Μητσοτάκης: Προσωπικό δικό μου στοίχημα, η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας

Μητσοτάκης: Προσωπικό δικό μου στοίχημα, η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας

Σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train και αντικείμενο την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων προήδρευσε χθες ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό του στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς του.

«Είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους νέους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους της ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ είπε ότι θέλει να τους ενθαρρύνει στη δύσκολη αποστολή τους, αναγνωρίζοντας ότι παραλαμβάνουν «δύο πληγωμένους Οργανισμούς, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι οποίοι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους».

Αναφερόμενος στο ασφαλές σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων «με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα», πρόσθεσε ότι «η δεύτερη καθοριστική προτεραιότητα που αφορά πρωτίστως την ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ΟΣΕ με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά και την Hellenic Train, είναι η επιτάχυνση πια της ολοκληρωμένης εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον κεντρικό άξονα της χώρας».

Διαβεβαιώνοντας πως έχουμε τεχνογνωσία, θα βρούμε και πρόσθετη τεχνογνωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε τους πόρους εκείνους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να μπορούμε ως χώρα να έχουμε τα τρένα που μας αξίζουν, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία τα τρένα και οι γραμμές που έχουμε, να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια πριν συζητήσουμε για μελλοντικές επεκτάσεις των τρένων μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα. Όπως βέβαια να εξασφαλίσουμε ότι ο ΟΣΕ θα έχει μια σταθερή χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορεί να συντηρεί τις γραμμές του με τον τρόπο που απαιτείται για το δικό μας σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και τόνισε ότι «ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό».

Πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο για νέους και απόμαχους της εργασίας

Πιστώνεται σήμερα (Τετάρτη) -με εμβόλιμη πληρωμή- η προκαταβολή για επικουρικές συντάξεις η έκδοση των οποίων καθυστερεί. Θα είναι ίση με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσής τους για επικουρικές συντάξεις γήρατος και 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Παραδείγματος χάρη, αν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος θα εισπράξει εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης). Προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, με Υπουργική Απόφαση επεκτείνεται το καταληκτικό χρονικό όριο της αίτησης για την έκδοση σύνταξης στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Εν τω μεταξύ, όπως υπογραμμίζουν πηγές, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις -σε σύνολο 80.000- που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Επισημαίνουν πως με τον τρόπο αυτό, ένα πρόβλημα που αποτελούσε ντροπή για το ελληνικό κράτος λύνεται οριστικά.

Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο μπαίνουν σε εφαρμογή δύο βασικές δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους: το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους, ηλικίας 25-39 ετών, και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, δικαιούχοι είναι οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Τα δάνεια θα είναι άτοκα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους και θα γίνονται άτοκα και για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους αποκτήσουν τρίτο παιδί. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει έως τις 150.000 ευρώ ενώ η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς. Σε αυτή τη φάση θα δοθούν περίπου 10.000 δάνεια.

Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» για την στέγαση ευάλωτων νέων, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, εντάσσονται νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να στεγαστούν 3.000 νέοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ιδιωτικών κατοικιών.

Οι κατοικίες που θα διατεθούν, σε 57 Δήμους, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει ανά Δήμο με μοριοδότηση με βάση κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών. Αν μια οικογένεια ικανοποιεί περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς θα επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος-Ποια δρομολόγια της Hellenic Train θα γίνονται με λεωφορεία

Hellenic Train: Με λεωφορεία από αύριο ορισμένα δρομολόγια στα τρένα

Δημοσκόπηση: Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πόσες μονάδες η διαφορά (VIDEO)

Μαύρη Θάλασσα: Σύγκρουση ρωσικού αεροσκάφους με αμερικανικό drone

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top