Μηταράκης: Το ΕΤΕΑΕΠ θα ενισχυθεί και θα αποτελέσει τον διαχειριστή της νέας επικουρικής σύνταξης

Μηταράκης: Το ΕΤΕΑΕΠ θα ενισχυθεί και θα αποτελέσει τον διαχειριστή της νέας επικουρικής σύνταξης
Πολιτική   | 16/09/2019 | 23:11

«Ο σχεδιασμός για το μέλλον του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) επεκτείνεται πολύ πέρα από τη διαχείριση και τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Στόχος μας είναι, με τη νέα επικουρική να προχωρήσουμε από το σημερινό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης σε ένα σύστημα πραγματικής κεφαλαιοποίησης των εισφορών των νέων εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου του 2021, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τρωτά σημεία του σημερινού συστήματος επικουρικής ασφάλισης, λόγω δημοσιονομικών κρίσεων και δημογραφικών εξελίξεων».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Ευαγγέλου-Αποστόλου Κωνσταντίνου από την επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για διορισμό του στη θέση του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, «για να πετύχει το ΕΤΕΑΕΠ αυτό το διττό του στόχο, είναι κρίσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από φορείς που είναι εύρωστοι και αξιόπιστοι, φορείς με υγιή οικονομικά, ικανοποιημένους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και κατάλληλα καταρτισμένους εργαζόμενους. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το ΕΤΕΑΕΠ, για να μπορέσει να επιτελέσει σήμερα το ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο στην επικουρική ασφάλιση και στην καταβολή των εφάπαξ εισφορών. Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο στο προτεινόμενο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των τριών πυλώνων» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι στο ΕΤΕΑΕΠ έχει ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των φορέων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης και των υπαγόμενων προσώπων στην επικουρική ασφάλιση, ενώ παραμένουν εκτός του ΕΤΕΑΕΠ τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης. «Στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι η καταβολή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας και η καταβολή σε όσους δικαιούνται εφάπαξ καταβολής» σημείωσε ο κ. Μηταράκης, αναφέροντας ότι στην κεντρική υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ και στις περιφερειακές υπηρεσίες απασχολούνται 637 άτομα, ενώ διαθέτει και 182 ωφελούμενους, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Στο ΕΤΕΑΕΠ ασφαλίζονται περίπου 2,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι και ανήκουν σε αυτό 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 72% των οποίων είναι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα και 28% προέρχονται από το Δημόσιο.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΕΤΕΑΕΠ, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, η μείωση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, καθώς και η αξιοποίηση και η ανάδειξη του προσωπικού του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και η ενίσχυσή του εντός των πλαισίων που υπάρχουν σήμερα.

Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι το ΕΤΕΑΕΠ θα ενισχυθεί και θα αποτελέσει τον διαχειριστή της νέας επικουρικής σύνταξης και τον βασικό επενδυτικό πάροχο για τη νέα επικουρική σύνταξη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι ο προτεινόμενος για τη θέση του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία, εκτιμώντας ότι μπορεί να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ και να το οδηγήσει στη νέα εποχή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, ο κ. Μηταράκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης «δεν είναι να ιδιωτικοποιήσουμε την επικουρική, αλλά να την κεφαλαιοποιήσουμε. Δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι εισφορές των νεοεισαχθέντων στην αγορά εργασίας να μένουν στο δικό τους λογαριασμό. Την ευθύνη του συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα έχει το ΕΤΕΑΕΠ και θα είναι ο βασικός επενδυτικός πάροχος. Θα υπάρχουν, όμως δυνατότητες επιλογών πολύ χαμηλού ρίσκου, οι οποίες θα είναι στο ίδιο πλαίσιο απόδοσης που έχει σήμερα ο νόμος. Αυτό θα είναι επιλογή του ασφαλισμένου, η κύρια σύνταξη του οποίου παραμένει κρατική και δημόσια. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε μία καλύτερη διαχείριση κινδύνου» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει τεθεί στόχος μείωσης των εισφορών στην επικουρική σύνταξη.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για διαφοροποίηση του σημερινού καθεστώτος του εφάπαξ.

