Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και έχει χρέος να το αναγεννήσει

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και έχει χρέος να το αναγεννήσει

Στο πλαίσιο συζήτησης με υγειονομικούς στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναγέννηση του ΕΣΥ.

«Πρώτο και βασικό στοιχείο σε μια προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης μετά τις εκλογές, θα είναι η κατάργηση των διατάξεων νόμου, που υπονομεύουν το ΕΣΥ. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε την οποιαδήποτε κυβερνητική συμφωνία, αν αυτή δεν έχει προτεραιότητα ένα νέο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ για όλους τους Έλληνες» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης ανοίγοντας την ομιλία του, ενώ κάνοντας επισκόπηση της απαξίωσης του ΕΣΥ σταχυολόγησε:

«Η επιχορήγηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώθηκε κατά 860 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 ως σήμερα. Το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την υγεία, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2019 την ανικανότητα και αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ διαδέχθηκε η συνειδητή ιδεοληπτική υποβάθμιση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα του για την επόμενη τετραετία. Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή εξαγγελία; Η αλήθεια είναι αδυσώπητη για την Κυβέρνηση: Λίστες της ντροπής στα χειρουργεία , ταλαιπωρία των ασθενών λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του συστήματος».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στις πολιτικές υγείας χρειάζονται 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες ,για να φτάσουμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο στελέχωσης, καλύπτοντας και τις συνταξιοδοτήσεις που τρέχουν. Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έγιναν για την πανδημία δεν λύνουν το πρόβλημα, ιδίως όταν οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα. Η αλήθεια είναι άλλη από το κυβερνητικό αφήγημα:

Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, κυρίως στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.

13 περιφερειακά ιατρεία μόνο με έναν γιατρό και 10 χωρίς νοσηλευτή. Αναρωτιέμαι, δεν ντράπηκαν οι αρμόδιοι, όταν δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της έρευνας για τα περιφερειακά ιατρεία στις Κυκλάδες; Όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης, που γύρισε από την Σουηδία για να υπηρετήσει το σύστημα μας;

Είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας η αποδυνάμωση του ΕΣY και η μετατροπή του σε ένα απαξιωμένο, προνοιακό σύστημα. Γιατί όταν μπορούσε να βελτιώσει ριζικά την κατάσταση ,αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης , δεν το έπραξε. Διαθέτει κάτω από το 5% των συνολικών πόρων, όταν στη γειτονική Ιταλία και σε άλλες χώρες του Νότου, η χρηματοδότηση είναι διπλάσια. Είναι επιλογή της όταν με το άρθρο 10 του Νόμου του 2022 ,υπονομεύει ευθέως το ΕΣΥ, μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων*» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Νέα Δημοσκόπηση: Στο 6% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου πριν τις εκλογές

Τ. Θεοδωρικάκος: Στήριξη στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Τουλάχιστον 45 αιτήσεις συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top