«Για τις συντάξεις φέραμε ρύθμιση ανακούφισης λόγω της καθυστέρησης με τις εθνικές συντάξεις, τις προκαταβολές που δίνουμε δηλαδή και τα αναδρομικά, αλλά δεν εξαντλούμαστε σε αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί το θέμα των συντάξεων συνολικά και αυτό θα πρέπει να το δούμε με ένα πνεύμα κοινής λογικής», είπε επίσης ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Πνεύμα κοινής λογικής είχε και η ρύθμιση που φέραμε, η ανακουφιστική, για τους συνταξιούχους για τις προκαταβολές εθνικών συντάξεων. Και γι’ αυτό εξεπλάγην και για τις αντιδράσεις της Υπηρεσίας, διότι μέσα στην ίδια ρύθμιση, που ήταν ειδική ρύθμιση, προβλεπόταν μηχανισμός συμψηφισμού, σε περιπτώσεις που ενδεχομένως ο συνταξιούχος δεν δικαιούται το ύψος της σύνταξης που προσδοκά. Όμως και εδώ, για ποιους συμψηφισμούς μιλάμε; Εδώ μιλάμε για ένα χαμηλό ποσό που δίνουμε εν τω μεταξύ. Επισημαίνω ακόμα μια φορά ότι στο Δημόσιο, συγκεκριμένα, μόνο το 3% δεν παίρνει -όχι σύνταξη- το ύψος της σύνταξης που προσδοκά να πάρει».

Καμία και κανένας υπάλληλος δεν καλείται να πληρώσει από την τσέπη του. Προβλέπεται μέσα στη σχετική νομοθετική διάταξη το δικαίωμα του συμψηφισμού, ανέφερε επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τόνισε: «θέλω να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης που έχει ευαισθησία απέναντι στους συνταξιούχους, στους οποίους μέχρι στιγμής δεν είμαστε απολύτως εντάξει. Το λέμε! Ε, αυτό που λέμε εμείς για τη δική μας κυβέρνηση πρέπει να το πουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι και να καταβάλλουμε, μαζί με τους υπαλλήλους και του υπουργείου και του ΕΦΚΑ, μια προσπάθεια για να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα. Δεν είμαστε εδώ για να δείχνουμε κοινωνικό και πολιτικό σαδισμό. Είμαστε για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα και να δείχνουμε όλοι μαζί κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Στο κάτω κάτω το ίδιο το Σύνταγμα μιλάει γι’ αυτή την ευαισθησία που πρέπει να δείχνουν κυβέρνηση και κρατικοί λειτουργοί».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top