Μ. Συρεγγέλα: Εκατοντάδες οι κλήσεις γυναικών που έχουν υποστεί βία στο 15900

Μ. Συρεγγέλα: Εκατοντάδες οι κλήσεις γυναικών που έχουν υποστεί βία στο 15900

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου έχουν σοκάρει το πανελλήνιο και έχουν ανοίξει τον ασκό του αιόλου για χιλιάδες άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλητικής και βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε γυναίκες. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης  

Τα στοιχεία δε, που παραθέτει στο GRtimes.gr η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα αναφορικά με τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, πραγματικά σοκάρουν. Να σημειωθεί ότι η κ. Συρεγγέλα ήταν μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενώ στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας. 

611 κλήσεις μόνο τον Δεκέμβριο 

“Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών – θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης που υποφέρουν σιωπηλά, καθώς φοβούνται να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές την οδυνηρή εμπειρία που βίωσαν. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, δέχεται κάθε μήνα δεκάδες κλήσεις από γυναίκες που βιώνουν τη βία μέσα στην οικογένεια ή την κοινωνία” τονίζει αρχικά η υφυπουργός και προσθέτει: “Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα (τον Δεκέμβριο του 2020) η γραμμή δέχθηκε 611 κλήσεις για περιστατικά βίας, εκ των οποίων στις 6 κλήσεις αναφέρθηκε σεξουαλική παρενόχληση και σε μία κλήση βιασμός. Τον Νοέμβριο του 2020 η γραμμή δέχθηκε 473 κλήσεις για περιστατικά βίας, εκ των οποίων οι 7 υποθέσεις αφορούσαν σε σεξουαλική παρενόχληση και οι 2 σε βιασμό”.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις υποθέσεις τις οποίες μπορείς να καταγγείλλει μια γυναίκα στη συγκεκριμένη γραμμή SOS, η υφυπουργός ανέφερε πως “στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 μπορούν να καλέσουν γυναίκες – θύματα βίας σε 24ωρη βάση και να καταγγείλουν ανώνυμα την τραυματική εμπειρία τους. Γυναίκες που υφίστανται σωματική, ψυχολογική ή οικονομική βία, καθώς και γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο ή στην οικογένεια μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της γραμμής. Οι ειδικοί παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής, τηρώντας τους κανόνες της εχεμύθειας, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες. Σκοπός της γραμμής δεν είναι η διερεύνηση της καταγγελίας, αλλά η ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους”.    

Ποιοι είναι οι φόβοι που διακατέχουν το θύμα μετά την επίθεση

Αναφερόμενη στους φόβους που βιώνει μια γυναίκα η οποία έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας, ώστε να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία, η Μ. Συρεγγέλα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες γυναίκες – θύματα βίας δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν τη δύναμη να αποκαλύψουν όλα όσα έχουν βιώσει. “Πολλές φορές φοβούνται ότι δεν θα γίνουν πιστευτές, νιώθουν ντροπή, ενοχές και έλλειψη εμπιστοσύνης. Αισθάνονται αδύναμες να αντιμετωπίσουν τον θύτη και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι αν μιλήσουν, θα υπάρξουν αντίποινα και εκδικητικές ενέργειες από τον θύτη. Οι κακοποιημένες γυναίκες δυσκολεύονται να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας, γι’ αυτό εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βρουν την τόλμη να μιλήσουν και να βάλουν ένα τέλος στις συμπεριφορές βίας” τονίζει στο GRtimes

Επίσης σε ερώτηση για το πως μπορεί να μιλήσει το θύμα χωρίς να κινδυνεύσει να βρεθεί η ίδια στο στόχαστρο, η υφυπουργός συμπληρώνει: “Εμείς είμαστε στο πλευρό των θυμάτων βίας, ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται. Οι ειδικοί της γραμμής SOS 15900, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. Οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν και δεν πρέπει να φοβούνται για αντίποινα”. 

“Οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τα θύματα βίας. Οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν και στους ξενώνες του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” προσθέτει η κ. Συρεγγέλα. 

Οι γυναίκες είναι πλέον ενημερωμένες σε θέματα έμφυλης βίας 

Πόσο ενημερωμένη είναι πλέον η γυναίκα σε θέματα έμφυλης βίας στις μέρες μας; “Οι γυναίκες είναι πλέον πιο ενημερωμένες στα θέματα έμφυλης βίας και βλέπουμε ότι αυξάνεται σιγά σιγά ο αριθμός των θυμάτων που βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν για τα περιστατικά βίας που έχουν βιώσει. Σε αυτό συνέβαλε και η πρόσφατη καμπάνια της κυβέρνησης για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση που έστειλε το μήνυμα σε εκατοντάδες γυναίκες ότι «Μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλές” αναφέρει η υφυπουργός.

Ενώ αναφορικά με τη Σύμβαση 190, υπογραμμίζει ότι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων θα συνεχίσει τις δράσεις της για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη βία, ενώ μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του φαινομένου θα γίνει με την κύρωση στη Βουλή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. “Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και με την κύρωση της Σύμβασης η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία” καταλήγει η υφυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προπονητές: Ο αθλητισμός πληγώθηκε αλλά θα ξαναβρει τον δρόμο του 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Με συμβούλεψε να σωπάσω και να το ξεχάσω” – Τρεις οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις που με σημάδεψαν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