Καστανίδης: Σταμάτησε η υλοτόμηση στο Σέιχ Σου για το φλοιοφάγο έντομο

Καστανίδης: Σταμάτησε η υλοτόμηση στο Σέιχ Σου για το φλοιοφάγο έντομο

Για διακοπή των εργασιών υλοτόμησης, των προσβεβλημένων από το φλοιοφάγο έντομο, δέντρων στο δάσος του Σέιχ Σου, κάνει λόγο ο βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Με ερώτηση του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνει πως η υλοτόμηση των άρρωστων δέντρων – ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του καταστροφικού εντόμου Tomicus Piniperda – άρχισε πολύ αργά, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, συνεχίστηκε με αργούς ρυθμούς και με ανεπαρκή αριθμό συνεργείων υλοτόμων, ενώ τις τελευταίες μέρες έχει διακοπεί πλήρως.

Την ίδια στιγμή, ζητάει την ουσιαστική ενίσχυση της δύναμης των υλοτόμων και την άμεση απομάκρυνση, όχι μόνο των προσβεβλημένων δέντρων, αλλά και των κομμένων κλαδιών και των πευκοβελόνων που αποτελούν επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, ενώ τονίζει πως πρέπει να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών γύρω από το δάσος και να ξεκινήσει μελέτη για την αναδάσωση και αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Αναλυτικά η ερώτηση του έχει ως εξής:

Από το 2016 ξεκίνησε μια οδυνηρή φυσική καταστροφή, η αποξήρανση δέντρων στo περιαστικό πευκοδάσος της Θεσσαλονίκης (Σεϊχ Σου), λόγω της εξάπλωσης του βλαστοφάγου εντόμου Tomicus Piniperda, το οποίο κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες πεύκων (3.500 περίπου στρέμματα), χωρίς οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς της Πολιτείας να παρέμβουν άμεσα, με αποτέλεσμα η καταστροφή να επεκταθεί σταδιακά σε μεγάλη έκταση.

Μετά τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις φορέων και κατοίκων, μόλις το καλοκαίρι του 2019, ξεκίνησε η υλοτόμηση με αργούς ρυθμούς, καθόσον είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης, αφού η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα από τα προσβεβλημένα στα υγιή δέντρα. Δυστυχώς οι δυνάμεις των υλοτόμων που δρουν στο δάσος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εντελώς ανεπαρκείς, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες διεκόπησαν πλήρως οι εργασίες υλοτόμησης.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, παρά την επιχορήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με 500.000 ευρώ, είναι απαραίτητο: α) να ενισχυθεί και να πολλαπλασιαστεί η δύναμη των συνεργείων των υλοτόμων για την άμεση και ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών για την κοπή και απομάκρυνση όλων των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων και να γίνει άμεση απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων των κλαδιών και των πευκοβελόνων που αποτελεί επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, β) να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών πλησίον του δάσους και γ) να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για αναδάσωση και αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής του δάσους σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους δήμους.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε σχετικά με την ταχεία ολοκλήρωση της υλοτόμησης, την παράλληλη απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης, τη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και τη μελέτη για την αναδάσωση της κατεστραμμένης περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαράλαμπος Γ.Καστανίδης

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top