Μηνύματα στους νέους έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Μηνύματα στους νέους έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Σημαντικές πολιτικές εφαρμόστηκαν για τους νέους στο διάστημα που πέρασε ενώ και στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πολύπλευρο πρόγραμμά της για τη νεολαία, ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

-Για τη νεολαία έγιναν και γίνονται πολλά: Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την προστασία των ταχυμεταφορέων, μέχρι το «πρώτο ένσημο» για την πρόσληψη νέων χωρίς προϋπηρεσία. Από τις 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ, ως το νέο ασφαλιστικό, που θα επιτρέπει στη δική σας τη γενιά, στους νέους εργαζόμενους, να διαχειρίζεστε όπως κρίνετε καλύτερα, υπό την εποπτεία του Κράτους πάντα, τις εισφορές σας για τις επικουρικές σας συντάξεις. Στους νέους απευθύνεται και η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα που πληρώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου. Και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει ωράρια και υπερωρίες. Είναι ακόμη: Το επίδομα των 2 χιλιάδων ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Το αφορολόγητο των χιλίων ευρώ για κάθε παιδί. Περισσότερες άδειες και στους δύο γονείς. Οι «νταντάδες της γειτονιάς».

-Έχουμε ήδη σήμερα ένα νέο πλαίσιο για την τηλεργασία με την κατοχύρωση του δικαιώματος της αποσύνδεσης. Έχουμε την ψηφιακή μέριμνα που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους ώστε να αποκτήσουν δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Κανείς νέος έως 29 ετών δεν πληρώνει πια τέλη κινητής τηλεφωνίας.

-Στην διάρκεια της πανδημίας για να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό των νέων δημιουργήσαμε το freedom pass, το οποίο στην αρχή λοιδορήθηκε από κάποιους, έδωσε όμως σε μισό εκατομμύριο νέους όχι μόνο το κίνητρο να εμβολιαστούν, αλλά και 150 ευρώ για να καταναλώσουν σε υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού.

-Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα τομέα πολιτικής ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε αποκλειστικό «προνόμιο» της αριστεράς. Αναφέρομαι στον τομέα των δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μία τολμηρή εθνική στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+, και θεσμικές προβλέψεις για την παρενόχληση σε κάθε χώρο. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας, για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία.

-Ποτέ το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα τις υπόγειες, αλλά υπαρκτές πληγές των καιρών. Την εξάρτηση από τις ουσίες. Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης και συναντήθηκα με τα παιδιά που υποδέχεται. Πρόκειται για μια τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι μια τομή που έγινε πράξη, όπως πολλές άλλες, από την Νέα Δημοκρατία. Γιατί εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης αναλυτικά για την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και τόνισε μεταξύ άλλων:

-Θεωρώ την Παιδεία καθρέφτη του μέλλοντος, που ξεκινά από σήμερα. Ήδη υπηρετούν στη δημόσια Παιδεία περισσότεροι από 16 χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους. Είναι οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έγιναν εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι πια για όλα τα παιδιά. Οι ξένες γλώσσες και οι δεξιότητες ξεκινούν από το νηπιαγωγείο. Το νέο σχολείο με σύγχρονα μαθήματα, ψηφιακό εξοπλισμό, κριτική γνώση. Πρότυπες και πειραματικές μονάδες παντού, η σημασία των οποίων αναγνωρίζεται τώρα από όλους και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην οποία υστερούσαμε εδώ και δεκαετίες.

-Θέλω να αποφοιτήσετε, επιτέλους, από ένα Πανεπιστήμιο της γνώσης ή από μια επαγγελματική σχολή που θα σας κάνει περιζήτητους επαγγελματίες. Θέλω να αισθάνεστε ότι μπορείτε να βρείτε δουλειά όχι με μέσο, αλλά γιατί θα πατάτε καλά στα πόδια σας.

Υπογράμμισε επίσης πως:

-Το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες. Και πρέπει να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. Εμείς ξέρουμε από ποια μεριά είμαστε. Όλοι εμείς, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που δεν έχει κάνει το βήμα να ενταχθεί σε μια κομματική νεολαία, είμαστε με τη γνώση και την ελευθερία απέναντι στη βία και την παρανομία. Το Πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές. Και όσο δύσκολο και αν είναι, ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του. Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πολύπλευρο πρόγραμμά της για τη νεολαία.

-Ειδική προτεραιότητα θα αποτελέσει τώρα ένα πρόβλημα στο οποίο συμπυκνώνονται οι περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο κορίτσι, ένα νέο αγόρι. Και αναφέρομαι στην προσωπική στέγη, γιατί τα ενοίκια ανεβαίνουν και ο πρώτος μισθός δεν αρκεί για να τα καλύψει. Οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν και δεν πρέπει να ζουν συνέχεια με τους γονείς τους και χωρίς σπίτι. Είναι σχεδόν αδύνατον για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια.

Ο Ορφέας Γεωργίου νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, «Ελλάδα 2030».

