ΠΑΣΟΚ: Εν μέσω αμφισβήτησης αρχίζει το συνέδριο

ΠΑΣΟΚ: Εν μέσω αμφισβήτησης αρχίζει το συνέδριο

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σε κλίμα αντιπαράθεσης και με σκληρή κριτική για τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος ξεκινά αύριο το έκτακτο διήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα.

Η αυλαία του συνεδρίου θα ανοίξει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου με την ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην οποία στρέφονται τα βέλη των διαφωνούντων που της «χρεώνουν» ότι προχωρά με διαδικασίες – εξπρές στην αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες εκλογές νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαφωνούντες, με κυριότερο εκφραστή τον πρώην υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, υποστηρίζουν επίσης ότι η επιχειρούμενη αδρανοποίηση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ υπέρ του ΚΙΝΑΛ, θα βάλει «ταφόπλακα» στο ιστορικό κόμμα. Και με ψήφισμα, για το οποίο συγκεντρώσουν υπογραφές, ζητούν τη διεξαγωγή τακτικού, ανοικτού, δημοκρατικού συνεδρίου με εκλεγμένους συνέδρους, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Τι θα συζητηθεί στο συνέδριο

Παρότι το συνέδριο είναι έκτακτο, αναμένεται να λάβει ζωτικής σημασίας αποφάσεις με βασική την αλλαγή του καταστατικού, η οποία εκκρεμεί, για την περαιτέρω πολιτική, οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν η διαδικασία εκλογής της ηγεσίας του κόμματος θα είναι σε συνάρτηση με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αν δηλαδή, θα αποκλείεται η διαρχία (άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος του ΚΙΝΑΛ) ή θα μπει μια διατύπωση του τύπου όσο είναι κάποιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, θα παραμένει και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εσωκομματικός λαϊκισμός»

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Κυριάκος Κυριάκος, επισήμανε ότι «το συνέδριο απαντά σε μία καταστατική εκκρεμότητα για εναρμόνιση με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, με βάση την απόφαση που πήραμε ότι τα κόμματα θα κάνουν πίσω, η οποία ήταν και ευρέως αποδεκτή».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί και ιδιαίτερα προς το πρόσωπο της κ. Γεννηματά, ο κ. Κυριάκος αναφέρει πως είναι θεμιτές οι διαφορετικές απόψεις και μοιραία σε τέτοιες περιπτώσεις τα βέλη στρέφονται προς την ηγεσία. “Είναι λογικό να εκφράζεις διαφωνίες μία φορά, δύο φορές, για να υπερασπιστείς τις θέσεις σου. Όταν όμως γίνεται σε αυτόν το βαθμό αγγίζει τα όρια του εσωκομματικού λαϊκισμού“, τόνισε.

“Χαμένη ευκαιρία”

Ως «χαμένη ευκαιρία» χαρακτηρίζει το συνέδριο ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος επισημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος και πώς αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε προτάσεις.

Η στρατηγική που είχαμε χαράξει έχει παρέλθει και χρειάζεται καινούργια. Οι θέσεις και οι προτάσεις έχουν τεράστια κενά και υπάρχει μία έλλειψη σύνδεσής τους με ένα κεντροαριστερό όραμα για τη χώρα. Και το καταστατικό πρέπει να αλλάξει. Τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά, πολύ δημοκρατικά και οι δομές τους να είναι τέτοιες που να προσελκύουν τον κόσμο και όχι να τον απωθούν. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν προϊόν συζήτησης του συνεδρίου. Αντ’ αυτού μαζεύονται 2.000 άνθρωποι για να πουν ότι καταργούνται τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και παρατείνεται η θητεία του προέδρου”, αναφέρει στο GRTimes.gr.

Κόντρα για τους συνέδρους

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τα μέλη των υφιστάμενων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, στελέχη του κόμματος στους κοινωνικούς, παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς και οι εκλεγμένοι σύνεδροι του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015 και οι σύνεδροι – μέλη του κόμματος του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Γερουλάνος εκτιμά ότι τις αποφάσεις για την επιμήκυνση της θητείας της σημερινής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τη μη διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το καταστατικό εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης προέδρου από τη βάση μελών και φίλων και οποιαδήποτε άλλη καταστατική αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις πάρει ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο με διορισμένους και όχι εκλεγμένους για αυτό συνέδρους.

Σχολιάζοντας δε τη σύνθεση του σώματος και το περιεχόμενο του συνεδρίου επισημαίνει: “Πήραμε μια απόφαση πριν από δύο χρόνια κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Τότε κηρύχθηκε έκτακτο συνέδριο. Τώρα που παρήλθε ο χρόνος για τακτικό συνέδριο, γίνεται ένα έκτακτο συνέδριο κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Τότε δεν είχαμε το αποτέλεσμα που φέραμε στις εκλογές. Δεν είχε δοκιμαστεί η στρατηγική και οι αντοχές του προγράμματός μας για την ελληνική κοινωνία. Τώρα δοκιμάστηκαν, φάνηκαν ελλιπείς και χρειάζεται ένα άλλο συνέδριο από αυτό που προκηρύχθηκε”.

“Το συνέδριο δεν είναι ένα κλειστό σώμα. Στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 4.500 σύνεδροι, οι οποίοι ψηφίστηκαν από 65.000 ανθρώπους. Δεν μπορεί να ελέγχονται όλοι και δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι, αν εκλέγονταν άλλοι 4.500, θα είχαν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το κόμμα, εξάλλου, λειτουργεί δημοκρατικά κι έχει πυκνές διαδικασίες”, τονίζει από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος.

Το μέλλον του ΚΙΝΑΛ

Πάντως, όλες οι τάσεις συμφωνούν ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστέρας.

Είναι μια καλή συγκυρία για το ΚΙΝΑΛ, που καταθέτει ουσιαστική θεσμική και αποδοτική αντιπολίτευση. Έχουμε απέναντί μας τη συντηρητική ατζέντα της κυβέρνησης, στην οποία είμαστε αντίθετοι, καθώς και ένα κλίμα λαϊκισμού. Απέναντι σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής έχει πολλά περιθώρια να ανανεώσει τον πολιτικό του λόγο και έχοντας βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον κεντρικό πολιτικό εκφραστή της κεντροαριστεράς. Αρκεί, βέβαια, να αφήσουμε πίσω τις εσωστρέφειες“, αναφέρει ο Κυριάκος Κυριάκος.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος τονίζει: “Δεν έχω καμία αντίρρηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε ευρύτερα σχήματα, όπως το ΚΙΝΑΛ. Αυτό με το οποίο διαφωνώ είναι η αδρανοποίηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ουσιαστικά συντελεί στην αποδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ έχουν τεράστια ευκαιρία να προσεγγίσουν το χώρο της κεντροαριστεράς, που δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της. Ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει ένα ολοκληρωμένο όραμα απέναντι στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας αγώνας δρόμου που θα τον κερδίσει όποιος μεταφράσει το όραμά του σε θέσεις και προτάσεις για την κοινωνία”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top