Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης: Ημερίδα για τον πόλεμο και τα πυρηνικά όπλα (ΦΩΤΟ)

Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης: Ημερίδα για τον πόλεμο και τα πυρηνικά όπλα (ΦΩΤΟ)

Ημερίδα για την ρωσική Εισβολή και τις εξελίξεις στην Ευρώπη διοργάνωσε σήμερα η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Η εκδήλωση με θέμα: «Η Ευρώπη στη Δίνη του Πολέμου. Η Γέννηση ενός νέου ψυχροπολεμικού κόσμου» συγκέντρωσε στην αίθουσα πλήθος κόσμου, μέλη της λέσχης αστυνομικών αλλά και απλούς που πολίτες που ενημερώθηκαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Φεστερίδης, μιλώντας για τα αναληθή γεγονότα που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε ότι «αυτό που πεθαίνει πρώτο στον πόλεμο είναι η αλήθεια, οπότε στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητήσουμε εάν αυτά που ακούμε είναι αληθή. Μας μιλούν για ειρήνη, χωρίς να λένε τα αίτια του πολέμου. Παράλληλα δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία σε αυτά που έγιναν στην Κύπρο με την Τουρκία από τις υπερδυνάμεις, ενώ στον πόλεμο με την Ουκρανία που δεν είναι στο ΝΑΤΟ υπάρχει άμεση βοήθεια. Νομίζω ότι αυτά που λένε στις τηλεοράσεις κρύβουν έναν μεγάλο βαθμό υποκρισίας».

Στην συνέχεια, ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικός στην Οικονομική Γεωγραφία και Γεωπολιτική Θεωρία μίλησε για το ΝΑΤΟ, την Ρωσία, την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα τον ανταγωνισμό των ηγεμονικών δυνάμεων.

«Καταρχάς έχουμε αυτό που λέμε στην Διεθνή Θεωρία: «Ανταγωνισμός των Ηγεμονικών Δυνάμεων», ενώ οι μικρές χώρες αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στην θεωρία των Διεθνών Σχέσεων. Οι Αμερικανοί λένε ότι το δόγμα Μονρόε που ανακοινώθηκε το 1823 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ η Ρωσία προτάσσει το δόγμα του εγγύς εξωτερικού. Από το 1999 μέχρι το 2019 14 χώρες πρώην δορυφόρους του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έχουν περάσει στο ΝΑΤΟ» αναφέρει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

Επιπλέον, ο καθηγητής συμπληρώνει πως εφόσον η Ρωσία αποφασίσει να εγκαταστήσει πυρηνικές δυνάμεις ή βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα ή το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα ανταποκριθούν εχθρικά. «Το ΝΑΤΟ με τα όπλα που τοποθέτησε στην Ουκρανία, δίπλα από τα σύνορα της Ρωσίας, έφερε και την αντίδραση των Ρώσων. Το ίδιο θα γινόταν εάν η Ρωσία έβαζε βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα ή το Μεξικό».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Μάζη τα ποσά που δαπανήθηκαν για το πραξικόπημα στην Κριμαία το 2014 ήταν τεράστια. Το ίδιο  συμβαίνει και με το πόλεμο που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ουκρανία.

Το τάγμα Αζόφ

«Άμα δούμε το σύμβολο των ακροδεξιών ταγμάτων στην Ουκρανία, είναι ένας ρούνος που σχηματίζει μια λυκοπαγίδα. Το συγκεκριμένο έμβλημα και το τάγμα έφερε πολύ πόνο στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Επίσης, υπάρχει κι ένα δεύτερο έμβλημα… ο «Μαύρος Ήλιος», που είναι το  βαθύτερο σύμβολο του ναζισμού. Οι ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν αυτά τα σύμβολα και έχουν πανομοιότυπες ιδεολογίες είναι βαριά οπλισμένες. Ωστόσο, τα υπόλοιπα ναζιστικά συστήματα στην Ευρώπη και την Ρωσία, έχουν είτε ρόπαλα είτε κάποια πιστόλια στην κατοχή τους. Τα τάγματα στην Ουκρανία διαθέτουν τανκς και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους» τονίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

Τα γυναικόπαιδα και οι συμπτώσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη το να υποστηρίξει οποιοσδήποτε Έλληνας μία εισβολή είναι εγκληματικό. «Πολύ καλά κάναμε και καταδικάσαμε την εισβολή, στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια και δεχτήκαμε πρόσφυγες. Αν υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν την εισβολή είναι εγκληματίες – προδότες και χαζοί».