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, ο Ορφέας Γεωργίου αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Κατόπιν συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι μόνη υποψηφιότητα για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ ήταν αυτή του Ορφέα Γεωργίου, του οποίου η υποψηφιότητα υπογράφηκε από το 88,6% των συνέδρων.

Στην αφετηρία της τρίτης ημέρας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την προστασία των δασών, όπου εθελοντές δασοπυροσβέστες από Εθελοντική Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού έκαναν σεμινάρια σε συνέδρους και παρατηρητές, ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για την προστασία των δασικών εκτάσεων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Χαιρετισμό απεύθυναν η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά Γιάννης Μελάς, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

Με το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου αναγνώστηκε το κείμενο με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Παράλληλα ξεκίνησε η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των μελών της Κεντρική Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, αλλά και των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου, το παρών έδωσαν ο γενικός γραμματέας του Γραφείου Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, βουλευτές, υπεύθυνοι γραμματειών, οι πρώην πρόεδροι ΟΝΝΕΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γιώργος Βουλγαράκης, η πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγγίρη κ.α..

Για τις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Ύστερα από προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να μη διακόπτεται το ρεύμα σε ευάλωτους καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως και τις 6 Ιουλίου, που θα εκδικαστεί η συλλογική αγωγή. Προκειμένου, ωστόσο, να απαλλαγούν οι πολίτες από την ταλαιπωρία και το κόστος αγωγών, αλλά και για να υπάρξει ασφάλεια Δικαίου, η ΔΕΗ κατέθεσε αίτημα για πιλοτική δίκη που θα γίνει από τον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου.

Πηγές επισημαίνουν πως βρίσκουν ανταπόκριση τα δύο βασικά ζητούμενα των πολιτών και ειδικότερα των πιο αδύναμων.

-Πρώτον: Με το Εθνικό Σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, μπαίνει από τον Ιούλιο σε εφαρμογή ένας διπλός μηχανισμός που ουσιαστικά αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μειώνει τις αυξήσεις ρεύματος κατά 70% έως 90%.

-Δεύτερον: Ειδικά για τους ευάλωτους πολίτες δημιουργήθηκε η γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκείνους που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Σημειώνεται σχετικά ότι για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ το 75% της οφειλής, για οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ το 50% και για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%.

Δυνατότητα τετραήμερης εργασίας

Ακόμα μια εταιρεία -η Terracom που απασχολεί περίπου 60 άτομα- αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο χωρίς να επηρεάζονται τα εργασιακά δικαιώματα το ωράριο εργασίας και οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων. Πρόκειται για δυνατότητα που προβλέπεται από τις ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 «για την Προστασία της Εργασίας», οι οποίες δίνουν περισσότερες επιλογές στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο για την προστασία της εργασίας, διευκολύνθηκε η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας -δυνατότητα που υπήρχε από το 1990 και εφαρμοζόταν σε σειρά επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o Παπαστράτος, η ΗΒΗ, κλπ. αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο- σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή συλλογική σύμβαση, μετά από αίτηση του ίδιου του εργαζομένου, με στόχο την συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί για 5: Έτσι οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη εργασία και μια επιπλέον ημέρα ανάπαυσης. Το οκτάωρο δηλαδή παραμένει σε εβδομαδιαία βάση. Είναι ένα σύστημα που ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν περισσότερες μέρες άδειας, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα

Αύξηση της πρόσβασης των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet

Η αύξηση της πρόσβασης των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και για το 2022 είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το πρώτο πεντάμηνο η αυθεντικοποίηση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet αυξήθηκε κατά 142% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η αύξηση αυτή βασίζεται στη διαρκή διεύρυνση των φορέων του Δημοσίου που αυθεντικοποιούν τους πολίτες μέσω του Taxisnet. Ειδικότερα, ήδη κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2022, 82 πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου απέκτησαν τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους κωδικούς Taxisnet. Με τον τρόπο αυτό, ο συνολικός αριθμός των φορέων που παρέχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet ανέρχεται πλέον σε 276.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται με ενιαίο και απλό τρόπο. Έτσι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την ανάγκη φυσικής παρουσίας περιορίζοντας χρονοβόρες μετακινήσεις, αναμονή και άσκοπη ταλαιπωρία για τη λήψη υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκλήρωση Εργασιών 13ου Τακτικού Συνεδρίου ΟΝΝΕΔ «Ελλάδα 2030»

Γ. Οικονόμου: H ΟΝΝΕΔ υπάρχει για να υπηρετεί την πατρίδα και τη νεολαία της

Ιδιαίτερη αναφορά Μητσοτάκη στην Παιδεία κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Ιδιαίτερη αναφορά Μητσοτάκη στην Παιδεία κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Δείτε LIVE την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην έναρξη των εργασιών του 13ου Τακτικού Συνεδρίου ΟΝΝΕΔ – Ελλάδα 2030

Δείτε LIVE την έναρξη των εργασιών του 13ου Τακτικού Συνεδρίου ΟΝΝΕΔ – Ελλάδα 2030

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top