“Η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση”

«Η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, αποτελεί για εμένα μία μεγάλη πρόκληση» δήλωσε ο νέος διοικητής του Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο νέος διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ εστίασε στους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, «που είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ταμείου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, καθώς και η επιτάχυνση του χρόνου απονομής των συντάξεων και των εφάπαξ».

Όπως είπε, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στις 30 Ιουνίου 2019 εκκρεμούσε η απόδοση στους δικαιούχους περίπου 86.500 συντάξεων και 18.000 εφάπαξ. «Η απονομή τους αποτελεί για εμάς προτεραιότητα» ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Κωνσταντίνου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση της αποδοτικότητας, η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και η ολοκλήρωση της διοικητικής ενοποίησης των επιμέρους ταμείων.

«Επίσης, η αναβάθμιση και η ενίσχυση της μηχανογράφησης του φορέα και η χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών θεωρούνται απαραίτητες, τόσο για να γίνουν οι υπηρεσίες μας πιο εύκολες και περισσότερο προσβάσιμες στον πολίτη, όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας του ταμείου» τόνισε ο νέος διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι βασικές προτεραιότητες είναι και η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των εισφορών και των χρεών, καθώς και η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του ταμείου και η αξιοποίηση της περιουσίας προς το συμφέρον των ωφελουμένων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, σημαντική είναι η συμβολή των πόρων του ΕΣΠΑ, τόσο σε επίπεδο ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού, όσο και σε επίπεδο εκσυγχρονισμού των υποδομών και των συστημάτων.

«Για την υλοποίηση της προσπάθειάς μας, καθοριστική είναι η συμβολή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία, τόσο στα πεδία της ασφάλισης, όσο και των εσόδων, των παροχών και της πληροφορικής. Με την επιλογή αυτής της συνεργασίας, στόχος μας είναι να επιταχύνουμε το έργο μας, αλλά παράλληλα να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους και να περιορίσουμε τα κόστη μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17:0806/06

Τάσιος: Με αβεβαιότητες ανοίγει η σεζόν για τα ξενοδοχεία Κορωνοϊός ,Τουρισμός

17:0006/06

Αναβλήθηκε για προληπτικούς λόγους το Ξάνθη-Ατρόμητος Αθλητισμός

16:5106/06

Kαλαντώνης και Πανούσης αποχωρούν από τη Eurobank Επιχειρήσεις

16:3306/06

Κρήτη: Πνίγηκε 20χρονος στο Αγιοφάραγγο Ελλάδα ,Κοινωνία

16:3006/06

ΣΥΡΙΖΑ: «Έκανε φιέστα ο κ. Μητσοτάκης με κλεμμένη καμπάνια; Ναι ή όχι;» Κόμματα ,Πολιτική

16:1506/06

Κύπρος- covid-19: Άνοιγμα προς τον τουρισμό με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων Διεθνή ,Κορωνοϊός

16:0006/06

Xάνει την σεζόν ο Χριστοδουλόπουλος Αθλητισμός

15:4506/06

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3006/06

Σέρρες: Εντοπίστηκε φορτηγό με «πειραγμένο» ταχογράφο Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1506/06

Πρεμιέρα για την Super League στην μετά κορωνοϊου εποχή Αθλητισμός

15:1106/06

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης Ελλάδα ,Κοινωνία

15:0006/06

Κλειστή η λ. Ποσειδώνος μέχρι τo βράδυ Ελλάδα ,Κοινωνία

14:4506/06

Ινδία – Covid-19: Λιγότερα από 10.000 τα νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:3006/06

Θήρα: Ελαφρά πρόσκρουση πλοίου Ελλάδα

14:2706/06

Ηλεία: Κατέληξε η 27χρονη που είχε μείνει εγκεφαλικά νεκρή μετά τη γέννα Ελλάδα ,Κοινωνία

14:2406/06

Κοζάνη: Θετικός στον κορωνοϊό στρατιωτικός Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:1506/06

Χιλιάδες Αυστραλοί «ξεσηκώθηκαν» για τον Τζορτζ Φλόιντ Διεθνή

14:0506/06

Χωρίς προβλήματα η έξοδος για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος Ελλάδα ,Κοινωνία

14:0506/06

Ελ.Βενιζέλος: Από τη Φρανκφούρτη κατευθείαν στην … καραντίνα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:0006/06

