Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόταση για ευρωπαϊκά μέτρα, προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόταση για ευρωπαϊκά μέτρα, προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, βρίσκεται σειρά θεμάτων με κυρίαρχο την ενεργειακή κρίση, που απασχολεί έντονα όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και βεβαίως την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν πηγές, ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Και θα συνεχίζει -όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο- να παρεμβαίνει «στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».

Θέση ωστόσο του πρωθυπουργού είναι πως χρειάζεται «να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Προτείνει «τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο». Επισημαίνει ταυτόχρονα τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας». Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Θέση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση -που θα συζητηθεί σήμερα- είναι η ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου. Και βέβαια η διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλάει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά, καθώς και η επισήμανση ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τη συμφωνία της με την Ε.Ε..

Ανεμβολίαστοι στη συντριπτική πλειονότητά τους όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας που επιβεβαιώνουν ότι οι νοσηλευόμενοι σε Μ.Ε.Θ. με κορωνοϊό είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Συγκεκριμένα:

-Από τους συνολικά 347 συμπολίτες που ήταν διασωληνωμένοι οι 306, δηλαδή το 88% είναι ανεμβολίαστοι.

-Στη Δυτική Μακεδονία και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τους 73 διασωληνωμένους οι 70 (95,95%) είναι ανεμβολίαστοι.

-Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τους 50 νοσηλευόμενους σε Μ.Ε.Θ. μονάδες, οι 47 (94%) είναι ανεμβολίαστοι.

Όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι

Τα βασικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας -όπως τα παρουσίασε χθες η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου- καταδεικνύουν ανάμεσα στα άλλα ότι:

-Όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι.

-Στη Βόρεια Ελλάδα που έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων και αυξανόμενη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Στις ίδιες περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας.

-Στην Ελλάδα οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

-Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και η πανδημία δεν τέλειωσε.

-Είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς είτε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

-Κατά την παρακολούθηση της παρέλασης όλοι θα πρέπει -σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις- να φοράμε την μάσκα μας, αφού θα είμαστε σε εξωτερικό χώρο αλλά σε συνθήκες συγχρωτισμού.

-Το χειμώνα που η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη, οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας είναι ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και την 3η δόση με το εμβόλιο του κορωνοϊού, εφόσον έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Διπλάσιος ο αριθμός των νέων που επέλεξαν τα δημόσια ΙΕΚ

Ο αριθμός των νέων, 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν στα δημόσια ΙΕΚ είναι, φέτος, διπλάσιος σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα από 6.715 που γράφτηκαν πέρυσι φέτος έχουν εγγραφεί 12.078. «Οι απόφοιτοι Λυκείου -όπως τόνισε σε ανάρτησή του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αντιλαμβάνονται, πλέον, τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες των δημόσιων Ινστιτούτων: από σχεδιαστές ιστοσελίδων και τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι εξειδικευμένους διασώστες. Αποκτούν, έτσι, γνώσεις που οδηγούν σε σίγουρα επαγγέλματα. Και δικαιώνουν την επιλογή της Πολιτείας να ενισχύσει την επαγγελματική εκπαίδευση που απαιτεί η εποχή μας. Η νεολαία μας παίρνει την υπόθεση του μέλλοντος στα χέρια της».

Ενδιαφέρον ξένου ομίλου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, έγινε χθες ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. H κυβέρνηση -όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- καλωσορίζει την πρόταση και χαιρετίζει αυτό το εγχείρημα. Δουλεύει σταθερά με τα Ναυπηγεία της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ώστε να υπάρξει ξανά μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα.

Μέσω της συνεργασίας της Fincantieri με την ΟΝΕΧ -όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης- τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γυρίζουν σελίδα και θα βρεθούν σύντομα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, καθότι ο μεγάλος αυτός όμιλος εγγυάται τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία τους.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ως σημαντικό το γεγονός ότι ο Νίκος Παπανικολάου εκ μέρους των 600 εργαζομένων στα Ναυπηγεία, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να νιώθουμε υπερήφανοι ως εργαζόμενοι για την επόμενη ημέρα που έρχεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας».

Υπενθυμίζουν επίσης ότι περασμένο τον Ιούλιο είχε δοθεί λύση και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με τελικό τίμημα τετραπλάσιο του αρχικού που συνολικά αγγίζει τα 78.000.000 ευρώ.

Τουρισμός: Υπερδιπλάσια τα έσοδα τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα

Ο στόχος της κυβέρνησης για ανάκτηση μέσα στο 2021 μεγάλου τμήματος της τουριστικής αγοράς έχει επιτευχθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημείωσαν αύξηση 125% και έφτασαν στα τρία τέταρτα των εσόδων (75,8%) που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο του 2019. Έφτασαν συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, τα 3,11 δισ. ευρώ από 1,38 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ. Υπερδιπλάσια ήταν τα έσοδα και στο πρώτο 8μηνο του έτους, φθάνοντας τα 6,58 δισ. ευρώ από 2,79 δις. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020, (αύξηση 135,7%).

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η πληρότητα σε όλη τη χώρα ξεπέρασε το 65% και όπως φαίνεται από τις κρατήσεις και τις συμφωνίες για κάποιους προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη και το Νοέμβριο.

«Πύργος Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, επαναλαμβάνουν πηγές αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παρατηρούνται, ωστόσο, μεγάλες αποκλίσεις στις εκδοθείσες συντάξεις ανά διεύθυνση και εισηγητή. Είναι χαρακτηριστικό πως το 25% των υπαλλήλων εκδίδουν έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ ένα άλλο 25% των υπαλλήλων εκδίδουν από 45 ο καθένας τον μήνα. Για το λόγο αυτό, τέθηκε από τον υπουργό Εργασίας και την Διοίκηση του ΕΦΚΑ ως άμεσος στόχος η έκδοση 3 συντάξεων από κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα. Για το σκοπό αυτό τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου στον ΕΦΚΑ, ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά, ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση, σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

-Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),

-Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τέως Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,

-Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,

-Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top