Όσον αφορά τα γυναικόπαιδα, προσθέτει πως δεν πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης και χρειάζεται να προστατευτούν από κυκλώματα λευκής σαρκός και  ανθρωπίνων οργάνων.

«Το Ισραήλ και η Τουρκία εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε με ανθρωπιστική βοήθεια είτε με πωλήσεις drone, ενώ προσέφεραν και διαμεσολάβηση, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πούτιν πραγματοποίησε εισβολή στην Ουκρανία, όπως η Τουρκία στην Κύπρο. Δημιούργησαν ψευδοκράτη, έφεραν στρατεύματα κατοχής, τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο εδώ και μισό αιώνα. Χιλιάδες οι νεκροί στην Ρωσία, έξι χιλιάδες στην Κύπρο με πληθυσμό που φτάνει τους 600.000 και όχι τα εκατομμύρια της Ουκρανίας. Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να απαιτήσουν κυρώσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πραγματοποίησαν ήδη στην Ρωσία».

Τελευταίος πήρε τον λόγο, ο γνωστός Διεθνολόγος, Θρασύβουλος Ευτυχίδης, ο οποίος έχει σπουδάσει, σε Κίεβο και Μαριούπολη. «Βλέποντας στην πόλη που έχω σπουδάσει να ζει τέτοιες στιγμές δεν μπόρεσα να μην είμαι συναισθηματικός. Η Ρωσία έχει τη απόλυτη ευθύνη για όλα όσα γίνονται στην Ουκρανία. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν πίστευα ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, αλλά ότι υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Διεθνολόγος κατά την ομιλία του στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξηγεί ό,τι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 έχασε κάθε λόγο ύπαρξής του. «Το ΝΑΤΟ μετά το 1991 προσπάθησε να επιβιώσει καθιερώνοντας νέο ρόλο, ωστόσο το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ακόμη και τώρα ανάμεσα στις ΗΠΑ που είναι το αφεντικό του ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη δεν διορθώθηκε ποτέ. Σταδιακά, αν και υπήρξε μια ανάπτυξη του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια φάνηκε πως αναγνωρισμένος στόχος ήταν η Ρωσία και η επέκταση του στα ανατολικά. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ πάτησε στην Εθνική μας αξιοπρέπεια για να γίνουν τα Σκόπια μέλος του. Από την άλλη έχουμε μια Ρωσία, όπου παλεύει για να ανακτήσει την χαμένη αξιοπρέπειά της ως Έθνος».

Με βάση τα ιστορικά γεγονότα που ανέφερε ο κ. Ευτυχίδης στην εκδήλωση, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, ολιγάρχες ξεκίνησαν να παρεμβαίνουν συστηματικά στην πολιτική της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι Εθνικιστές της χώρας να έχουν πολεμήσει με την λάθος πλευρά, όπως με τους Πολωνούς και τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται σε πολλαπλά εγκλήματα με χιλιάδες εκτελέσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των φαινομένων Δύση και Ρωσία διεκδικούσαν για πολύ καιρό καλύτερες σχέσεις με την Ουκρανία, η οποία εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και έβαλε πολλά χρήματα στα ταμεία του κράτους.

