Χ. Γιαννούλης: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τα άτομα με αυτισμό

Χ. Γιαννούλης: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τα άτομα με αυτισμό

Την ένταξη των ατόμων με αναπηρία λόγω αυτισμού (Δ. Α. Φ) στις ομάδες χρονίως πασχόντων και κατά προτεραιότητα στον εθνικό εμβολιασμό κατά του ιού covid 19, θέτουν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που συνυπέγραψαν την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής `Α Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Αν και έχουν εμβολιαστεί τα άτομα με αναπηρία, που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και προχωρά ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, δυστυχώς μέχρι σήμερα τα άτομα με Δ.Α.Φ. δεν συγκαταλέγονται με σαφήνεια στις ευάλωτες ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό.

Η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) στην επιστολή της που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ζητά τη διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμών κατά του COVID-19 με περισσότερες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων.

Στην επιστολή μνημονεύεται η θέση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία), όπου επί λέξει αναφέρεται «ότι κακώς δεν εντάχθηκαν και πρέπει να ενταχθούν άμεσα τα ενήλικα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και νοητική αναπηρία, που χρήζουν ουσιαστικής υποστήριξης, καθώς και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της φροντίδας τους.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες παραμένουν εκτός προτεραιοποίησης στον εμβολιασμό έναντι του γενικού πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν ισοδύναμα επίπεδα διακινδύνευσης και εξίσου διακριτό βαθμό ευαλωτότητας με τον υπόλοιπο πληθυσμό των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας:

1) Θα εντάξει τα άτομα με αναπηρία λόγω Δ.Α.Φ. στις ομάδες χρόνιων νοσημάτων για εμβολιασμό κατά προτεραιότητα, όπως και τους φροντιστές τους;
2) Πως θα γίνει η καταγραφή και ένταξη στους εμβολιαστικούς καταλόγους των ατόμων με αναπηρία λόγω Δ.Α.Φ., τα οποία σήμερα δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπως συχνά συμβαίνει με τους ενήλικες και δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή;
3) Θα προχωρήσει σε διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμών κατά του covid 19 με περισσότερες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων;

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