Κοινή πολιτική διακήρυξη 9ης Τριμερούς: Συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ξεκάθαρα μηνύματα

Κοινή πολιτική διακήρυξη 9ης Τριμερούς: Συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ξεκάθαρα μηνύματα

Οι εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή Μνημονίου για τη διασύνδεση των τριών χωρών στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, Μνημονίου για τριμερή συνεργασία σε θέματα αποδήμων και κοινή πολιτική διακήρυξη.

Στην Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

-Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή Μνημονίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, έργο που «ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και της Ευρώπης», καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση θα δημιουργήσει έναν δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο, όπως αναφέρεται, είναι σημαντικό συστατικό της στρατηγικής ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Energy Corridor), παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίστροφα.

-Απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να διενεργηθεί παραγωγικός διάλογος με αποτελέσματα. -Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας».

-Απορρίπτουν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ -υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

-Καταδικάζουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

-Επαναλαμβάνουν, ως προς τη Λιβύη, τη σημασία διατήρησης του συμφωνηθέντος στον Οδικό Χάρτη χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών την 24η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς ξένη παρέμβαση και την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

-Υπογραμμίζουν ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το Μνημόνιο Κατανόησης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2019 μεταξύ Τουρκίας και κ. Fayez El Saraj, παραβιάζουν τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το και το εμπάργκο όπλων των ΗΕ στη Λιβύη, καθώς «αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα». Επιπλέον, «το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».

Ενίσχυση της συνεργασίας με έμφαση στα ζητήματα της ενέργειας

Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Η ενέργεια καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στρατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης. Σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, η Αίγυπτος μετέχει αποφασιστικά στο μεσογειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πια -και με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου- ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος. Ταυτόχρονα όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα. Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου».

Καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Γιατί η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, όπως και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών της».

«Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Αυτές οι βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων της στην Ανατολική Μεσόγειο προφανώς συνιστούν μία απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζονται όμως ούτε και εποικοδομητική στάση ως προς την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η απάντηση και των τριών χωρών -όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη- είναι σαφής: μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με όλους, πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και διαμορφώνει συμμαχίες που εδραιώνουν τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όμως ταυτόχρονα και την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης».

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για έργα στο Μάτι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με συναρμόδιους υπουργούς υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018.

Το κόστος των έργων εκτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ. Τα περίπου 11 εκατ. ευρώ προέρχονται από δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας (10 εκ. ευρώ) και τις δωρεές των Κυπρίων πολιτών (περίπου 1 εκατ. ευρώ), ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό, θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στα ακόλουθα δύο έργα:

-Πρώτον την ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών. Η επιλεγείσα περιοχή περιλαμβάνει ακίνητο του Δήμου Ραφήνας το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιωτική γη η οποία θα περιέλθει στο Δήμο ως εισφορά σε γη συνεπεία πολεοδομικού σχεδιασμού και θα μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Το έργο θα αποτελείται από επτά κτίρια συνολικού εμβαδού 7.840 τ.μ., με αριθμό διαμερισμάτων που θα προκύψει για κάθε κτίριο από την οριστική μελέτη (ενδεικτικά, 14 διαμερίσματα των 80 τ.μ.), ύστερα από καταγραφή και εκτίμηση των στεγαστικών αναγκών που πρόκειται να καλυφθούν. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2022.

-Δεύτερον, τη διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής με στόχο την αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος με παράλληλες επεμβάσεις παροχής υπηρεσιών δασικής αναψυχής. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2022.

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Επισημαίνουν ότι, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της, συγκεντρώνει κεφάλαια ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του εσόδου από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο αναπτυξιακές κινήσεις. Αφενός σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και αφετέρου σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια. Θα αυξήσει έτσι την παραγωγική της δυνατότητα, θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και όλα αυτά αντλώντας κεφάλαια από την αγορά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ή το κράτος, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.

Επέκταση και αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών του myEFKAlive

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας myEFKAlive και διευκολύνουν σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τον e-ΕΦΚΑ, αυξάνονται σε 16 και επεκτείνονται γεωγραφικά. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης καλύπτει πλέον τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το myEFKAlive τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Ιούλιο για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική χώρα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε όλη την Επικράτεια.

Οι τέσσερις ψηφιακές υπηρεσίες που προστίθενται είναι: Βεβαίωση εγγραφής για μη μισθωτούς. Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για μη μισθωτούς. Διεκπεραίωση αιτήματος για χρόνο ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας ενσήμων (για ασφαλισμένους τ. ΙΚΑ). Διεκπεραίωση αιτήματος για την έκδοση Απογραφικού Δελτίου Αγροτών.

Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες 12 που ήδη παρέχονται είναι: Επίδομα ασθενείας. Επίδομα μητρότητας. Αίτηση Εξόδων Κηδείας (συνταξιούχων και μισθωτών τέως ΙΚΑ). Βεβαίωση ασφάλισης (Χρόνου ασφάλισης – Προϋπηρεσία). Αλλαγή στοιχείων Μητρώου. Ασφαλιστική Ικανότητα. Παραλαβή Απόφασης ΚΕΠΑ. Απογραφή Ασφαλισμένου. Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης. Βεβαίωση Απογραφής. Αίτηση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης. Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης.

Επιπλέον 3.412 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσονται στην Δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ»

Σε συνέχεια των ενεργειών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19, και την ομαλότερη ένταξή τους στην μετά Covid-19 πραγματικότητα, υπεγράφη η ένταξη 3.412 επιπλέον ΜμΕ εστίασης στη Δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Με την απόφαση αυτή (8η κατά σειρά) διατίθενται στις επιχειρήσεις πρόσθετοι πόροι 26,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικά διατιθέμενοι πόροι ανέρχονται πλέον στα 192 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των μέχρι σήμερα ενταγμένων επιχειρήσεων εστίασης ανέρχεται στις 20.603 επιχειρήσεις και το ποσό που ήδη έχει εκταμιευθεί υπερβαίνει τα 163 εκατ. ευρώ.

Στο συνέδριο «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 11:00 το πρωί συζήτηση με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει «Η Καθημερινή», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