Αίγυπτος-Covid-19: Αύξηση και πάλι των κρουσμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:4506/06

Το Αρχηγείο Στόλου επισκέφτηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδα

13:4206/06

Περιφερειακός: Τροχαίο στο τούνελ, χωρίς… παρατράγουδα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

13:3006/06

Στο Ηράκλειο Κρήτης ο Χρυσοχοϊδης Κόμματα ,Πολιτική

13:1506/06

Γεωργιάδης: Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το ρυθμό χορήγησης δανείων Κόμματα ,Πολιτική

13:0506/06

Η τελευταία… μαχαιριά – Η νίκη του ΟΦΗ στο Χαριλάου που «έριξε» τον Αρη Αθλητισμός

13:0006/06

Ρωσία-Covid-19: Στα 8.855 τα νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:5506/06

Συνελήφθη για καταστροφή φωλιάς χελιδονιού Ελλάδα ,Κοινωνία

12:4606/06

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στη Τουρκία Κόμματα ,Πολιτική ,Σημαντικά

12:4506/06

Επίθεση με βιτριόλι: Νέο στοιχείο – Πού εργάζεται ο πρώην της 34χρονης Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3006/06

Στοίχημα προγνωστικά: Γκολ σε Γερμανία και Τσεχία και το ειδικό στη Νέα Σμύρνη! Αθλητισμός

12:1506/06

Αυτή η Χέρτα αξίζει το ρίσκο Αθλητισμός

12:1306/06

Δ.Θεσ/νίκης: Καθαρισμός με τη συνδρομή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

12:0006/06

Μάγεψε η χθεσινή πανσέληνος (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

11:4506/06

ΕΕΑ: Ξεκίνησε το οδοιπορικό διανομής ειδών προστασίας σε επιχειρήσεις Ελλάδα

11:3006/06

Δ. Ηρακλείου: Δωρεάν φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία Δήμοι ,Ελλάδα ,Παιδεία

11:2106/06

Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης Κόμματα ,Πολιτική

11:1506/06

Έβρος: Πώς θα γίνουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων συνοριοφυλάκων Ελλάδα

11:0006/06

Καναδάς: «Σήκωσε ανάστημα στον Τραμπ!» Διεθνή

10:4506/06

ΗΠΑ: Για ποιο λόγο παραιτήθηκαν 57 αστυνομικοί Διεθνή

10:3006/06

Μεξικό-Covid-19: 4.346 νέα κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3006/06

Καλοκαιρινά ραντεβού στα θερινά σινεμά Ελλάδα ,Κοινωνία

10:1506/06

Ωραιόκαστρο: Ανοίγει το δημοτικό κολυμβητήριο Ελλάδα

10:0006/06

Πειραιάς: Τραγικός θάνατος άνδρα εργαζόμενου σε πλοίου Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4506/06

ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις σήμερα κατά του ρατσισμού Διεθνή

09:3006/06

ΗΠΑ-Covid-19: Πάνω από 900 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:1506/06

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0006/06

Στην τελική ευθεία οι Πανελλαδικές Παιδεία

08:4506/06

G20 – Covid-19: Πόσα δολάρια δεσμεύεται να χορηγήσει Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:3306/06

FT: Αερογέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας από τον Ιούλιο Διεθνή

08:3006/06

Covid-19 – Πολύκαστρο: Περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1506/06

Ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης Ελλάδα

08:0006/06

Ο καιρός για σήμερα, Σάββατο, σε όλη τη χώρα Κοινωνία

07:2006/06

Η Ασιατική Κουζίνα βρήκε τη θέση της στο «Παντοπωλείο» Lifestyle ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

23:5905/06

Τραμπ: δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω… αστακών! Διεθνή

23:5205/06

Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική Διεθνή

23:5005/06

Στους 392.000 οι νεκροί από τον Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4005/06

Γερμανία: Μετακυλήστε τη μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές Διεθνή

23:3505/06

Θεοδωρικάκος: Ανταποδοτική ανακύκλωση στις παραλίες Κοινωνία

23:2505/06

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία Διεθνή

23:1505/06

Εστίαση: Ανοίγουν αύριο και οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