«Το 70% της Ουκρανίας μιλά ρωσικά, ενώ μόλις το 7-8% είναι Ρωσόφωνοι. Από το 2014 οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να ελέγχουν όλη τη ζωή της Ουκρανίας, με ανθρώπους τους να βρίσκονται σε υπουργεία και όπου αλλού ήταν επιτακτικό.  Στις 17 Δεκεμβρίου η Ρωσία προτείνει δύο κείμενα συμφωνιών. Αρχικά ζητά τα πυρηνικά να υπάρχουν μόνο σε τρίτες χώρες και τα συμβατικά όπλα μόνο σε νεκρή ζώνη. Τέλος, υπάρχει διατύπωση για το ΝΑΤΟ, που απαιτεί την απόσυρση στρατηγικών όπλων απ’ όλη την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στα σύνορά της» εξιστόρησε στην ημερίδα ο Θρασύβουλος Ευτυχίδης.

«Η πτώση του Χαρκόβου και της Μαριούπολης θα φέρουν γρήγορες εξελίξεις»

Τέλος, ο γνωστός Διεθνολόγος σημείωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, γιατί διέθετε πυρηνικά καύσιμα από το Τσερνόμπιλ, ενώ θεωρεί ότι την τωρινή στιγμή οι δύο πλευρές είναι εγκλωβισμένες για να υπάρξει μία λύση. «Η Ουκρανία πληρώνει τα οράματα του ΝΑΤΟ και η Ρωσία πραγματοποιεί μία εισβολή με τεράστιες απώλειες. Όμως, η Ρωσία πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και η Ουκρανία να μην φανεί ότι υποχωρεί τόσο εύκολα. Η πτώση του Χαρκόβου και της Μαριούπολης θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις. Έρχεται ένας νέος κόσμος. Πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να αποκτήσει δική της εσωτερική πολιτική και να φύγει από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και κατά βάση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει να προσθέσει αξία και σταθερότητα στην εξωτερική της πολιτική για να βοηθήσει τον εαυτό της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γ. Μάζης: Οι δηλώσεις περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου φορτίζουν το κλίμα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πάτρα: «Την άλλη εβδομάδα θα ξέρουμε» – Νέες μαρτυρίες για το θάνατο της Τζωρτζίνας (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε γιατί βιντεοσκοπούσε σεξουαλική πράξη με 26χρονη

Κοζάνη: Βρέθηκε η σορός του 55χρονου στην λίμνη Πολυφύτου

Επιδημιολογικός χάρτης: 2.468 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 7.045 στην Αττική

Κορωνοϊός: 23.529 νέα κρούσματα – 58 θάνατοι – 337 διασωληνωμένοι

Σ. Τσιόδρας: Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι η Όμικρον είναι μια παραλλαγή που δεν θέλει την προσοχή μας

Απαγωγή Κυπαρίσση: Επεισοδιακή σύλληψη 45χρονου στο Χαλάνδρι

Γρεβενά: Νεκροί και οι τρεις εργαζόμενοι από την ισχυρή έκρηξη – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Γρεβενά: Ισοπεδώθηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο από την έκρηξη – Η ανακοίνωση της εταιρείας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Πυρετώδεις εργασίες» στα αποκαϊδια της Εύβοιας-Τί σημείωσαν οι αρμόδιοι στην Ημερίδα του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΑΠΘ: Αντιεξουσιαστές εισέβαλλαν σε Ημερίδα για τις πυρκαγιές της Εύβοιας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νεκρός εντοπίστηκε 64χρονος ψαράς στον Θερμαϊκό – Έρευνες από το Λιμενικό

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν με πανό την είσοδο της ΔΕΗ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Πλημμεληματική δίωξη στους δύο συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Ηλιούπολη (VIDEO)

Κίνα: Η στιγμή που πέφτει το Boeing 737 στην επαρχία Γκουανγκσί (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ουκρανία: Αγωνία για τη Μαριούπολη μετά το «όχι» για παράδοση-Οκτώ οι νεκροί από το βομβαρδισμό στο Κίεβο (VIDEO)

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Στα όρια διακοπής οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Ηγέτης αυτονομιστών-Ουκρανία: Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει τη Μαριούπολη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top