Συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις επιπτώσεις της και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών.
Για την στάση της χώρας μας, ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
-Στη Βουλή αναδείχθηκε μια ελάχιστη κοινή εθνική στάση. Παρά τις όποιες ενστάσεις που ακούστηκαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή. Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν. Ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής. Η ελευθερία και η Δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού, Και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά.
-Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο, αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας.
-Οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή. Το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι ευχή, δεν είναι πολιτική.
-Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία.
-Είναι καθαρό ότι στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζονται η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, όπως και οι αρχές της Δημοκρατίας απέναντι σε αυτές του αυταρχισμού. Ταυτόχρονα κρίνεται σε όλο τον κόσμο -και εδώ στην Πατρίδα μας- ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης.
Δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης
Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επισήμανε:
-Υπάρχουν προφανώς και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης Δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε.
-Δεν ισχύει ο βολικός μύθος του δήθεν φθηνού λιγνίτη. Εφαρμόζουμε συγκροτημένο πρόγραμμα για την ενέργεια.
-Πέρα από τα 2 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Προωθούμε ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και την προστασία του εισοδήματος.
-Η προστασία του εισοδήματος αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα που εγκρίνουμε: Το νομοσχέδιο για ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων.
Τα νομοσχέδια για τον ΕΝΦΙΑ και την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και την ενεργοποίηση ενός προγράμματος που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πιο ευάλωτων υλοποιεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του διαθέσου εισοδήματος και της κοινωνικής συνοχής, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα δύο σχετικά νομοσχέδια συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Όπως επισημαίνουν πηγές, τα δύο νέα νομοσχέδια εντάσσονται στην ευρεία δέσμη μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής για μείωση της φορολογίας και αύξησης του μέσου εισοδήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τα μέτρα κυμαίνονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού -ο οποίος θα τονωθεί περαιτέρω από την 1η Μαΐου- τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και την επιδότηση δημιουργίας θέσεων εργασίας ή της πρώτης απασχόλησης.
Συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για αποστολή στην Ουκρανία
Η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ευρωπαϊκού μηχανισμού, έχει ήδη αποστείλει υγειονομικό υλικό- και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μας ζητήθηκαν- στην Ουκρανία. Σε επικοινωνία που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας της Ουκρανίας δόθηκε λίστα με επιπλέον ανάγκες σε υλικά και φάρμακα, κυρίως για την αντιμετώπιση τραυμάτων. Υπάρχει συνεννόηση με τους Συνδέσμους των Φαρμακευτικών Εταιρειών της χώρας μας, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν αυτά που χρειάζονται και να αποσταλούν. Η Ελλάδα -όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.- είναι έτοιμη για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας ζητηθεί σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία
-Η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μία Οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα, για ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών.
-Στο ελληνικό Δίκαιο, η διαδικασία προϋπάρχει με το Προεδρικό Διάταγμα 80 του 2006. Προβλέπει δικαίωμα παραμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης.
-Η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά. Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
-Είναι μια πιο γρήγορη και απλή διαδικασία από τη διαδικασία ασύλου. Αυτό όμως δεν εμποδίζει κανέναν από αυτούς που έρχονται με την προσωρινή διαδικασία, εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να υποβάλει ατομικό αίτημα ασύλου.
-Ουκρανοί πολίτες που δε φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
-Παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα.
-Στο μεταξύ, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται με την συνδρομή Πρεσβειών, Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων ανηλίκων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφερθεί τεχνογνωσία, είτε να ρυθμιστούν θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα.
-Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης αν είναι απαραίτητο.
Ζητείται παρέμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)
Η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετική πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ και ζήτησε χθες την άμεση σύγκληση έκτακτου συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) με θέμα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ναυτικών στην Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, λόγω της εντεινόμενης κρίσης στην Ουκρανία εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής. Η κοινή πρωτοβουλία με την Γαλλία η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο έχει να κινητοποιηθεί άμεσα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ώστε να αναλάβει δράση για την προστασία της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Στην πρωτοβουλία προσχώρησαν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Όπως είναι γνωστό στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ενώ η Ουκρανία έχει ανακοινώσει κλείσιμο των λιμανιών της για την εμπορική ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει απόπλου των πλοίων που πραγματοποιούσαν φορτοεκφόρτωση, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα.
Απαγόρευση λειτουργίας των Sputnik και RT και των θυγατρικών τους σε όλα τα κράτη- μέλη
Το Συμβούλιο της ΕΕ, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας των Sputnik και RT και των θυγατρικών τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κανονισμός αυτός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα κράτη – μέρη και ισχύει άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι αναγγέλλοντας τη σχετική πρόταση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει υπογραμμίσει ότι «τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν. Αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησης στην Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής απόφασης στη χώρα μας είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο
Στη χθεσινή συνεδρίαση της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Η εισήγηση της Επιτροπής έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και θα μπει σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο.
Σημειώνεται πως -όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης- απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους
Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών
Βασικός στόχος του νομοσχεδίου που εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είναι η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και ρυθμίσεις για την ταχύτερη ενσωμάτωση των πολιτικών για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναμορφώνεται το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών.
Επιπλέον 98 έργα 257 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, εντάσσονται -με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα- για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 98 νέα έργα, συνολικού ύψους 257 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν θέσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για τις τοπικές κοινωνίες. Συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αφορούν: Είκοσι επτά (27) έργα ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων. Είκοσι (20) έργα που αφορούν τη βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας. Δέκα (10) έργα «Αστικής Αναζωογόνησης». Τέσσερα (4) έργα για τη αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οκτώ (8) έργα για υποδομές ηλεκτροκίνησης και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επτά (7) έργα στον άξονα «Smart Cities». Τέσσερα έργα ανέγερσης ή βελτίωσης σχολικών μονάδων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ισχυρή Ελλάδα στην «καρδιά» της ΕΕ θέλει ο Κ. Μητσοτάκης
K. Μητσοτάκης: Σταματήστε να λέτε ψέματα ότι φταίει η απολιγνιτοποίηση για τις ακριβές τιμές
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επένδυση στην άμυνα είναι η υπέρτατη ανάγκη για να είναι η χώρα ελεύθερη (VIDEO)
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις στο ουκρανικό (VIDEO)
Κ. Μητσοτάκης: Εθνική ομοψυχία θα ζητήσει για το ουκρανικό
«Αναβαθμισμένο» ρόλο στη διεθνή πολιτική διεκδικεί η Ελλάδα
Πολωνία: Η φιλανθρωπική οργάνωση Cairtas θα φιλοξενήσει 2.000 ορφανά από την Ουκρανία
Ρωσία: Η Sberbank εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά
Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να σβήσει την ιστορία μας – Έχουν σκοτωθεί 6.000 Ρώσοι στρατιώτες (VIDEO)
Γεωργιάδης-Ουκρανία: Δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους (VIDEO)
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί στο Χάρκοβο το τελευταίο 24ωρο (VIDEO)
Google και Apple ανακοίνωσαν μέτρα κατά της Ρωσίας
Μαριούπολη: Εγκαταλείπουν το Γενικό Προξενείο προσωπικό, δημοσιογράφοι και Έλληνες πολίτες
Δράμα: Προσφυγόπουλο 6,5 ετών από την Ουκρανία κάθισε κιόλας στα θρανία
Μπάιντεν: Ο «δικτάτορας» Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ»
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές ώρες σε Κίεβο, Χάρκοβο, Ζίτομιρ (VIDEO)
Πόλεμος Ουκρανία: Η Τουρκία πήρε θέση – Δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας