Δ. Κουτσούμπας από τον Εύοσμο: Το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους

Δ. Κουτσούμπας από τον Εύοσμο: Το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους
Κόμματα   | 01/07/2020 | 22:00

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι θα έκανε κάθε αστική κυβέρνηση, ρίχνει το βάρος και της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, γι’ αυτό παίρνει και τα μέτρα της ενάντια στο λαό που έχει πληρώσει πολλά και δεν μπορεί να πληρώσει ξανά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου.

Χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, ζήτησε την άμεση απόσυρσή του και στην περίπτωση που επιμείνει σε αυτό επισήμανε: «Ενα πράγμα να ξέρει η κυβέρνηση. Πως και οι εργάτες, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων θα πάρουν τα μέτρα τους θα ακυρώσουν στην πράξη τα νέα αντιδραστικά σχέδια. Το έχουν κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνουν με την οργανωμένη απειθαρχία τους, «δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις».

«Σε αυτό το δρόμο η ΝΔ δεν βαδίζει μόνη της. Έχει από κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ να της κρατάνε το φανάρι στα κρίσιμα ζητήματα» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Μη σας μπερδεύει ο σκυλοκαυγάς που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα αστικά κόμματα, για το ποιος θα επικρατήσει για να κάθεται στην καρέκλα της εξουσίας, να ξεζουμίζει το λαό και να τρώνε οι ίδιοι και οι παρατρεχάμενοί τους με χρυσά κουτάλια». Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «στήνει επικοινωνιακά σόου, προσπαθώντας να πείσει ότι η διάρκεια της κρίσης θα είναι μικρή, ότι σύντομα θα έρθει η ανάκαμψη» και σημείωσε ότι «η διεθνής κρίση χτυπά αλύπητα την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, η οποία είναι πιο ευάλωτη αφού στηρίζεται σε πήλινα πόδια». «Για άλλη μια φορά οι πολλοί, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό, ενώ οι λίγοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και λοιποί εκμεταλλευτές «θα τη βγάλουν ξανά καθαρή». Αυτό ακριβώς κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια των προηγούμενων. Στέλνει το λογαριασμό της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό», υπογράμμισε. Σημείωσε, μάλιστα, πως «το κράτος αναλαμβάνει να ξελασπώσει την μεγαλοεργοδοσία πληρώνοντας ακόμα και κάποιες υποχρεώσεις της, αλλά την ίδια στιγμή, δεν παίρνει το μέτρο να εξασφαλίσει εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε πως «στις μεγάλες επιχειρήσεις κατευθύνονται και τα νέα πακέτα της ΕΕ, για τα οποία πανηγυρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πακέτα αυτά, είτε με τη μορφή δανείων, είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων θα πληρωθούν από τις τσέπες του λαού και με την αύξηση της φορολογίας, με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα παρατήρησε πως και οι δυο «έδωσαν εξετάσεις μπροστά στον ΣΕΒ, στο συνέδριό του, για το ποιος είναι ο πιο ικανός «διευθυντής» των συμφερόντων τους». «Ο μεν Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ο τεχνοκράτης «manager» που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα για να στηρίξει τα κέρδη των βιομηχάνων. Ο δε Τσίπρας ως ο φιλεύσπλαχνος «manager» που μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα κέρδη, μέσω της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή της ταξικής συνεργασίας και της εξαπάτησης των εργαζομένων», είπε και συνέχισε: «Πίσω, όμως, απ’ το διαγωνισμό τους, κρύβεται η κοινή στήριξή τους στη γραμμή του κεφαλαίου και της ΕΕ: Απ’ τη μια ενίσχυση κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων με άφθονο κρατικό χρήμα και απ’ την άλλη διατήρηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας για το λαό».

