Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας κάνει διαχείριση ήττας – Δείχνει ότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα (VIDEO)

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας κάνει διαχείριση ήττας – Δείχνει ότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα (VIDEO)

«Οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας, κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «πολιτική Μαυρογιαλούρου» με αφορμή τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στην ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά. Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει αυτές τις ενισχύσεις επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εισαγόμενο πληθωρισμό, τον οποίο δεν προκαλέσαμε εμείς.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση και στο μέτρο των δυνατοτήτων της η κυβέρνηση τους στηρίζει, ενώ για την ακρίβεια στα τρόφιμα ανέφερε πως είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτίμησε πως θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.

Προσπαθούμε χωρίς να τάζουμε

«Είδατε ότι σήμερα μπήκαν και σημαντικά πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Όσο μπορούμε ελέγχουμε την αγορά και κινήσεις όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι ότι προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές, απάντησε πως «έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο -θα έλεγα- πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης».

Επισήμανε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα αυτές τις κινήσεις γιατί έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα πράγματα πηγαίνουν, στο μέτωπο της ανάπτυξης, καλά ενώ τα αυξημένα έσοδα συνδέονται με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται κι όχι με αυξημένους φόρους.

«Όταν η οικονομία μας μπορεί και υπεραποδίδει θεωρώ ότι είναι χρέος μου, και χρέος ενός Πρωθυπουργού που εκφράζει μια μεγάλη λαϊκή παράταξη, να στηρίζει πρωτίστως τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη», υπογράμμισε.

Οι πλειστηριασμοί

Για τους πλειστηριασμούς δήλωσε πως όλο το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και «είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική».

Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει» και πως οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τα λεγόμενα funds και με τις τράπεζες.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δήλωσε πως δεν το βλέπει και σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα και το πλαίσιο είναι ίδιο.

«Πλειστηριασμοί βέβαια και γίνονταν και γίνονται, και αφορούν περιπτώσεις όπου δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι, όταν κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι δήθεν κάνει πλειστηριασμούς τους οποίους νομοθέτησε η προηγούμενη», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Ανδρουλάκη για το θέμα της δημοκρατίας και των θεσμών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση.

«Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό, κ. Κουβαρά. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι ‘οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Οι εκλογές

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές, απάντησε: «Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι.

Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Και, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και μια ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα την οποία βιώνουν όλοι οι πολίτες.

Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη δημοκρατία. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προόδου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, έχουμε περιθώρια να εμβαθύνουμε κι άλλο τη δημοκρατία μας. Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος».

Ο… Πινόκιο

Επίσης απάντησε γιατί δεν πιστεύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει «κυβέρνηση ηττημένων». «Να θυμίσω ότι του καταλόγισε η κα. Κωνσταντοπούλου, παλιά του σύντροφος, ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι παλιοί του σύντροφοι. Και να σας πω και κάτι; Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι διεκδικεί στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία «και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε». Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική. Δεν την ήθελα, θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από την δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

Αυτοδύναμη η ΝΔ

Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πως δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο.

«Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός», πρόσθεσε ενώ τόνισε πως βλέπει και το κλίμα στην κοινωνία περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της τεράστιας καταστροφής που συντελέστηκε στην Τουρκία με τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σεισμό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους και Σύρους πολίτες. Έχει καταστρέψει τις υποδομές, έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς σπίτια και ήταν υποχρέωσή μας σε αμιγώς ανθρώπινο επίπεδο να σταθούμε στον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό και να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι αποστείλαμε βοήθεια προκειμένου να σώσουμε ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Για μας ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτη, δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής.

Έχω πει πολλές φορές, και όταν βρισκόμουν αντιμέτωπος με μια ρητορική μεγάλης έντασης και επιθετικότητας από την Τουρκία ότι δεν μας χωρίζει τίποτε με τον τουρκικό λαό. Ότι είμαστε γειτονικές χώρες και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Και συμφωνώ μαζί σας ότι, υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας υπό προϋπόθεση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία, δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Πιστεύω όμως ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω. Ήμουν από τους πρώτους που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσα την ανάγκη να υπάρξει μια πιο ενεργή στήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια αποκατάστασης από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Θα υπάρξει, όπως ξέρετε μια Διάσκεψη Δωρητών. Θέλουμε να έχουμε έναν ενεργό ρόλο. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό και την Τουρκία να ορθοποδήσει και να πατήσει στα πόδια της. Είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος».

Αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης από τον ελληνικό λαό

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε:

«Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές.

Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, με το βασικότερο ζήτημά μας, να είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να το επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον Ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό.

Ο ελληνικός λαός έσπευσε με αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης να συμπαρασταθεί στον τουρκικό λαό και οι Τούρκοι αναγνώρισαν αυτό το περίσσευμα ψυχής το οποίο εξέπεμψε η Ελλάδα και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν πρέπει να απωλέσουμε αυτή την ψυχική ταύτιση μεταξύ των λαών.

Ως προς την εκτίμησή του για το αν εντέλει θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές, απάντησε:

«Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το Σύνταγμα, το τουρκικό, προβλέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως περιπτώσεις πολέμου και δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή υπάρχει συνταγματικό πάτημα για τον Τούρκο πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές. Αλλά αυτό αφορά την Τουρκία. Δεν αφορά εμάς ούτε τους σχεδιασμούς τους δικούς μας.

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν: Η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ διάγει την καλύτερη εποχή της
Ερωτηθείς για το τι προσδοκά η Ελλάδα από την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει και επίσκεψη σε Τουρκία και Γερμανία, σημείωσε:

«Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μια στρατηγική σχέση η οποία πιστεύω ότι διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μια σχέση αμοιβαία ωφέλιμη και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έναν σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης, η οποία παράγει σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή, ειδικά στα ζητήματα ενέργειας.

Είχα σήμερα συνάντηση και πάλι με το Βούλγαρο πρόεδρο. Ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους. Θα έχω λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα.

Έρχεται από την Τουρκία, αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα στήριξης, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέο πακέτο πριν από τις εκλογές.

«Οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τις παροχές της κυβέρνησης «κινήσεις πανικού».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε σχετικά:

«Αναρωτιέμαι αν λέγανε τα ίδια οι αντίπαλοί μας οι πολιτικοί όταν στηρίξαμε την κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ή αν τα λέγανε πριν από κάποιους μήνες, όταν στηρίζαμε -παραδείγματος χάρη- τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με σημαντικές επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια.

Οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Και είναι κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από μένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά.

Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Κοινωνικό πρόσημο

Ως προς την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ενισχύσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη απορροφηθεί από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα (15%), υπογράμμισε:

«Οι ενισχύσεις που δίνουμε δίνονται ακριβώς επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό τον προκαλέσαμε εμείς. Και όλες οι χώρες σήμερα φροντίζουν με κάποιο τρόπο να ενισχύσουν τις κοινωνίες τους, και ειδικά τους πιο αδύναμους.

Θέλω να τονίσω το κοινωνικό πρόσημο των παρεμβάσεών μας, ότι στηρίζουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους. Και ναι, υπάρχουν και σήμερα συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση. Δεν πρέπει να τους στηρίξουμε; Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τονίζω πάντα.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμώ ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής. Είδατε ότι σήμερα μπήκαν και σημαντικά πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Όσο μπορούμε, ελέγχουμε την αγορά. Και κινήσεις όπως το “καλάθι του νοικοκυριού” πιστεύω ότι έχουν βοηθήσει στο μέτρο του εφικτού, στο να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμών.

Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι: Προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται.

Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα.

Δεν θα υπάρχει άλλο πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα πράγματα πηγαίνουν στο μέτωπο της ανάπτυξης καλά, και τα αυξημένα έσοδα στη δική μας την περίπτωση συνδέονται με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται και όχι με αυξημένους φόρους, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί οριζόντια και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται σε αυτή την κυβέρνηση.

Και όταν η οικονομία μας μπορεί και υπεραποδίδει, θεωρώ ότι είναι χρέος μου -και χρέος ενός πρωθυπουργού που εκφράζει μια μεγάλη λαϊκή παράταξη- να στηρίζει πρωτίστως τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Δημιουργήθηκε ένα κλίμα «δημιουργικής ταύτισης» μεταξύ των δύο λαών (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top