Κατώτατος μισθός και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Κατώτατος μισθός και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 11:00, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Κατώτατος μισθός και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης – Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.

-Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

-Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.

Εμβολιασμός – ώρα ευθύνης για όλους

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως εξαντλείται κάθε προσπάθεια στο μέτωπο της πειθούς ώστε να καμφθούν οι δισταγμοί των ανεμβολίαστων όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Είναι, ωστόσο, ώρα ευθύνης για όλους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, επισημαίνουν.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 10.000.000, όμως η μετάλλαξη Δέλτα καθιστά αναγκαία την εντατικοποίηση των προσπαθειών για εμβολιασμό των πολιτών που ακόμα τρέφουν επιφυλάξεις, μέσω της συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρειες σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενημερωθούν και να πεισθούν απρόθυμοι πολίτες θα παρασχεθούν κίνητρα για ενεργότερη συμμετοχή των γιατρών και των φαρμακοποιών.

Το πλαίσιο κινήτρων περιλαμβάνει:

– Αποζημίωση 10 ευρώ για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό. Θα χορηγείται μετά την πρώτη δόση

– Αύξηση του ποσού αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών στα 20 ευρώ για τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους

– Αύξηση στα 50 ευρώ του ποσού για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.

Παράλληλα, ψηφίστηκαν από την Βουλή οι διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις δομές πρόνοιας και υγείας.

Το κράτος -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- δικαιούται σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Το Σύνταγμα, άλλωστε, δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του.

Συμφωνία Χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Υπεγράφη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Συμφωνία Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στις ενισχύσεις ύψους 17,8 δισεκ. ευρώ την οποία έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η συμφωνία αφορά στα πρώτα 13,5 δισεκ. ευρώ, καθώς η διάθεση των υπολοίπων ενισχύσεων -όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό- μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση του 2023.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου ύψους 12,7 δισεκ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στην Βουλή για να ακολουθήσει η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 3,964 δισεκ. ευρώ.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την ροή των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας, για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η χώρα μας θα λάβει συνολικά πόρους ύψους 30,5 δισεκ. ευρώ και σκοπεύει να κινητοποιήσει διπλάσιους επενδυτικούς πόρους.

Στρατηγική επιδίωξη του Σχεδίου είναι να οδηγήσει στον μετασχηματισμό του οικονομικού υποδείγματος στην Ελλάδα μέσω αλλαγών στην οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς, που θα αποφέρουν ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Στη συνεδρίαση του Ecofin σήμερα ο Χρ. Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα εκπροσωπήσει σήμερα τη χώρα μας στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνεδρίαση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση για 4 Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη δέσμη Σχεδίων που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη σύνοδο του Ecofin, στις 13 Ιουνίου, δόθηκε το «πράσινο φως» για τα πρώτα 12 Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το σχέδιο της χώρας μας, «Ελλάδα 2.0». Έτσι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση, ο συνολικός αριθμός των εγκεκριμένων Εθνικών Σχεδίων αναμένεται να φθάσει τα 16.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουν επίσης τη δέσμη νέων μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με τα μέτρα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο και να βελτιώσει τον εντοπισμό παράνομων συναλλαγών και δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σταθμός Βενιζέλου και «βολές» Αλ. Τσίπρα

Για προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης που θέτει εμπόδια σ ένα σπουδαίο έργο κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον επιλέγει να αγνοεί πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λειτούργησαν σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία και με τις διεθνείς συμβάσεις.

Παραγνωρίζει επίσης ότι ήταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το μόνο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο της χώρας μας για την προστασία των αρχαιοτήτων, που έδωσε το πράσινο φως για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

Ο κ. Τσίπρας αγνοεί επίσης την ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τον Δήμο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης. Όλοι συμφωνούν ότι η λύση που εφαρμόζεται είναι η μόνη που εγγυάται και Μετρό και αρχαία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουν πως μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η πρακτική της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων που επελέγη για το Σταθμό Βενιζέλου είναι η ίδια που είχε εφαρμοστεί από την κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ για το γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας. Εκεί το μόνο που έχει μείνει από τα αρχαία είναι ένα τμήμα της πλατείας του αρχαιολογικού συγκροτήματος. Όλα τα υπόλοιπα -που όπως υποστηρίζεται από πολλούς είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που βρέθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου- είχαν αποσπαστεί και μεταφερθεί σε διάφορα σημεία με υπουργικές αποφάσεις, από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2018, προκειμένου να επανατοποθετηθούν, εν μέρει, μετά την κατασκευή του σταθμού.

Νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή -μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης- το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

Στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του «ατομικού κουμπαρά». Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό «κορβανά» για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, «χτίζοντας» ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Το αποθεματικό αυτό το θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις και θα υπόκειται σε αυστηρή κρατική εποπτεία. Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της, επισημαίνουν πηγές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε συν τον πληθωρισμό. Περιέχει δηλαδή μία εγγύηση, όπως τονίζουν πηγές, που καλύπτει ακόμα και το ενδεχόμενο οι επενδύσεις να μην αποφέρουν τα αναμενόμενα οφέλη, κάτι που είναι ελάχιστα πιθανό με βάση τη διεθνή εμπειρία.

Το προτεινόμενο σύστημα ακολουθεί μοντέλα που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται ούτε οι παλαιοί ασφαλισμένοι, ούτε οι σημερινοί συνταξιούχοι. Το χρηματοδοτικό κενό που τυχόν προκύψει, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