«Οσο μικραίνουν οι αποστάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, της στήριξης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όσο μοιάζουν, ακόμα και στο ύφος, οι δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος, τόσο ο ένας θα βγάζει στην φορά τα άπλυτα του άλλου, για να συνεχίζει να παίζεται το ίδιο παιχνίδι», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Μπόχα και δυσωδία! Αυτό είναι το σύστημά τους που βρωμάει και ζέχνει. Αλλά γι’ αυτό δεν βγάζει κανείς τσιμουδιά! Κανείς τους δεν ακουμπάει τις πραγματικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής που βρίσκονται στη βαθιά σήψη ενός συστήματος κι ενός κράτους, που στον πυρήνα του έχει την εξυπηρέτηση των κομπιναδόρων του χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει τις λαϊκές ανάγκες. Το εκτροφείο των σκανδάλων είναι το ίδιο το σύστημα. Εκεί οδηγεί η σύμφυση του κράτους με μεγάλους ομίλους, έτσι στήνονται τα deal, εκτός κι εντός συνόρων. Έτσι χτίζονται εν προκειμένω, οι «αναβαθμισμένες» σχέσεις με το κράτος – χωροφύλακα Ισραήλ που συνεχίζονται και σήμερα, όπως υπήρχαν και πριν, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ας σταματήσουν λοιπόν ορισμένοι να το παίζουν αθώες περιστερές! Αυτό δεν κάνουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και με όλους τους τρόπους; Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και με συμφωνίες πάνω από το τραπέζι και με συμφωνίες κάτω από αυτό. Την ίδια ώρα που ακούμε για «πολλά λεφτά», για εκατομμύρια που μπαινοβγαίνουν σε λογαριασμούς, την ίδια ώρα κουνάνε το δάκτυλο στον λαό να κάνει υπομονή, να μην διεκδικεί, να το βουλώνει και να δέχεται χωρίς διαμαρτυρία την ένταση της εκμετάλλευσης».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα για τη θέση του να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, λέγοντας πως «το μόνο ζεστό χρήμα που έχουμε υπόψη μας είναι αυτό που βγήκε από το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, μέσα από την υπερφορολόγησή τους, από τις κρατικές περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια». Στο σημείο αυτό ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να στηριχτούν εδώ και τώρα από το κράτος τα μικρά μαγαζιά, με βάση τα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ. Και οι μικροεπαγγελματίες πρέπει να οργανώσουν τη δράση τους, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να δώσουν αγωνιστική πνοή στους εμπορικούς συλλόγους σε κάθε γειτονιά.

Με αφορμή και την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα και διεκδικεί μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας µε έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθµια φροντίδα. Ειδικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είπε ότι οι εξελίξεις που διαγράφονται είναι προβληματικές και επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα. Είπε πως με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε η τουρκική αστική τάξη έχει «γκριζάρει» το Αιγαίο, με αυτές συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, με αυτές υπογράφηκε το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της.

Μόνο η πρόταση πάλης του ΚΚΕ μποτεί να δώσει σήμερα διέξοδο και απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις και στα μεγάλα εργατικά λαϊκά προβλήματα, μπορεί να δώσει, μόνο η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, τον Σοσιαλισμό, επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας και αναρωτήθηκε:»Πόσο ακόμα θα υποφέρουμε από διλήμματα όπως:

– «Να σωθούν τα κέρδη ή οι ανθρώπινες ζωές»;

– «Να ψάξω μία δουλειά εδώ ή να μεταναστεύσω»;

– «Να χάσω την δουλειά και να απολυθώ ή να δεχτώ την εκ περιτροπής εργασία και την μείωση μισθού»;

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14:2010/08

Βατόπουλος-Κορωνοϊός: H νεολαία δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:1910/08

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό Κοινωνία ,Πολιτική ,Σημαντικά

14:1010/08

Γεραπετρίτης για τουρκική προκλητικότητα: Δεδομένη η ελληνική αποφασιστικότητα Ελλάδα ,Πολιτική

14:0010/08

ΚΥΣΕΑ: Εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

13:5010/08

Εύβοια: Οκτώ οι νεκροί – Ταυτοποιήθηκε η σορός στον Κάλαμο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

13:4010/08

Με την σοβαρότητα της Ίντερ Αθλητισμός

13:3010/08

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα – Έχει αυξητικές τάσεις ο ιός Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:2010/08

Εστίαση: Ενδεχόμενο νέου ωραρίου λειτουργίας Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

13:1510/08

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις Πολιτική ,Σημαντικά

13:1010/08

Λάρισα-Κορωνοϊός: Τέσσερις διασωληνωμένοι μετά από γάμο στον Αμπελώνα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:0010/08

Σύψας: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:5010/08

Στοίχημα: Ίντερ στο 2.10 και γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ Αθλητισμός

12:4310/08

Θεσσαλονίκη: «Έρχεται» ο δημοτικός οπωρώνας (ΦΩΤΟ+VIDEO) Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Περιβάλλον

12:4010/08

Oruc Reis: Η στιγμή που αποπλέει από το λιμάνι της Τουρκίας (VIDEO) Διεθνή

12:3010/08

Μυτιλήνη: 17 πρόσφυγες και μετανάστες θετικοί στον κορωνοϊό Κορωνοϊός

12:2010/08

ΟΑΕΔ: Πλήρης οδηγός για τις ΕΠΑΣ Κοινωνία

12:1010/08

Διακοπή νερού σήμερα στην Καρδία λόγω της χθεσινής καταιγίδας Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0010/08

Κορωνοϊός: Θετικός δημοτικός υπάλληλος της ΔΕ Καλλικράτειας Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:5010/08

