Κεραμέως: Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με καινοτομίες και εμπλουτισμένο ανθρώπινο δυναμικό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κεραμέως: Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με καινοτομίες και εμπλουτισμένο ανθρώπινο δυναμικό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στη νέα σχολική χρονιά, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην εκπαίδευση, στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν από Δευτέρα, στο μάθημα των Θρησκευτικών, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθώς και στο νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

Η Ν. Κεραμέως τόνισε ότι οι ανακοινώσεις για σημαντικά ορόσημα του νέου σχολικού έτους –μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση για το πλήρες πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2023– έγιναν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, πριν «χτυπήσει το πρώτο κουδούνι».

Σεβασμός και οργάνωση

Όπως εξήγησε, η παρουσίαση του προγραμματισμού στην αρχή της χρονιάς είναι θέμα σεβασμού προς την εκπαιδευτική κοινότητα και βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε, επίσης, για τις κυριότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή. Θύμισε δε πως την τελευταία διετία έγιναν 25.000 μόνιμοι διορισμοί.

Οι καινοτομίες

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σημαντικές καινοτομίες και εμπλουτισμένο ανθρώπινο δυναμικό», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, ενώ ανέδειξε και άλλες παρεμβάσεις που θα εφαρμόζονται από φέτος στο Δημόσιο Σχολείο, όπως η επέκταση και ενίσχυση του Ολοήμερου σχολείου -«με σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα και ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων»-, η εκμάθηση Αγγλικών από την ηλικία των 4 ετών στα νηπιαγωγεία, η λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ομίλων και η ανάληψη δράσης από τους Μέντορες οι οποίοι θα καθοδηγούν τους νέους εκπαιδευτικούς.

Μιλώντας για τα ψηφιακά εργαλεία που προστίθενται στη «φαρέτρα» της σχολικής κοινότητας, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα τα σχολεία θα αποκτήσουν διαδραστικούς πίνακες, ενώ σύντομα θα προμηθευτούν συνολικά 177.00 σετ ρομποτικής η οποία είναι πλέον υποχρεωτικό μάθημα.

Επιπροσθέτως, είπε η υπουργός, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που είχαν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία.

Τα Θρησκευτικά

Η Νίκη Κεραμέως περιέγραψε, ακόμη, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό που θα ισχύσουν από Δευτέρα, ενώ ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση για τη μη απαλλαγή των Χριστιανών Ορθόδοξων μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Το υπουργείο οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας», είπε η κ. Κεραμέως και εξήγησε: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει τουλάχιστον τέσσερις αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν ότι απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να δοθεί σε άθεους, σε αλλόθρησκους, σε ετερόδοξους, αλλά όχι σε Χριστιανούς Ορθόδοξους. Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αυτό έπραξε με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Η βία δεν έχει θέσει στα Πανεπιστήμια

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκαλούν η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισόδου στα Πανεπιστήμια και η ανάληψη δράσης από τη λεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

«Δεν έχουν θέση τα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ν. Κεραμέως επισημαίνοντας, πάντως, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Υπενθύμισε δε πως «έσπασαν» δεκάδες καταλήψεις χάρη στο νέο πλαίσιο που -όπως όπως είπε- ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση για το άσυλο και επιτρέπει την παρέμβαση της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ

Τα περιστατικά βίας, πρόσθεσε, είναι πλέον μεμονωμένα, ενώ «έρχονται και άλλα μέτρα να προστεθούν στο νέο πλαίσιο όπως η ελεγχόμενη είσοδος και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που έλαβαν ειδική εκπαίδευση». Όπως, επίσης, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες «από συγκεκριμένους χώρους», ενώ άφησε  αιχμές για τη στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.

«Είναι λυπηρό που ακόμη και κοινοβουλευτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καλύπτουν, αλλά συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ακούσει πολλές φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινούν στην παραβίαση των νόμων που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο σύστημα διορισμών

Τέλος, η υπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην τηλεκπαίδευση για κάποιες μέρες την εβδομάδα για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το νέο σύστημα διορισμού/επιλογής εκπαιδευτικών το οποίο, πάντως, όπως είπε, θα στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους και όχι μόνο στον γραπτό διαγωνισμό.

Ακούστε όλα όσα είπε η Νίκη Κεραμέως στη Μαρία Σαμολαδά:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελισάβετ: Η «Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – Τι θα συμβεί όταν πεθάνει η βασίλισσα

ΔΕΘ: Το νέο πράσινο Εκθεσιακό των 280 εκατ-“δώρο” στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Θεοχάρης: Ο ΟΚΑΝΑ μοίρασε 12.901 σύριγγες στη Θεσσαλονίκη μόνο τον Αύγουστο! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

PWC-Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρίες για την Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτές για τους πολίτες οι δημόσιες τουαλέτες στην Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Θεσσαλονίκη: Ποδηλατάδα στο δυτικό παράκτιο μέτωπο για Γ. Αμυρά και Κ. Γιουτίκα (ΦΩΤΟ)

Συμμετοχή του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» σε διαμαρτυρία στο Βρυξέλλες (ΦΩΤΟ)

Κ. Καραμανλής από Καλαμαριά: Δέσμευση της κυβέρνησης για λύση στο θέμα της διάνοιξης της Πόντου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το ξέσπασμα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη επί σκηνής – Έπαιζαν «Αντιγόνη» με μουσική υπόκρουση … Στέλιο Ρόκκο (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο Λευκός Πύργος και οι επισκέπτες σχηματίζουν «ουρά» (ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ: Συγκέντρωση φοιτητών στην πρυτανεία-«Να αποχωρήσει η αστυνομία από το πανεπιστήμιο» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΑΠΘ: Επισκευάστηκαν τα τουρνικέ στο κτίριο της διοίκησης (ΦΩΤΟ)

Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα χωρίς μάσκες και τεστ – Τι προβλέπεται για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Θεσσαλονίκη: Απέραντος βούρκος ο Θερμαϊκός-Γέμισε σκουπίδια και φερτά υλικά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν: Αναζητείται επενδυτής για την επόμενη 8ετία

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τη μείωση της ανεργίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top