Εδώ και έναν μήνα “ψήνονται” αλλαγές στη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης

Εδώ και έναν μήνα “ψήνονται” αλλαγές στη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Φιλία Νομικού

Θέμα λίγων ημερών θεωρούν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ανακοίνωση από πλευράς προέδρου της Ν.Δ. αλλαγών στη Διοικούσα Επιτροπή Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, με επίσημο κίνητρο μια αναδιαταξη “μάχης” ενόψει εθνικών εκλογών. Πιθανό είναι και το σενάριο αναμονής έως το συνέδριο, αν και θεωρείται πως θα είναι μάλλον δύσκολο για το όργανο να λειτουργήσει, αν παραμένει επί μακρόν σε  συνθήκες… μετάβασης.

Κι αυτό διότι κορωνίδα των αλλαγών αναμένεται να είναι η αντικατάσταση του προέδρου Αντώνη Γυφτόπουλου, του οποίου η απουσία από τη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 3ο Thessaloniki Summit, ερμηνεύεται πανταχόθεν ως επιβεβαίωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Περαιτέρω αλλαγές, εφόσον λάβουν χώρα, θα σχετίζονται ως επί το πλείστον και με κινήσεις που γίνονται (ή προδιαγράφονται) στο πεδίο των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων.

Η αλήθεια είναι πως η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό της Θεσσαλονίκη, είχε ξεκινήσει με την παραίτηση από τη Διοικούσα Επιτροπή της Μελίνας Δερμεντζοπούλου. Η παραίτηση εκείνη,  επισήμως έλαβε χώρα λόγω του φόρτου των καθηκόντων κομματικών και επαγγελματικών της δικηγόρου κ. Δερμεντζοπούλου, που παραμένει μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα. Ωστόσο οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πως οι λόγοι ήταν… πολυπληθέστεροι. Για την ακρίβεια, η κίνησή της, εξέφρασε για λογαριασμό και άλλων στελεχών της Διοικούσας, την υποβόσκουσα δυσεράσκεια για τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στον τοπικό μηχανισμό, με την κριτική να επικεντρώνεται σε “κρούσματα συγκεντρωτισμού”, που και η ίδια (και όχι μόνο) είχε αναφέρει σε συνεδριάσεις του οργάνου, αλλά και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες διενέξεις που σχετίζονται με το παρασκήνιο της αναζήτησης “εκλεκτού” της ΝΔ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τον Αντώνη Γυφτόπουλο να διεκδικεί πιο ενισχυμένο ρόλο για τη Διοικούσα Επιτροπή, στη συγκεκριμένη διεργασία.

Επίσης, ένα σημείο τριβής, αλλά και δυσκολίας για τον ίδιο τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Αντώνη Γυφτόπουλο, είναι το βαρύ επαγγελματικό φορτίο του, πέραν των κομματικών καθηκόντων, καθώς η εργασία του εδώ και καιρό, τον υποχρεώνει να απουσιάζει αρκετές μέρες την εβδομάδα  από τη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται πως υπήρχε διάσταση απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί το λεγόμενο “άνοιγμα” στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση με τον Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη να είναι ο πρώτος αποδέκτης του κλίματος και των παραινέσεων τοπικών στελεχών για αλλαγές στη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η 26η Οκτωβρίου. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, ο καφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου συζήτησε με αρκετά τοπικά στελέχη της ΝΔ, περιελάμβανε στα…. “βουτήματα” και το μέλλον της Διοικούσας Επιτροπής του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες των GrTimes o προβληματισμός του προέδρου της Ν.Δ. για την εικόνα που θα δινόταν από μια νέα αλλαγή φρουράς στην τοπική ΝΔ και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους (αρχές 2018 είχε αντικατασταθεί η Βίκυ Ευταξά μετά από επίσης μικρή θητεία 14 μηνών περίπου), υπερκεράστηκε γρήγορα από τον κίνδυνο προσφυγής σε εθνικές εκλογές με έναν κομματικό μηχανισμό σε καθεστώς διενέξεων μεταξύ των στελεχών, ανεξαρτήτως της κατανομής ευθυνών για το φαινόμενο. Εκεί έγιναν και οι πρώτες κουβέντες για τον πιθανό διάδοχο του Αντώνη Γυφτόπουλου, με το όνομα παλιού και έμπειρου στελέχους της “σχολής Μητσοτάκη” στη Θεσσαλονίκη, να πέφτει στο τραπέζι, αν και σύμφωνα με πηγές των GrTimes,  το ενδεχόμενο απομακρύνθηκε στη συνέχεια. Αφενός το ίδιο το στέλεχος δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένο να αναλάβει ρόλο “θεράποντος” στο δύσκολο πλέγμα σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί στη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αφετέρου ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίησή του.

Έτσι, προς το παρόν και εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει κάποια έκπληξη, το όνομα που προκύπτει ως υποψήφιο για ανάληψη ηγετικών καθηκόντων στη Διοικούσα Επιτροπή, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία,  είναι η διαχρονική… ασφαλής εναλλακτική κάθε προέδρου της ΝΔ εδώ και αρκετά χρόνια. Ο λόγος για τον δικηγόρο και σταθερό πρόεδρο της ΝΟΔΕ κεντρικού Τομέα Τάσο Εμμανουλίδη, το όνομα του οποίου είχε “παίξει” για το αξίωμα του προέδρου της Διοικούσας και στο παρελθόν, ενώ αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα πρόσωπο με συνθετικά χαρακτηριστικά, διαχρονικό “εργάτη” της παράταξης (όπως τον χαρακτηρίζουν), πολύπειρο γνώστη της κομματικής και εν γένει πολιτικής ανθρωπογεωγραφίας, καθώς και της προεκλογικής διαδικασίας (και ως νομικός), αλλά και αρκετά αποστασιοποιημένο από κάθε υποψία εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, ώστε να χαίρει μιας ευρύτερης εκτίμησης.

Το σίγουρο είναι πως εφόσον ο Πρόεδρος της ΝΔ κάνει το επόμενο βήμα, οποιοσδήποτε διαδεχθεί τον  σημερινό πρόεδρο Αντώνη Γυφτόπουλο, θα χρειαστεί την ευρύτερη δυνατή τοπική συναίνεση και συμπάθεια, για να αντέξει σε μια θέση που τείνει να αποκτήσει… “ηλεκτρικά” χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top