Oruc Reis: Επαφές Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ και Στόλτενμπεργκ Ελλάδα ,Πολιτική

11:4010/08

Β. Καρακώστας: Καμία ανησυχία για τους σεισμούς Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:3010/08

Σύλληψη 22χρονης μέλους κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1510/08

Ανακαλούνται όλες οι άδειες στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδα

11:0010/08

Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου η μετάδοση από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4510/08

Συνελήφθη μεγιστάνας των ΜΜΕ Διεθνή ,Χωρίς κατηγορία

10:3210/08

Τούρκος υπ. Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες Διεθνή ,Σημαντικά

10:1510/08

Κορωνοϊός: Τα μαντίλια και οι μπαντάνες δεν προστατεύουν Επιστήμη ,Κορωνοϊός

10:1210/08

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει Διεθνή

10:0010/08

Πτώμα άνδρα στην περιοχή του Καλάμου Κοινωνία

09:4510/08

Τουρκία-Κορωνοϊός: Σοκάρει ο απολογισμός της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:3010/08

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:1510/08

Νέος σεισμός «κούνησε» τη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

09:0010/08

ΗΠΑ-Covid-19: Μακραίνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων Χωρίς κατηγορία

08:4910/08

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΙΣΘ: Αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθμός των κρουσμάτων Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

08:4010/08

Κλιμάκιο ψυχολόγων στην Εύβοια από το υπουργείο Υγείας Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2810/08

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12:00 υπό τον πρωθυπουργό Ελλάδα ,Πολιτική

08:2110/08

Νέα τουρκική πρόκληση: Εκδόθηκε Navtex για έρευνες του Oruc Reis Διεθνή

08:1510/08

Αυστραλία-Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων μέσα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:0510/08

Έκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0010/08

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κ. Μητσοτάκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

07:5010/08

Κορωνοϊός: Από σήμερα τα έκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

07:4010/08

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη Ελλάδα ,Κοινωνία

07:3010/08

ΠΚΜ: Σε ποιους δρόμους εκτελούνται σήμερα εργασίες συντήρησης Β.Ελλάδα ,Περιφέρειες

07:2110/08

Από σήμερα οι αιτήσεις αποζημίωσης των πληγέντων στον Δ. Λαγκαδά Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

07:0010/08

Βελτιώνεται ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα Κοινωνία

07:0010/08

ΟΑΣΘ: Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τα 180 λεωφορεία Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

06:5010/08

Στην Εύβοια σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

06:3010/08

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία σήμερα για 4 ώρες Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

06:1310/08

Διπλή σεισμική δόνηση «ξύπνησε» τη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

23:5909/08

Μπ.Μενέντεζ: «Η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει τον Ερντογάν» Διεθνή

23:4509/08

«Ο Λίβανος δεν είναι μόνος του»: 250 εκατ. ευρώ διεθνής βοήθεια Διεθνή

23:4309/08

Ντακότα: Συγκέντρωση χιλιάδων μηχανόβιων παρά τον Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3009/08

Βρετανία: 1.062 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1509/08

Χαρακόπουλος: Θλίψη για βανδαλισμούς στην Παναγία Σουμελά Χωρίς κατηγορία

23:0009/08

Κύπρος: Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4509/08

Ναύπλιο: Λουκέτο στο γήπεδο λόγω κρούσματος Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:3009/08

Δήμος Θερμαϊκού: Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές Θεσσαλονίκη

22:1509/08

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία αύριο Δευτέρα για τέσσερις ώρες Θεσσαλονίκη

22:0709/08

Δ. Θεσσαλονίκης: Επί ποδός οι υπηρεσίες για την καταιγίδα Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

22:0009/08

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να μας αφυπνίσει η περίπτωση του Πόρου Δήμοι ,Κορωνοϊός

21:4509/08

Εύβοια: Το ύψος νεφών ξεπέρασε τα 12 χλμ! Κοινωνία

21:3509/08

Κορωνοϊός-νέα ΚΥΑ: Αναστέλλονται οι λιτανείες Κοινωνία

21:2409/08

Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορωνοϊό δύο αστυνομικοί από διαφορετικά τμήματα Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

21:1509/08

Δήλεσι Βοιωτίας: Νεκρά φίδια και ζώα στην παραλία Κοινωνία

21:0109/08

Εύβοια: Ένας ακόμη νεκρός – Επτά τα θύματα της θεομηνίας Κοινωνία ,Σημαντικά

21:0009/08

ΗΠΑ: Σπάνια σεισμική δόνηση στη Βόρεια Καρολίνα Διεθνή

20:4509/08

ΜεΡΑ25: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αυτοκαταργήθηκε Κόμματα

20:3009/08

Χαλκιδική: Πνιγμός στην περιοχή της Καλλιθέας Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